Ziarul de Duminică

Iubitele lui Hitler şi Mussolini într-un film românesc de excepţie/ de Ziarul de duminică

Iubitele lui Hitler şi Mussolini într-un film românesc de excepţie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.07.2012, 00:00 333

Despre banalitatea răului

Joi, 19 iulie a.c., Cinemateca Union (Sala Paul Călinescu, Str. Ion Câmpineanu nr. 21) a prezentat două filme de ficţiune remarcabile, cu poveşti şi personaje strâns legate de al Doilea Război Mondial, semnate de regizorul român Radu Gabrea. Prima producţie abordează progromul de la Iaşi, un subiect în continuare controversat, în timp ce a doua, proiectată pentru prima dată într-o sală de cinema, le are ca personaje principale pe iubitele lui Benito Mussolini şi Adolf Hitler. Cineastul Radu Gabrea a fost prezent la proiecţia de la ora 20 de la Cinemateca Union, unde portretul-omagiu Radu Gabrea se va încheia pe 26 iulie. Iată şi sinopsisurile celor pelicule:

Călătoria lui Gruber

Pe 22 iunie 1941, Germania şi România atacă Uniunea Sovietică. Câteva zile mai târziu, Curzio Malaparte, scriitorul italian care va scrie, în anul 1944, romanul "Kaputt", pe atunci corespondent de război pentru "Corriere della Sera", ajunge la Iaşi, în nordul Moldovei, pe drumul său către front. Malaparte suferă de o alergie severă şi unica sa posibilitate de a se vindeca este să găsească un medic evreu ce studiase la Florenţa, pe numele său Josef Gruber. Dar toate încercările sale de a-l găsi nu au succes. În timp ce-l caută, descoperă că, doar cu câteva zile înainte de sosirea lui în oraş, avusese loc un pogrom, că un mare număr de cetăţeni de origine evreiască din Iaşi fuseseră fie omorâţi în curtea Chesturii, fie evacuaţi cu trenul către o destinaţie incertă şi că doctorul Gruber ar putea fi printre ei. Pentru a-l găsi pe acesta, Malaparte, ajutat de Guido Sartori, consulul italian de la Iaşi, încearcă să obţină un mandat oficial de aducere pentru doctorul Josef Gruber....

Conferinţă la nivel înalt

Filmul povesteşte despre o întâlnire imaginară a două personaje reale: ele sunt Clara Petacci, iubita lui Mussolini, şi Eva Braun, iubita lui Hitler (foto 1). În realitate, amândouă au sfârşit rău: Eva Braun s-a sinucis, împreună cu Hitler, în bunker la Berlin, pe 30 aprilie 1945, iar Clara Petacci, împreună cu Mussolini, a fost împuşcată de partizanii comunişti italieni în 1943. Prinse şi ele în jocul "marilor bărbaţi", cele două femei transformă întâlnirea fictivă, fără voia lor, într-un prilej de analiză a raportului dintre eroism şi putere, într-o reflecţie asupra "banalităţii răului". Şi, dacă în acest film lucrurile, stările şi personajele se schimbă ca într-un caleidoscop, schimbarea, în nelimitata ei varietate, este tot un joc: jocul periculos al puterii.

Versul eminescian călătoreşte în America

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, ICR New York a prezentat publicului românesc din Statele Unite recitalul extraordinar EMINESCU avându-i ca protagonişti (foto 2) pe Ion Caramitru, acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa. În 2012 EMINESCU a prilejuit, în premieră, întâlnirea celor doi mari artişti cu comunităţile româneşti de pe Coasta de Vest a SUA. Seria de reprezentaţii desfăşurate între 5 şi 15 iulie în Easton (Connecticut), New York, Chicago, Los Angeles şi Hayward (San Francisco Bay Area) a provocat reacţii entuziaste în rândul spectatorilor, prezenţi în număr impresionant la cele cinci evenimente. Faţă de anul trecut, recitalul a fost îmbogăţit cu noi fragmente din poezia eminesciană. Recitalul EMINESCU, creat de Ion Caramitru, oferă publicului ocazia să redescopere poezia eminesciană printr-un dialog dinamic, în contrapunct, al fragmentelor poetice cu notele filosofice, aşa cum apar în manuscrisele de tinereţe ale lui Mihai Eminescu. Momentele de virtuozitate actoricească sunt completate de fine intervenţii muzicale ale clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Turneul EMINESCU în Statele Unite este organizat în 2012 de Institutul Cultural Român din New York în colaborare cu Biserica Ortodoxă Sfântul Dimitrie Easton (Connecticut), Romanian Cultural Exchange Chicago, Consulatul General al României la Chicago, Centrul de Studii Europene şi Eurasiatice-UCLA, Consulatul General al României la Los Angeles, Biserica Ortodoxă Învierea Domnului, Hayward, California. Turneul a fost posibil cu sprijinul deosebit al doamnei Mica Ertegun. Mulţumiri speciale doamnei Oana Leonte. În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat la Mogoşoaia (Palatele Brâncoveneşti) cea de-a patra ediţie a Academiei Itinerantă Andrei Şerban, program-cadru al Institutului Cultural Român, iniţiat şi coordonat de ICR New York, în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava" al Teatrului Naţional din Bucureşti şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, cu sprijinul MARA Society.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO