Ziarul de Duminică

LUMEA ROMANEASCA LA 1900/ Carol I, colecţionarul (II)

LUMEA ROMANEASCA LA 1900/ Carol I, colecţionarul (II)
10.03.2010, 14:59 141
Intr-o ediţie de lux, pusă de Carol I ladispoziţia marilor muzee europene, catalogul colecţiei vapopulariza valorile artistice adunate de rege. Alături deoriginale, colecţia de pictură a lui Carol I cuprinde copii dupămari maeştri. Ele sunt adunate in spiritul epocii pentru a imprima"un caracter fastuos reşedinţei regale" şi arată predilecţiaregelui pentru subiecte cu caracter religios şi romantic. Sunt şicopii executate de tineri artişti români aflaţi la studii in Europacu burse din caseta regală, cum sunt Ottilia Oteteleşanu sauGheorghe Bălănescu. Copiile erau executate iniţial in forme reduse,apoi trimise regelui care făcea o selecţie in funcţie şi de loculstabilit pentru a fi expuse şi abia după aceea erau realizate pepânză in ulei, reproducând in cele mai mici detalii originalul(până la pete sau degradări). Intre copii sunt şi reproducerilestrămoşilor, preluate de la castelul din Sigmaringen (intre1883-1886).
Pe lângă originale şi copii aleunor renumiţi pictori europeni, regele se inconjoară şi de imaginidocumentare din lumea valahă peste care domnea. Sunt acuarelişticare il insoţiseră pe Carol in vizitele sale prin ţară, intre careun loc aparte il deţin Amedeo Preziosi şi Carol Popp de Szatmari,amândoi aflaţi in slujba curţii princiare.
După modelul tatălui său regelecrează la Peleş şi o colecţie de sticlărie artistică, cu piesegermane, austriece, franceze, din cristal de Boemia sau englezescde Webb, cu piese din manufacturile din Murano sau de Meissen. Ocolecţie preţioasă a suveranului era cea de arme, pentru el ocolecţie de suflet. Reper i-au fost colecţiile din castelul de laSigmaringen. Cele mai importante achiziţii de arme le face regeleintre 1900-1910, adică in perioada in care arhitectul Karel Limanamenajează Marea sală de arme de la Peleş cu piese probabilprovenind din colecţii particulare austriece, cum presupune RuxandaBeldiman, care studiază catalogul colecţiei de arme, al lui JuliusScheurer, rămas manuscris. Colecţia avea circa 4000 de piese şicele mai multe erau la Peleş. In Marea sală de arme erau 1300. Erauapoi in Sala Mică, in Vechiul Tezaur şi in Sala Maură. Cele maivechi erau din sec. al XV-lea (deci au şi valoare istorică). Piesegermane, spaniole, franceze şi italiene. O altă colecţie era cea denumismatică, al cărui fond principal era constituit din circa 200de piese de proveninţă grecească şi romană, cărora li s-au alăturatpiese rare de proveninţă munteană sau moldavă din secolul alXV-lea. Pentru această colecţie regele amenajează in aripa denord-est un cabinet numismatic in miniatură şi comandă sculptoruluiMartin Stohr un mobilier special.
Carol colecţionarul participă cucolecţiile sale la expoziţii in străinătate sau in ţară: laExpoziţia internaţională de la Viena din 1873, la aceea de laAmsterdam din 1898 dedicată lui Rembrandt, la aceea de la HotelHerdan din Bucureşti... Are chiar iniţiativa deschiderii Peleşuluipublicului după 1900, transformării lui intr-un muzeu privat(primul muzeu privat la noi e Muzeul Simu, deschis in1910).
Cu colecţiile sale Carol Iapropie şi mai mult România de Europa, introduce şi mai mult ţarade reşedinţă in circuitul european- ţelul său de la inceputuldomniei sale. O dată in plus Carol se dovedea a fi un regeprovidenţial. A fost exact regele de care românii aveau nevoie inacel moment al istoriei lor.

ION BULEI (n. in1941). Profesor universitar la Facultatea de Istorie aUniversitatii din Bucuresti, a fost atasat cultural la Roma,director al Institutului Roman de Cultura de la Venetia. In prezenteste si director al Institutului de Stiinte Politice si RelatiiInternationale al Academiei Romane. Membru al Uniunii Scriitorilor,al Comisiei Internationale de Relatii Internationale si in colegiulde redactie al mai multor reviste de specialitate. Specializat inproblematica evolutiei fenomenului politic romanesc, a participatla editarea unor instrumente de lucru privind istoria moderna aRomaniei, la diverse proiecte de cercetare internationale, apublicat un numar considerabil de articole, studii si carti pe temedintre cele mai diverse, privind istoria Romaniei si a primitPremiul Academiei Romane si Premiul special al UniuniiScriitorilor. Cartea sa "Scurta istorie a romanilor" a aparut nunumai in numeroase editii in romaneste, dar si in traduceri infranceza, engleza, germana, italiana si greaca. A fost decorat cuordinul Steaua Romanei in grad de Ofiter, in anul 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO