Ziarul de Duminică

MELEAGURI POETICE / Închisorile lui Triin Soomets

MELEAGURI POETICE / Închisorile lui Triin Soomets
28.07.2010, 16:03 35

Când o vezi prima oară pe Triin, ai impresia că, aidomatablourilor suprarealiste, privirea ei se aşează într-un peisaj lacare ajunge trecând prin tine, un spaţiu dintr-un timpnedeterminat. Apoi, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, dispareacel timp, dispare acel spaţiu, privirea ei se reîntoarce la eaînsăşi, ieşind mai înainte din tine. Acum Triin chiar te priveşte,aici, ca şi când acel gest suprarealist nu s-ar fi petrecutniciodată decât în mintea ta atât de poetică, de boemă, de ascuţităla simţământ, încât nu poate să nu prefacă orice gest în emoţieartistică.
Aşa vine Triin spre noi, spre semenii ei, cu o aparentă nonşalanţă,care ascunde mai degrabă o mare timiditate, dar trezeşte şi multesuspiciuni. Îţi spui că suferă de semeţie exagerată. Conştientă devaloarea ei, ştie că scrie bine, nimeni nu poate să-i ia asta, darochii ei par a se salva în afara conversaţiei, în afara locului deaici şi a timpului de acum.
Şi ea vine, totuşi, din apropierea zilei de iarnă fără de sfârşit aEstoniei, atunci când noaptea pare să dispară, ca şi când n-arexista. Vine din frig şi vodcă multă. Atât de multă vodcă, încât adecis să nu bea - ca şi poetul Jaan Malin, tot din Estonia. Aşa afăcut din vodcă apă şi o bea numai curată, cu poezie, care, pentruea, este singura eliberare.
Tot restul e doar închisoare, o închisoare din care se poate vedea,ca prin zăbrele, câte ceva din lume, din natură, din oameni, dinsuflet. Şi cu cât mai groase sunt zăbrelele ce-o înconjoară, ce-ostrâng, ce-o bântuie, cu atât mai mare creşte speranţa: într-o ziele se vor subţia, se vor topi, vor deveni neînsemnate.
Numai că ele nu sunt niciodată pe măsura speranţelor ei. Căcimăsura speranţelor ei nu s-a inventat încă. Măsura speranţelor ei osimte doar ea şi nu îndrăzneşte încă să devină cuvânt, fiindîmbrăcată în linişte, în meditaţie şi în tristeţe.

triin soomets (Estonia)


prison

to be alone
is the worst thing in the world
to be separated
prison can be everything:
kindergarten
community
generation
mind
country
family
world can be a prison
without a key
without friends
without poetry


29.05.2010, Galaţi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO