Ziarul de Duminică

LA START/ Sărbătoarea Francofoniei la Timişoara

LA START/ Sărbătoarea Francofoniei la Timişoara
02.03.2010, 16:08 88
Organizaţia internaţională a Francofoniei (OIF) işi serbeazăin acest an 40 de ani de existenţă. Creată de francofoni convinşidin Africa de Vest, in prezent numără 70 de ţări membre, care, prinutilizarea limbii franceze, intăresc solidaritatea intre ţărilesituate pe cele patru continente.
Cu acest prilej Ambasada Franţei la Bucureşti şi CentrulCultural Francez din Timişoara propun o serie de evenimenteculturale şi educative pentru publicul de toate vârstele
(www.francophonie.org).Iata programul acestora:
10/03
PROIECŢIA FILMULUI «Revoluţia română sub privirile massmedia», un film de Antonio Wagner, coproducţie a InstitutuluiNaţional al Audiovizualului (INA), Ambasada Franţei in România şiInstitutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul canalului PublicSénat. Ora 18.00, Societatea Timisoara (str.Goethe no.2).
11/03
PRIMĂVARA POEŢILOR / "Couleur femme "
Intâlnire cu Svetlana CARSTEAN, poetă, scriitoare şijurnalistă/Lecturi de texte bilingve/Dezbatere
Membră cofondatoare a cenaclului "Central" al Facultăţii deLitere din Bucureşti, a publicat pentru prima dată poemul său"Floarea de menghină" in 1995 in lucrarea colectivă Tablou defamilie alături de Sorin Gherguţ, Răzvan Rădulescu, CezarPaul-Bădescu. In 2008 apare volumul său de poezie "Floarea demenghină" la editura Cartea Românească. Svetlana CARSTEAN apublicat numeroase articole, interviuri şi poeme in revisteliterare şi a primit numeroase premii pentru poezia sa. Esteinvitată in rezidenţă la Paris in 2010. Ora 19.00, CCF.
12/03
Colocviu despre lingvistica, literatura şi culturafranceză
Invitat: Michel GUILLOU, Profesor de drept la UniversitateaLyon 3. Ora 10.00, Aula Magna, Universitatea de VestTimişoara.
Conferinţă despre francofonie şi mondializare
Invitat: Michel GUILLOU, Profesor de drept la UniversitateaLyon 3, ora 12.30, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea deVest Timişoara.
14 - 16/03
CINEMA
FESTIVALUL FILMULUI FRANCOFON
200 de milioane de francofoni in lume! Pentru a onora limbafranceza şi ţările care o păstrează in viaţă, nimic mai elocventdecât un festival al filmului francofon. Cu această ocazie, vor fiproiectate mai multe filme de naţionalităţi diferite.
Casa Adam Müller Guttenbrunn.
Intrarea liberă.
15/03
SPECTACOL DE TEATRU, LECTURĂ ŞI DANS
«Le Fran'ais en pas de danse»
Spectacol interactiv, realizat de elevi ai Liceului Calderon,in care muzica şi literatura se vor imbina şi se vor completa peritmuri de dans.
14.00
CCF
16/03
CONCURS
« 100 de intrebări despre francofonie »
Concurs judeţean, pe tematica francofoniei, adresat elevilorde gimnaziu care studiază limba franceză.
10.00
Liceul Calderon
CONCURS
« A la découverte du cinéma fran'ais »
Concurs judeţean pe tematica filmului Les Choristes deChristophe Barratier (2004), se adresează elevilor de liceu carestudiază limba franceză, cu excepţia secţiilor bilingve. Concursrealizat in colaborare cu Inspectoratul Şcolar Timiş şi LiceulJ.L.Calderon.
14.30
Liceul Calderon
17/03 > 18/03
ATELIERELE FRANCOFONIEI
Pentru grupuri de preşcolari şi şcolari am pregătit superateliere şi activitati ludice: ateliere de teatru, dans, bricolaj,cântece si dansuri franceze, creaţie, desen, lectură....
19.00
Mediateca CCF
ATELIERE DE SLAM
Destinate elevilor de liceu, atelierele le va permite acestorasă-şi exerseze atât limba franceză cât şi creativitatea prinintermediul unor activităţi inedite care asociază poezia, oratoria,muzica şi dansul.
