Ziarul de Duminică

O întâlnire cu scântei: Bram Stoker şi Jack Spintecătorul/de Stelian Ţurlea

O întâlnire cu scântei: Bram Stoker şi Jack Spintecătorul/de Stelian Ţurlea

O întâlnire cu scântei: Bram Stoker şi Jack Spintecătorul/de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.06.2011, 00:12 153

Monica Pillat

Ioana Celibidache, o mătuşă de poveste
Editura Humanitas
Volumul apare în colecţia "Convorbiri/ Corespondenţă/Portrete" şi este bogat ilustrat. Ioana Celibidache, născută în1924, a fost soţia lui Sergiu Celibidache şi este bunica paternă aMonicai Pillat, care a auzit din copilărie vorbindu-se în familiedespre ea. Dar destinul a vrut s-o cunoască abia în 2009, înîmprejurări emoţionante, pe care le povesteşte în această carte.Devenise de multă vreme o pictoriţă apreciată - i se spunea"surioara lui Paul Klee". "Ioana e viaţa, în fiecare moment ealta", spunea Sergiu Celibidache. "Eu văd viaţa - declara IoanaCelibidache - ca pe o jucărie care ni se dă la naştere şi ni se iala capăt. Jocul se sfârşeşte totdeauna în lacrimi. Copilului i seiau darurile, i se strică bucuria, cineva dă cu piciorul în tot cei-a fost drag puştiului. Sau, dacă vrei, viaţa e ca o piesă deteatru. Îţi joci rolul pe scenă dând din tine tot ce ai mai bun,dar în acelaşi timp eşti conştient că, din moment în moment,cortina roşie de catifea stă să cadă, şi atunci... adio joc şijucărie!"
TorstenKrol
Oameni delfin
Editura Litera
Traducere din limba engleză de Alexandru Macovei. Torsten Kroleste un scriitor australian care nu a apărut niciodată în publicsă-şi promoveze cărţile, drept care nu puţini socotesc numele unpseudonim. Oricum ar fi, sub acest nume au apărut două romane, celde faţă fiind din 2006. Este povestea unei familii germane pierduteîn jungla amazoniană, după cel de-al doilea război mondial. Untânăr îşi începe viaţa alături de unchiul său, fost medic nazist,acuzat de crime în lagărele de concentrare, care se ascunde sub onouă identitate. Ajunşi în Amazonia, europenii sunt luaţi demembrii unui trib suprestiţios drept oameni-delfin cu puterimagice. "Un roman ingenios, plin de cruzime şi de suspans."("Booklist")
JamesReese
Dosarul Dracula
Editura RAO
Traducere din limba engleză de Maria Voican. Două dintre celemai faimoase legende ale lumii, Jack Spintecătorul şi creatorulromanului "Dracula", Bram Stoker, se întâlnesc în această cartescrisă de un american care s-a născut în 1964. Nu numai ei, ci şimulte alte personaje reale din acea epocă de sfârşit de secol 19. Ocarte în care se împletesc ritualuri păgâne cu asasinate deprostituate, în care Bram Stoker devine suspectul principal. Acestale scrie le scrie prietenilor săi cei mai buni: Walt Whitman, LadyJane Wilde, mama lui Oscar Wilde şi celebrului romancier ThomasHenry Hall Caine, cu ajutorul lor încercând să demonstreze căpersonajul care le scapă printre mâini tuturor este unul şi acelaşicu cel care terorizează Londra, Jack Spintecătorul.
K.O.Dahl
Vineri, 13
Editura Trei
Traducere de Ileana Cosgarea. Kjell Ola Dahl este unul dintrecei mai buni autori norvegieni de romane poliţiste. A debutat în1993 şi cărţile sale au fost recompensate cu mai multe premii. Ceade faţă, din 2001, este un roman poliţist psihologic şi face partedin seria care îi are drept protagonişti pe inspectorul-şefGunnarstranda şi pe asistentul său, Frank Frolich. Fireşte, e vorbaşi de o crimă, singurele indicii pentru ca cei doi să o soluţionezefiind un cod numeric scris cu cerneală pe corpul victimei, o aţăroşie legată la gâtul său şi câteva obiecte dispărute careproveneau din al doilea război mondial.
RaymondChandler
Fereastra de sus
Editura Nemira
Traducere din limba engleză de Cornelia Bucur. Un alt romansuperb al celui care l-a creat pe Philip Marlowe, nume sinonim cu"detectiv particular". "Clienta lui Philip Marloweeo pacoste cât casa, ţine cu orice chip să-i fierecuperată o rarisimă monedă din aur, Dublonul Brasher, care separe că dispăruse din colecţia răposatului ei soţ. Situaţiase complică însă când Marlowe descoperă că toţi cei careau atins vreodată moneda, rând pe rând, au dat ortul popii, dincele mai diverse motive. Deloc plăcut pentru un detectivparticular, cadavre peste cadavre prin tot Los Angelesul, înaşteptarea unui semn de atenţie din partea poliţiei.DacăMarlowe nu se mişcă rapid,cu siguranţă va ajungesă înfunde puşcăria - sau, şi mai rău, va sfârşi la trei metri subpământ." Un roman care se citeşte cu sufletul la gură după aceastăprezentare a editurii.
TudorAlexander
Vizitatorul
Editura Junimea
Romanul a fost scris în limba engleză, apoi tradus în română.Este unul de dragoste. Personajele principale - Andi şi Carmen -sunt doi tineri care îşi încep cariera şi pun bazele unei familiiîn primii ani 80. Două tipologii de tineri specifice anilor '80,când, aşa cum spune autorul, "cine putea, pleca din ţară". Andi,devenit inginer, dar şi proaspat soţ şi tată, decide să fugă dinţară profitând de o delegaţie de lucru la Paris. Doi ani maitârziu, ajunge la Washington, iar stabilirea lui acolo coincide curevoluţia din '89. Încercarea lui de a reuni familia, aducându-şisoţia şi băiatul în America dezvăluie un triunghi amorossurprinzător. Reuşita în plan material contrastează cu eşecul înplan personal. Autorul, născut în 1950, s-a stabilit în SUA în 1977şi a publicat mai multe cărţi după 1990 la edituri româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO