Ziarul de Duminică

O acţiune a Siguranţei interbelice

O acţiune a Siguranţei interbelice
09.06.2010, 15:35 103

Să fi fost, să nu fi fost agent al Siguranţei in Româniainterbelică…?

De regulă, funcţia avea stabilitatea ei, in cazul in care celcare o deţinea nu sărea calul şi nu-i deranja pe cei aflaţi laputere…

Din prea multă plictiseală, agenţii se legau de anumite persoanedoar ca să le arate trecătorilor că ei reprezentau legea…

Unul dintre multele exemple s-a derulat la Silistra (actualmentein Bulgaria), la 2 ianuarie 1925.

Institutorul Aurel Negoescu se intorcea acasă, de la poştă, injurul orei 11 am. In capătul străzii Carol, a fost oprit de agentulIlaililiuc, care i-a spus: "Dle Negoescu, hai la Siguranţă!".Institutorul a refuzat politicos invitaţia: "Voi veni mâine, căciacum sunt ocupat!" Iritat, agentul Ilaililiuc s-a pus in faţainstitutorului, luându-l cu o mână de piept, fluierând scurt cufluierul din dotare şi strigând la alt agent: "Ia-l!"

Institutorul s-a refugiat intr-o trăsură, insă cei doi agenţis-au urcat după el, cerându-i birjarului să mâne laSiguranţă. Până la sediu, cei doi agenţi l-au lovit cu pumnii şibastoanele pe institutor, insă acesta nu a putut fi dat jos, cuforţa, din trăsură.

Din cauza curioşilor adunaţi in jurul trăsurii, cei doi agenţiau renunţat la acţiunea lor. Institutorul a plecat cu trăsura sprepropriul domiciliu, insă in capătul străzii g-ral Culcer s-aintâlni cu prefectul Pucerea, care i-a ordonat birjarului, inturcă, să intoarcă şi să meargă la sediul Siguranţei. Constatând căagenţii Siguranţei nu au nicio reacţie, prefectul le-a strigat:"Puneţi mâna pe el, boilor! Ce staţi? Legaţi-l! Arestaţi-l şi cu ella Siguranţă!".

Agenţii au sărit pe institutor, legându-l cu o frânghie şitârându-l spre sediul Siguranţei. A urmat aruncarea victimeiintr-un beci şi imprăştierea curioşilor din faţa localuluiSiguranţei. La ora 3 pm, comisarul Artim Leonie l-a percheziţionatpe institutor, confiscându-i carnetul cu insemnări, scrisorile şiorice alt obiect pe care i l-a găsit-o prin buzunare.

Procurorul de la Parchetul din Durustor a cerut eliberareainstitutorului, alertat fiind de cetăţeni, in condiţiile in care nuexista un ordin de arestare pe numele acestuia. Şeful Siguranţei arefuzat să-l elibereze pe institutor, pe motivul că acesta urma săfie cercetat in condiţiile in care "a insultat armata".

In cele din urmă, procurorul a incheiat un proces-verbal lasolicitarea şefului Siguranţei, institutorul fiind pus in libertatedupă 10 ore de arest.

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorieal Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreazala revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document,Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004),Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004),Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica,Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole,publicate in periodice si volume colective, si peste 20 decomunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO