Ziarul de Duminică

Nu tot ceea ce e „de vară” înseamnă „light”/ de Ziarul de duminică

Nu tot ceea ce e „de vară” înseamnă „light”/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.07.2012, 00:01 54

Pământ, foc şi fum

În perioada 12 - 30 iulie 2012, la Galeria Galateea (Calea Victoriei 132, Bucureşti) a Uniunii Artiştilor din România, este deschisă expoziţia de ceramică şi email pe metal "Pământ, foc, fum", a grupului "Cerart". O antologie de mici "bijuterii" născute din dogoare, disparate ca viziune, diverse în tehnologia care le-a îngăduit modelarea, graţios decorative şi, totuşi, solidare în spirit. În ce fel? Explică Mana Bucur, curatorul expoziţiei:

"Ce este Cerartul? Suntem un mic grup de ceramişti şi email/metalişti din Tg. Mureş cărora li s-au alăturat câţiva sculptori, într-un cuvânt făuritori a-i artelor focului.
Data de naştere a Cerartului coincide cu organizarea Simpozionul de ceramică al fundaţiei Bolyai care a avut loc în incinta Cetăţii Medievale din Tg. Mureş (august 2007) şi în mare măsură se datorează acesteia căci atunci s-a închegat nucleul grupului, lucrând împreună într-un atelier comun, împărtăşindu-ne experienţele, ideile şi rezolvările tehnologice. Au urmat acţiunile Raku care necesită deasemeni lucrul în echipă astfel întărindu-se grupul fondator de artişti, colegi de breaslă dar şi buni prieteni.
An de an organizăm salonul cu acelaşi nume în galeriile UAPR din Tg. Mureş ajungând la a cincea ediţie, eforturile noastre îndreptându-se către deplasările în alte centre culturale din ţară. Grupul este format din Birtalan Vidra Éva, Bucur Mana, Csiki Vidra Orsolya, Csorvási Szabó Laszló Attila, Moldovan George, Moldovan Mária, Mureşan Gheorghe, Olteanu David, Olteanu Mariana şi Pădureţ Monika. Invitaţi Crăciun Gheorghe, Crăciun Judit din Baia Mare şi Forro Agnes din Cluj-Napoca." Cu ocazia vernisajului, Cora Fodor, istoric de artă, a spus, între altele: "...Din când în când, acest jar se stârneşte în vâlvătaia unei expoziţii cum se întâmplă şi în cazul celei de faţă, care angrenează şi adună adepţi ai artelor decorative din Tîrgu Mureş. Din această incandescenţă a spiritului creaţiei se nasc obiecte unice ca textură, cromatică, spaţialitate şi plasticitate. În acest caz, focul nu este unul pârjolitor, ci dimpotrivă, susţine verva imaginativă a artiştilor aflaţi în postura creatorului, modelând pământuri. Ca o completare binevenită se aşază învelişul sticlos de email, iar prezenţa sculptorilor face translaţia între cele două genuri, demonstrând că aspiraţia ceramicii la sculptură nu e chiar o utopie..."

Arta ca jurnal de ştiri

Daily Reports, expoziţie deschisă la sediul MNAC între 14 iunie şi 4 septembrie a.c., î ... Citeste in continuare şi propune să prezinte în premieră în România o selecţie de arta video israeliană, viziuni artistice ce recrează scenarii actuale, traversează istorii recente, ironizează discursuri politice (Yael Bartana şi Orit Ishay), sociale şi religioase (Efrat Shvily şi Keren Yeala Golan), mimează implicarea în mediul medical (Keren Yeala Golan), fie oferă imagini poetice cu o configuraţie metaforică, imagini archetipale ale unor tensiuni ascunse (Hilla Ben Ari). Israelul ocupă deseori primele pagini ale ştirilor politice de pe mapamond, dar deloc surprinzător, arta video din Israel punctează asupra numeroaselor legături dintre Orient şi Occident, acest continuu captivant canal de comunicaţii, un canal "artistic" de ştiri dinspre şi despre tot ceea ce înseamnă un melanj de culturi şi civilizaţii insuficient cunoscute în România.

Bogdaniada

Miercuri, 25 iulie, de la ora 19:00, la aiurart s-a produs cea mai mare concentraţie de Bogdani pe metru pătrat de până acum: are loc vernisajul expoziţiei foto "Printre Bogdani", de Andrei Pungovschi.O coincidenţă onomastică devine punctul de pornire al unui jurnal vizual care documentează prietenia dintre Andrei şi Bogdanii din viaţa sa:
"Trăiesc înconjurat de Bogdani. Prietena mea e Bogdana, majoritatea prietenilor apropiaţi sunt Bogdani. Îi fotografiez de multă vreme, dar abia recent mi-am dat seama că ar trebui să explorez conştient această frumoasă coincidenţa onomastică. Această serie de fotografii este o selecţie dintr-un jurnal vizual pe care de ceva vreme am început să-l ţin, care documentează viaţa mea alături de ei." (Andrei Pungovschi)

Andrei Pungovschi este fotojurnalist independent. A studiat jurnalism şi fotojurnalism la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Missouri, unde a beneficiat de o bursă Fulbright. Munca sa a fost recunoscută de Pictures of the Year International, College Photographer of the Year, The Missouri Press Association şi Northwest Regional Emmy.
A colaborat cu Mediafax, AFP, Associated Press, Decât o Revistă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO