Ziarul de Duminică

Licitaţii de artă la Business Class. GALERIE FOTO

Licitaţii de artă la Business Class/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

28.02.2013, 23:39 169

Inovaţii în licitaţii

Licitaţii în avion. Din luna februarie, pasagerii care aleg zborurile companiei "Virgin Atlantic" între Londra şi New York beneficiază de un nou serviciu: turul virtual al primei galerii aeriene şi posibilitatea de a cumpăra opere de artă în sistem duty-free. Prima expoziţie adusă în atenţia pasagerilor de la clasa business de către "Galeria din aer" a fost o colecţie de zece lucrări ale artistului stradal Ben Eine. Acesta a devenit consacrat odată cu vizita la Washington a premierului britanic David Cameron. Cu această ocazie, oficialul britanic i-a oferit Preşedintelui Barack Obama o lucrare semnată de artistul britanic Ben Eine.

Licitaţii online. Christie's International organizează în premieră o licitaţie exclusiv online dedicată artistului contemporan Andy Warhol. Peste 125 de picturi, desene, fotografii şi print-uri realizate de artistul american în diferite etape ale carierei pot fi adjudecate la preţuri de zeci sau sute de mii de dolari, în perioada 26 februarie - 5 martie (foto 1).

Bestiarul lui Dimitrie Cantemir


În curând, la Editura Institutul European din Iaşi va apărea "Inorogul la porţile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir (foto 2). Studiu comparativ", două volume, de Bogdan Creţu."Cărţile lui Dimitrie Cantemir, susţine criticul ieeşan, trebuie amplasate într-un context cultural, religios, ideologic, istoric şi, abia în ultimă instanţă, estetic potrivit. Istoria ieroglifică, capodopera încheiată în 1705, se prezintă, azi, ca un text stufos, mustind de performanţe în primul rând retorice, dar care răspunde cu greu sensibilităţii estetice a cititorului anilor 2000. Ea pare a fi condamnată să rămână o lectură destinată specialiştilor, cunoscători nu doar ai contorsionărilor sintactice ale limbii lui Cantemir, ci şi ai lumii sale, cu mentalităţile şi codurile ei specifice. Am considerat că numai raportând reţeaua de simboluri zoomorfe folosită de autor în alegoria sa la imensa tradiţie antică, medievală şi modernă, cartea îşi va descoperi mecanismele şi va scoate la iveală un mesaj mult mai viu. Dacă am insistat asupra tradiţiei medievale a simbolului, a fost pentru că, în spaţiul cultural românesc, aceasta dădea încă, în secolele XVII-XVIII, tonul. ...În cultura română, Cantemir este cel care descoperă, pe cont propriu, neprofitând de nici un model anterior, literatura."

Aristotel şi sexul

Controversata lucrare "Aristotle's Complete Master-Piece" (foto 3) a fost scoasă la licitaţie la Edinburgh, la 16 ianuarie. Lucrarea are foarte puţin de-a face cu filosofia greacă sau cu Aristotel. Autorul cărţii nu este cunoscut nici în prezent, iar interdicţia privind vânzarea liberă a cărţii a fost ridicată abia în anii 1960. Manualul de sexologie, devenit foarte popular în Marea Britanie, a fost publicat prima dată în anul 1684 şi este un manual timpuriu pentru sex şi graviditate. Lucrarea a fost interzisă deoarece a fost considerată "cumplit de lipsită de bun-simţ şi obscenă".

Cartea conţine desene din opera lui Nicholas Culpepper, botanist, astrolog şi medic britanic, şi din opera lui Albertus Magnus, om de ştiinţă şi episcop german. Manualul descrie anatomia feminină şi pe cea masculină şi oferă "sfaturi" pentru ambele sexe privind actul sexual, insistând asupra faptului că pentru o femeie este benefic să trăiască dorinţa sexuală, să se bucure de experienţă, pentru a putea rămâne însărcinată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO