Ziarul de Duminică

Joc fascinant pradă-prădător/ de Stelian Ţurlea

Joc fascinant pradă-prădător/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.08.2013, 23:59 77

Un excelent thriller psihologic.Autoarea a publicat foarte multe roman şi volume de povestiri, romanul de faţă fiind o poveste fascinantă care pendulează între trecut şi prezent. În trecut se află o întâmplare macabră, sau mai multe, cu un tânăr care răpeşte, violează şi asasinează tinere adolescente, în afara uneia pentru care încearcă un fel de fascinaţie şi pe care o obligă să-l însoţească în camion, vreme de câteva săptămâni, la graniţa dintre mai multe state americane estice. Tânăra nu este nici frumoasă, nici sexy, „o scândură”, nici deosebit de inteligentă. Bărbatul este până la urmă arestat, închis şi condamnat la moarte pentru ultimul dintre omoruri. După încheierea acelui proces, tânăra şi-a schimbat numele, a devenit femeie matură, s-a căsătorit, a născut doi copii şi, după o şedere de mai mulţi ani la Londra, revine aproximativ în aceleaşi ţinuturi. Fostul răpitor, după ani şi ani de tergiversări ale executării pedepsei, se află în faţa ultimei încercări, după care, în sfârşit, i se va aplica injecţia letală. Dar printr-un complex de împrejurări află de existenţa tineri răpite pe care n-o asasinase, îi scrie, apoi insistă, prin intermediari zeloşi şi interesaţi doar de drepturile condamnaţilor, nu şi ale victimelor lor, pentru o ultimă întâlnire la închisoare. În speranţa să-şi pună în aplicare un plan diabolic, s-o convingă pe femeia labilă să-şi modifice depoziţia, chipurile pentru că ar fi fost influenţată de procurori în timpul primului proces, în aşa fel încât sentinţa să fie comutată sau măcar amânată din nou pentru redeschiderea procesului. Dar femeia refuză să-i facă jocul.

Un roman tensionat, cu trăiri remarcabile, cu personaje extrem de bine conturate, cu caractere puternice, cu un joc dintre prădător şi pradă aproape fascinant. Nu e de mirare că romanul a fost nominalizat la Edgar Award for Best Novel, în 2011 şi publciat deja în alte 12 ţări.

 

Foarte bună traducerea. În plus, traducătoarea a făcut şi un număr considerabil de note foarte utile şi competente, deşi nu se menţionează în pagina de gardă – spre deosebire de enorm de multe situaţii de „traducere şi note”, acestea lipsind cu totul!

 

Laura Lippman – Te-aş recunoaşte dintr-o mie, Editura Litera. Traducere din limba engleză de Carmen Ion

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO