Ziarul de Duminică

Licitaţia 77/ de Ziarul de duminică

Nicolae Tonitza - „Fetiţă plângând”

Licitaţia 77/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.10.2011, 00:00 92

Picturi semnate de artişti remarcabili ai şcolii româneşti moderne, precum Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Ion Ţuculescu, provenite din colecţii renumite, selectate după cele mai înalte criterii estetice, au figurat în licitaţia cu numărul 77 a Casei Goldart de joi 27 octombrie 2011.

"Fetiţă plângând" de Nicolae Tonitza, ulei/carton, al cărui subiect transcende dramatismul propriu-zis, artistul concentrându-se exclusiv pe problemele limbajului plastic, este una dintre cele mai rafinate lucrări ale autorului din punct de vedere cromatic.

Pictorul naţional, Nicolae Grigorescu, a fost prezent in licitaţie cu uleiul "Întoarcere de la câmp", temă în care artistul şi-a arătat întreaga măiestrie. Lucrarea, care a aparţinut sau a fost expusă în cabinetul parlamentar al scriitorului Ioan Alexandru Brătescu Voineşti în perioada 1914-1940, prezintă pe verso o însemnare olografă a acestuia.

"Anemone şi trandafiri" este titlul uleiului pe lemn semnat de Ştefan Luchian, lucrare reprodusă în albumul "Ştefan Luchian" de Alexandru Cebuc, pag. 143. Despre Luchian, marele scriitor Tudor Arghezi spunea că este, "mai mult decat alţi pictori, omul artei sale. Pentru el, floarea vine ca un mesaj al acestui pământ care rodeşte şi cântă (...). De aceea, florile lui au o expresie atât de stranie şi de aceea Luchian va rămâne artistul lor, ca şi stăpânul lor" (Tudor Arghezi, "Tablete de cronicar").

"Tânără pe canapea" de Theodor Pallady se remarcă prin logica construcţiei şi rafinamentul cromatic ce induc motivului o aleasă spiritualitate. "Vara la Balcic" de Nicolae Dărăscu este unul dintre cele mai reuşite peisaje dobrogene ale sale: formele sunt construite în tuşe largi, cezanniene, pentru a modela subtil pasajele, iar lumina se concentrează sugestiv în câteva centre cromatice intense.

În "Maternitate" de Camil Ressu, lucrare ce provine din colecţia familiei Dona, autorul sugerează o stare de pură duioşie maternală.

Dumitru Ghiaţă ne încântă cu o lucrare de referinţă, o natură statică prin care artistul exprimă fiorul peren al artei pornind de la motivele sale preferate - umile obiecte populare, mărturisind un ataşament statornic pentru tradiţia românească.

"Strângeri de mâini" de Ion Ţuculescu vine să întregească tabloul artei romaneşti moderne. Lucrarea a participat la numeroase expoziţii în ţară şi peste hotare şi este reprodusă in cataloagele consacrate artistului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO