Ziarul de Duminică

Muzică de toate felurile în aer liber

Muzică de toate felurile în aer liber
16.06.2010, 15:08 55

Muzică clasică la Bucharest Music FilmFestival în Piaţa George Enescu şi primul concert în aer liber alOrchestrei Naţionale Radio la Teatrul de Vară Herăstrău suntofertele zilelor următoare.

În înfierbântatul weekend trecut,la Bucureşti au cântat Eric Clapton, Steve Winwood şi Elton John,s-au desfăşurat Street Delivery şi Bucharest Music Film Festival…iar oferta continuă să fie foarte densă. Atracţia organizatorilorpentru spectacolele în aer liber pare de neevitat, ignorând parcăfaptul că într-o sală cu aer condiţionat atmosfera poate fi maiplăcută decât în canicula de afară, la care se adaugă permanentulrisc de furtună, devenit o constantă a climei de vară dinBucureşti.

Prima dată EricClapton

De această dată, norocul s-a aflatalături de cei care au propus oferta muzicală din 11, 12, 13 iunie,începând cu fabuloasa incursiune în istoria blues-ului şi nu numaisemnată Eric Clapton şi Steve Winwood, care a avut loc pe stadionulIolanda Balaş Soter, spaţiu ce s-a transformat pentru două oreîntr-o autentică sală de concert, în care comunicarea între publicşi scenă a fost electrizantă, chiar fără a fi utilizatecuvinte.

Există o strălucire Clapton:conferind o alură de eroism retragerii generaţiei post '68,eleganţa lui a oferit un mod de expresie deziluziei, întodeaunaînsă cu o inconfundabilă atitudine de dandy. Printre exemple,amintim efectele prăfuite ale epocii Cream, costumele albe de laRainbow, maieul expatriaţilor în Statele Unite, epoca croitoruluimilanez, simplitatea minimală a turneului din 1995. În permanenţăgrăbit, lasă în urma lui legenda seducătorului rapid. Deşi într-operioadă devenise un abonat al revistelor tabloide, linia vieţiisale continuă să fie înscrisă în cele 12 măsuri ale blues-ului.Dorind să fie doar muzician chiar atunci când era supranumit"Zeul", Clapton a depăşit mitul juvenilităţii rock'n'roll, pentru aaştepta longevitatea marilor bluesmani. Dacă Hendrix a fost opasăre Phoenix, care a înviat din propria cenuşă, Clapton rămâne opisică cu nouă vieţi.

A doua oară EltonJohn

Revenind în România după primaapariţie pe stadionul Cotroceni în anul 2003, Elton John astrălucit sâmbătă seara în Piaţa Constituţiei, într-un concert dedouă ore şi jumătate în care a cântat pentru mii de persoane careau înfruntat canicula pentru a intra în atmosfera electrizantă ahiturilor sale, sonorizate impecabil. Ca întotdeauna, Elton John aştiut să-şi pună în valoare două faţete distincte: pe de o partebaladele imparabile ("Candle In The Wind"), în care se bazează şipe intepretarea lui pianistică subtilă şi pe vocea puternicăinconfundabilă, iar pe de altă parte piesele mai dure, apropiate despiritul originar al rock'n'roll-ului. După ce a ajuns să îşiconstruiască o carieră pe placul marelui public, dar să fierespectat şi de mediul specializat al rock-ului, cu sute demilioane de discuri vândute, cu excesele lui, dar şi cu loviturilelui de geniu, cu melodiile sale subtile, aflându-se în categoriacelor mai mari averi britanice, cu ţinutele lui scenice incredibileşi cu comportamentul lui ieşit din comun, Elton John rămâne,alături de Beatles şi de Rolling Stones, unul dintre autenticelemonumente ale atât de prolificei muzici pop-rockbritanice.

Street delivery şiBucharest Music Film Festival pe gratis

Dacă la cele două concerte de maisus preţul biletului a avut trei cifre, bucureştenii care nu auvrut sau nu au putut să plăteascăun astfel de preţ au primit şidouă oferte majore gratuite. Cea de-a cincea ediţie a evenimentuluiurban de arhitectură şi arte "Street Delivery", organizat deOrdinul Arhitecţilor din România şi de Fundaţia Cărtureşti, încolaborare cu Primăria Muncipiului Bucureşti, a populat zonaIcoanei - Arthur Verona cu evenimente din care nu a lipsit muzica,de la concerte de jazz la sonorităţi experimentale, fiind anunţatetrupe precum Pony Hoax, Zum, Biluna Jam Session, Brazda luiNovac.

Schimbând estetica, puteaitraversa spre Piaţa "George Enescu" unde, ArCuB organizează, înperioada 12-20 iunie, pentru al cincilea an consecutiv, BucharestMusic Film Festival. Timp de nouă zile, parcarea de lângă AteneulRomân s-a transformat într-un spaţiu al muzicii şi rafinamentului,cu verdeaţă, flori şi terase aflate în jurul celor câteva sute delocuri pe scaune oferite iubitorilor muzicii clasice de toatevârstele. Proiecţiile de filme cuprinzând concerte sau operă (AnnaNetrebko şi Rolando Villazon - "Cuplul de vis al Operei", Sir GeorgSolti - "Celebrarea vieţii şi a muzicii", "La Boheme at theTowerblock" şi "Concertul de Anul Nou de la Viena") sunt precedatede muzică live, de la Orchestra vieneză Das Karussell, care adeschis festivalul cu muzică de Johann Strauss, ajungându-se înultima seară, 20 iunie, la un concert al Big Band-ului Radio,dirijat de Ionel Tudor, cu participarea unor cunoscuţi soliştiromâni.

Dacă vă place ideea, vă mai potface o invitaţie. Pe 25 iunie, în nocturnă, de la ora 21.30, laTeatrul de Vară Herăstrău puteţi asculta Orchestra Naţională Radio,dirijor Tiberiu Soare, solişti Alexandru Tomescu şi Horia Mihail,cu avanpremiera programului ce va fi prezentat la ExpoziţiaMondială de la Shanghai în iulie 2010, o iniţiativă cu totulneobişnuită a unei orchestre româneşti de a-şi prelungi stagiuneacu un concert în aer liber. Programul va cuprinde piese clasice demare popularitate, de la Balada lui Ciprian Porumbescu, laRhapsody in Blue de Gershwin sau Rapsodia I deEnescu. Pentru cei care se vor hotărî în ultimul moment, biletelese vor putea cumpăra şi din parc, înaintea concertului.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmenteredactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce acondus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează încontinuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şiAdevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe tememuzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroaseemisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelorprivind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de marimuzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală aDicţionarului enciclopedic. Este membră a UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu maimulte premii, printre care Premiul pentru Originalitatea ProfiluluiRadiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şiPremiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şiMuzicologilor din România în 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO