Ziarul de Duminică

O aniversare cu hala

08.04.2005, 21:51 13

In momentul cand scriu acest text, mai sunt numai 40 de zile pana la ziua lui Blaga: 110 ani de la nastere. Natia romana, eliberata din robia socialismului, i-a pregatit marelui filosof o aniversare pe cinste: o aniversare pe masura ei, iar nu una pe masura lui. Va fi, deci, o aniversare cu hala.

Si anume, de aproape un an de zile, mormantul lui Blaga este strajuit de gratiile unei hale-sala de sport. Din iulie anul trecut, de cand am descoperit-o, si pana acum, am scris despre ea, pe toate tonurile, memorii, scrisori, articole. Am dat telefoane, am trimis e-mail-uri, am povestit cui a vrut si cui n-a vrut sa ma asculte cum isi bate joc Romania de mormantul lui Blaga, cum ii calca testamentul in picioare si cum ii insulta, in deplina libertate, memoria. Peste 200 de oameni de cultura, din Argentina (de unde a semnat vaduva lui Borges, Maria Kodama Borges) pana in... Bistrita, au semnat anul trecut un memoriu adresat autoritatilor romane. Presa cotidiana si cea culturala s-au dat de ceasul mortii sa clinteasca hala care profaneaza Cimitirul din Lancram, cimitir care adaposteste 5 (cinci) monumente, toate 5 inregistrate pe lista monumentelor istorice (cod Ab - 5665, pozitiile 73-77): mormantul lui Blaga facut de Romul Ladea, mormantul lui Isidor Blaga, cel al lui Dorin Pavel, mormintele vechi din secolul al XVIII-lea si monumentul eroilor din Primul Razboi Mondial.

Iar dupa atata zdroaba: nimic. Ocrotita de autoritati ca o intrupare a nesimtirii, hala sta, in hidosenia ei, la 17 pasi de mormantul filosofului. Construita ilegal, hala a devenit intangibila; in schimb, monumentele cimitirului, care aveau dreptul la zona de protectie, sunt scurmate in fel si chip. Dintre cei care au girat ilegalitatea, unii au astazi imunitate parlamentara, iar despre altii, mai marunti, aflu din presa ca vor fi mentinuti in functii. De!, lege romaneasca: daca esti Lucian Blaga, trebuie sa suporti nu numai persecutiile socialismului, ci si batjocura tranzitiei; iar cei care te batjocoresc sunt rasplatiti.

Sa fim linistiti, deci: vinovatii prospera, hala este rosie si inalta. Testamentul lui Blaga este in continuare calcat in picioare, protestul celor 214 oameni de cultura ramane neluat in seama.

Eu stiu ca o comunitate umana care isi profaneaza cimitirele si isi ofenseaza mortii decade din specia umana. Ce fel de tara a ajuns sa fie Romania, de nu este in stare sa isi respecte nici mortii de talia lui Blaga? Si cui sa cer ajutor ca in cele 40 de zile care au mai ramas hala sa fie inlaturata, iar Blaga, adevaratul stapan al locului, sa-si recapete linistea?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO