Ziarul de Duminică

Literatură română contemporană la Minerva/ de Stelian Ţurlea

Literatură română contemporană la Minerva/ de Stelian Ţurlea

Literatură română contemporană la Minerva

03.02.2011, 23:46 66

Editura Minerva are de ceva vreme o colecţie de Literaturăromână contemporană în care au apărut, în egală măsură, scriitoriconsacraţi, chiar clasici (Marin Sorescu, Eugen Barbu, IrinaMavrodin, Gheorghe Pituţ, Silvia Kerim), dar şi scriitori mai puţincunoscuţi, chiar debutanţi. Excelentă este ideea - presupun că adoamnei Ana Munteanu, sufletul acestei edituri -, de a însoţiaceste din urmă texte de câte o prefaţă semnată de un criticliterar care îl poate îndruma pe cititor pe calea cea mai bună spreînţelegerea autorului respectiv. Iată şi cele mai recente apariţiiale colecţiei.

Lorian Carsochie - Din ţărână se naşte speranţa.Prefaţă de Alex. Ştefănescu. Autorul este un vrâncean născut în1967, care trăieşte în Italia şi scrie versuri, povestiri şi romanepe care le publică în România. Cartea de faţă este un roman desprerevoluţie, care combină faptele reale cu parabola politică. Autorul- scrie prefaţatorul - "alternează sarcasmul cu duioşia şideznădejdea cu speranţa care <<se naşte din ţărână>>.Trecerea imprevizibilă de la un registru stilistic la altulreprezintă un mod de a-şi exprima intensitatea cu totul ieşită dincomun a trăirilor pe care i le provoacă evocarea a ceea ce s-aîntâmplat în România. Cartea este nu numai literatură, ci şi undocument al exasperării."
Ioan Voaideş - Mămosul. Prefaţă de Tudorel Urian. Notebio-bibliografice de A.I.Brumaru. Volum de povestiri. "Ioan Voaideş- e de părere Tudorel Urian - este ceea ce s-ar putea numi unartist-cetăţean, un om care trece prin lume cu ochii larg deschişi.(...) Textele sale sunt un fel de fabule citadine, cu morala laurmă, mici demonstraţii epice, menite să pună în evidenţă trăsăturide caracter de care ne izbim zi de zi şi care explică în bunămăsură imposibilitatea noastră de a ieşi din anumite blocaje dementalitate (...) Proza lui Ioan Voaideş are adesea un caractercinematografic. Fraza este scurtă, directă, eficientă, fărăzorzoane stilistice inutile. Totul devine până la urmă un raportsarcastic despre starea morală a naţiunii şi o posibilă explicaţiepentru perioada foarte dificilă pe care care o parcurge România pefondul crizei economice mondiale."
Veronica Teodorescu - Treceri. Prefaţă de Mihaela MaleaStroe. Un volum de versuri care îl fac pe Paul Dunăreanu să ocompare cu Emily Dickinson, iar pe prefaţatoare să scrie că poeta eîn căutarea solitudinii, însingurării, într-un spaţiu aproapeascetic, în care titluri şi texte se repetă, fără teama desărăcire, chiar dacă rezultatul este că "poeziile nu au contururiferme".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO