Ziarul de Duminică

Lumea văzută printr-o lentilă metafizică/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

04.07.2013, 23:46 44

Angela Tomaselli

Tracus Arte

Angela Tomaselli s-a născut în 1943 la Brezoi, Valcea este de origine italiana pe linie paterna. A studiat la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, secţia artă monumentală. A participat cu lucrări la un număr impresionant de expoziţii în ţară şi peste hotare.

„Angela Tomaselli – scria Ana Blandiana – si-a intemeiat discursul  plastic pe datele sensibilitatii si capacitatilor imaginative, pe care le cultiva cu deosebita grija. Raportul in care s-au aflat , inca de la lucrarile de debut, nivelele rationale, afective si senzoriale a cunoscut deplasari spre un pol sau altul al acestor componente ale limbajului plastic. Pentru o buna perioada de timp, dominanta in panzele si desenele Angelei Tomaselli a fost efuziunea lirica, dezvoltata deopotriva in discursul grafic si in regimul cromatic. O anume inclinare spre tensiunea expresionista se traduce, in creatiile acestei etape, printr-o agitare a tuselor si prin nervul liniei. Fie ca repertoriul imagistic cuprinde elemente de peisaj, figuri umane sau , inca de la inceput, eruptii ale imaginarului, lucrarile tind sa pastreze un echilibru relativ intre efortul rational si explozia lirica.”

Artista are un simţ coloristic aparte, îndelung şlefuit şi cultivat, paleta sa dezvăluind subtilităţi izvorâte dintr-un studiu sensibil şi aprofundat al limbajului cromatic şi al funcţiei acestuia în definirea expresivă a unui tablou.  Dizolvarea fluxului narativ şi a simbolurilor în masa cromatică este difuză, trădând nu atât scene coerente, lizibile, cât imagini fulgurante, ritmuri, stări, reverii. Artista nu doreşte să deconspire identităţi ori anume detalii biografice, evidente doar în iniţierea atmosferei evocatoare, memorialistice (precum în ciclul ,,Mitologii subiective” şi ,,Black Cat”). Ea transformă astfel, ca şi la Chagall, imboldul verist într-o mitologie personală despre realităţile care i-au marcat existenţa. Esenţa chagallis-mului în pictura lui Tomaselli rezidă tocmai în acest subtil mecanism de conversie a imaginii în proiecţia ei onirică sau lirică. De altfel, întreaga pictură a Angelei Tomaselli este rezultatul unei poetici a combustiilor interioare, intens subiectivizate, prin care artista percepe realul şi experienţele vieţii printr-o lentilă metafizică şi, nu o dată sensibilă la agitaţia histrionică a lumii înconjurătoare. (Corneliu Antim)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO