Ziarul de Duminică

Locul unde se intampla totusi ceva

20.07.2000, 00:00 24



Pavajul strazilor dintr-un burg transilvan, intr-o dimineata racoroasa de vara, iti poate distrage atentia in asa masura, incat sa nu mai stii pe ce lume traiesti sau din ce tablou au descins "personajele" care misuna in jurul tau precum furnicile.

Aici, la Bistrita, ai senzatia ca tristetea nu-si poate instala domiciliul, pentru simplul motiv ca lumea pare "prea mica pentru un razboi atat de mare". Biserica din centrul orasului troneaza monumental, inconjurata de mister si invaluita magic de primele raze ale soarelui. De undeva dinspre Turnul Dogarilor, un porumbel isi inalta aripile catre cer, intr-un zbor final spre eternitate. Poate ca este sufletul Mariei Ivanescu, sotia poetului Cezar Ivanescu, plecata dintre noi acum cateva zile pe drumul fara intoarcere, dintr-un oras pe care l-a iubit intotdeauna, sau poate doar gandul meu calator printre spatiile albe ale memoriei.

In parc, pe o banca inconjurata de liniste si verdeata, "poetul planetelor", Alexandru-Cristian Milos, admira placheta de prezentare a orasului Bistrita, instalata de putin timp de catre noul primar al municipiului, Vasile Moldovan, in timp ce, prin pasajul Sugalete, scriitorii bistriteni Luca Onul, Ioan Moise, Alexandru Uiuiu, Olimpiu Nusfelean, Gavril Moldovan, Mircea Oliv, David Dorian, Rodica Barna, Victor Stir, Emil Dreptate, Marcel Seserman, Virgil Ratiu, Cornel Cotutiu, Aurel Podaru isi intersecteaza traseele, in drumul lor spre locul de munca: la radio "Bistrita", "Popular", "Transilvania" sau "Balada", la redactia ziarelor "Rasunetul" sau "Mesagerul Transilvan", la Biblioteca Judeteana, Inspectoratul pentru Cultura sau in alte locuri care au (mai mult sau mai putin) tangenta cu literatura.

Pregatirile sunt in plina desfasurare, iar fondurile banesti au inceput sa apara si ele, chiar daca exista loc pentru mai mult. La Inspectoratul pentru Cultura al judetului Bistrita-Nasaud, inspectorul-sef Gavril ?armure si-a lasat un om de incredere inainte de a pleca in Franta, in persoana lui Ioan Lazar, iar la Primarie, Bogdan Popa s-a dedicat trup si suflet organizarii "Zilelor Bistritei".

Pe langa Primarie si Inspectoratul pentru Cultura, mai sunt implicati: Casa de Cultura, Prefectura, Muzeul Judetean, Biblioteca Judeteana, Inspectoratul acolar, Centrul petru Valorificarea Traditiilor Nationale, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport.

Pe parcursul a trei zile - 21, 22 si 23 iulie 2000 -, vor avea loc in o multime de manifestari culturale si sportive: concerte de pop-rock-dance cu Laura Stoica, Mircea Rusu, Compact, Voltaj, Valahia, momente folclorice la care au fost invitate ansambluri din Italia, Grecia si Turcia, concerte simfonice, spectacole de teatru, simpozioane, expozitii, concursuri de inot, tenis si minifotbal.

Au fost invitati la manifestare toti cetatenii de onoare ai orasului Bistrita, printre care se numara ministrii Andrei Marga si Crin Antonescu, atleta Gabriela Szabo, omul de fotbal Jean Padureanu, precum si oficiali ai unor localitati din Franta, Austria, Germania, Statele Unite, Polonia s.a., cu care orasul Bistrita are stranse legaturi, stabilite in ultimii ani.

Intr-un tinut candva uitat de timp, cu vechi traditii si cu multi oameni inimosi, iata ca se intampla din nou lucruri extraordinare, pentru care nu putem spune altceva decat ca fauresc viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO