• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Ziarul de Duminică

Iubirea şi războiul drogurilor/ de Stelian Ţurlea

Iubirea şi războiul drogurilor/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.10.2015, 23:56 53

Juan Gabriel Vásquez (născut în 1973) nu este cunoscut publicului român, deşi  este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai noii generaţii latino-americane. A studiat în Franţa, s-a întors în ţara sa Columbia, a început să scrie, a publicat până acum trei romane, iar pentru cel de faţă, din 2011, a primit premiile Alfaguara şi International Dublin Literary Award.

Un hipopotam ucis în anul 2009, scăpat din grădina zoologică abandonată a celebrului narcotraficant ucis Pablo Escobar, îi trezeşte eroului cărţii, Antonio Yammara, profesor de drept, amintiri tragice din anii ’90, legate de Ricardo Laverde, pilot implicat în traficul de droguri, cel care, deşi îi era aproape necunoscut, fusese asasinat în preajma sa, în atentat fiind grav rănit şi protagonistul cărţii. Când se însănătoşeşte, eroul face tot posibilul să afle, din aproape în aproape, tot ce se poate despre viaţa lui Laverde. Descoperă astfel relaţia lui cu o americancă sosită în Columbia ca voluntar în Peace Corps, implicarea în traficul cu droguri, arestarea şi condamnarea la decenii de închisoare în SUA, moartea soţiei într-o celebră cădere de avion în Anzi şi multe altele care, ca un puzzle, alcătuiesc nu numai chipurile surprinzătoare ale unor oameni care s-au iubit la sfârşitul secolului trecut, ci şi chipul surprinzător al unei ţări care suferit enorm în anii ’80 şi ’90, când guerilele comuniste şi traficanţii de droguri reuşiseră să arunce Columbia în haos, asasinatele în plină stradă fiind la ordinea zilei, iar oamenii politici care plănuiau să aducă ordinea şi liniştea erau înlăturaţi sângeros. Spre meritul lui, Vasquez nu insistă asupra violenţei politice, ci asupra impactului acestei asupra psihicului oamenilor. „Numai viaţa mea era contaminată, familia mea se afla încă în adăpost: la adăpost de ciuma din ţara mea, de zbuciumata ei istorie recentă; la adăpost de tot ce m-a hăituit pe mine şi pe atâţia alţii din generaţia mea (şi din altele, desigur, dar mai ales din a mea, generaţia născută cu acele curse, cu avioanele pline de pungi, pungi şi iar pungi cu marijuana, generaţia născută odată cu războiul împotriva drogurilor şi care i-a trăit consecinţele)”. „Zgomotul lucrurilor în cădere, de la înălţime, un zgomot sacadat şi tocmai de aceea etern, un zgomot care nu mai încetează, care din acea seară continuă să răsune în mintea mea şi nu dă semne că ar vrea să dispară, un zgomot care va rămâne mereu suspendat în memoria mea, atârnând acolo ca un prosop în cui.”

Un roman complet diferit de „Un veac de sigurătate” descriind aceeaşi ţară complicată şi fascinantă, Columbia.

 

*) Juan Gabriel Vásquez – Zgomotul lucrurilor în cădere, Editura Polirom, Biblioteca Polirom, Actual. Traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu-Hondrari

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931