(Liceul Iulia Haşdeu, Lugoj, Liceul C.D. Loga, Facultatea deLitere, Istorie şi Teologie, Asociaţia Studenţilor Francofoni "Hexagone", Colegiul Bănăţean).
19/03
SLAM
CONCERT DE SLAM
Pentru a sărbători cei 40 de ani ai francofoniei vă propunem oformă originală de abordare pedagogică, de descoperire, deimbogăţire sau de perfecţionare a limbii şi a culturii francofoneprin intermediul uneia dintre artele cele mai renumite in Franţa inrândul tinerelor generaţii : SLAM-ul. Ce contează dacă textul estecitit, strigat, şoptit sau recitat, cuvântul de ordine esteimpărtăşirea !
Invitat : DIZZYLEZ, acompaniat la pian de Vincent TRUEL
19.00
CCF
18 - 20/03
ATELIERELE TMBASE / MUZICĂ ACTUALĂ
Invitat din Franţa : Robert le Magnifique
In acest an, graţie unui concurs lansat pe Internet, asociaţiaTMBASE a oferit şansa tinerilor DJ români de a se face cunoscuţi.Aceştia vor avea şansa să participe la atelierele animate de maimulţi artişti, inclusiv de DJ-ul francez Robert Magnificul. Vineri,19 martie va avea loc şi un concert. Şi voi puteţi veni pentru aasista la aceste laboratoare de noi talente!
Club Setup
25/03
INTÂLNIRE
cu scriitorul Alain Foix
In cadrul aniversării a 40 de ani de francofonie CCF ilgăzduieşte pe scriitorul Alain Foix, voce unică antileză. Filozof,romancier, dramaturg, realizator, pasionat de dans şi de creaţiemuzicală Alain Foix revine la Timişoara pentru a ne lumina asupraparcursului său "in afara căilor bătătorite".
19.00
CCF
25 -26/03
COLOCVIUL INTERNAŢIONAL DE TRADUCTOLOGIE
Cu participarea profesorului francez Jean-René LADMIRAL,conferenţiar la Universitatea Paris - X - Nanterre, profesor detraductologie la Institutul Superior de Interpretariat şi Traducere
Universitatea de Vest, Timisoara
26/03
FRANCOFONIE ŞI MINORITĂŢI
Intâlnire cu minoritatea bulgară din Banat
CCF inscrie demersul său intr-un dialog permanent cu toatecomunităţile şi minorităţile care formează bogăţia multiculturalăşi lingvistică din Banat. Din Banatul francofon face parte şiintreprinzătoarea sa comunitate bulgară, in acelaşi timp deschisăspre lumea de astăzi şi preocupată de a-şi păstraoriginalitatea.
18.00
CCF
Intrarea pe bază de invitaţii.
CONCURSUL " LE MOT D'OR - Cupa francofona a afacerilor"
Creat in anul 1988 in cadrul Academiei din Orleans Tours, subpatronajul Inaltului Consiliu al Francofoniei, OrganizaţieiInternaţionale a Francofoniei, Delegaţiei Generale a LimbiiFranceze şi a Limbilor vorbite in Franţa, concursul "Le Mot d'Or" areunit de la infiinţarea sa 500 000 de candidaţi (elevi şistudenţi) din 42 de ţări, dintre care 60 000 de laureaţi. Concursulexistă in România din anul 1994 şi se adresează studenţilor dinfilierele economice şi terţiare.
Anul acesta "Le Mot d'Or" va avea loc in data de 26 martie, laFacultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, AmfiteatrulP02, sub coordonarea Doamnei Lect. Dr. Daniela Stanciu. Inscrierilese pot face până in data de 24 martie la biroul de primire alCentrului Cultural Francez din Timişoara, in cadrul Facultăţii deEconomie şi de Administrare a Afacerilor, făcând apel la profesoriide limba franceză sau on-line pe site-ul Centrului Cultural Francezdin Timişoara.
PARTENERI PRINCIPALI: BRD- Groupe Société Générale
OrganizaţiaInternaţională a Francofoniei
27/03
ATELIER LUDIC DE INIŢIERE IN LIMBA FRANCEZĂ
Pentru cei mai mici dintre cititorii noştri (5-8 ani) ampregătit un atelier de iniţiere in limba franceză prin mimă, desen,teatru, lectură şi jocuri interactive.
10.30

Mediateca CCF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO