Ziarul de Duminică

O poveste nostalgică despre mâncare/ de Ziarul de duminică

O poveste nostalgică despre mâncare/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

14.05.2015, 23:55 100

Anya von Bremzen

Arta bucătăriei sovietice

O poveste despre mâncare şi nostalgie

Editura Curtea veche.

Traducere din limba engleză de Cornelia Dumitru.

„Inevitabil, o poveste despre mâncarea sovietică este o cronică a tânjirii, a dorinţei neîmplinite. Ce se întâmplă atunci când unele dintre cele mai intense amintiri culinare pe care le ai implică mâncăruri pe care nu le-ai gustat în realitate? Amintirile unor închipuiri, ale unor poveşti preluate de la alţii; o febrilă dorinţă colectivă produsă de şaptezeci de ani de izolare geografică şi de lipsuri... Poveştile pe care le-am ţinut până acum în mine constituie materialul cărţii de faţă.” Deschizând uşa bucătăriei sale, prin acest volum, Anya von Bremzen reuşeşte să se întoarcă în propriul trecut, când comunismul se servea uneori cu porumb şi caviar, alteori cu pâine goală şi gloanţe. Deşi, la o primă vedere, pare a fi vorba despre o colecţie de reţete tradiţionale, „Arta bucătăriei sovietice” îşi dovedeşte valoarea memorialistică în momentul în care scriitoarea începe să asocieze diversele perioade istorice (războiul civil, comunismul) cu anumite feluri de mâncare. Astfel, plăcinta lui Lenin sau pâinea de mălai pentru Hruşciov devin metafore pentru starea statului sovietic, iar arta de a găti se confundă cu aceea de a povesti.

Anya von Bremzen a crescut la Moscova, unde cânta la pian, făcea bişniţă la şcoală cu gumă de mestecat Juicy Fruit şi juca în filme sovietice. În Statele Unite, după ce a obţinut o diplomă de master la Juilliard School, a devenit una dintre cele mai apreciate scriitoare pe teme culinare din generaţia ei: câştigătoare a trei premii James Beard; editor colaborator la revista Travel + Leisure; autoare a cinci cărţi de bucate întâmpinate cu entuziasm, printre care The New Spanish Table, The Greatest Dishes: Around the World in 80 Recipes şi Please to the Table: The Russian Cookbook (în colaborare cu John Welchman), Anya colaborează constant la Food & Wine şi Saveur şi a scris pentru The New Yorker, Departures şi Los Angeles Times. Articolele publicate în reviste au fost incluse în câteva dintre cele mai bune antologii Best Food Writing. Anya von Bremzen vorbeşte curent patru limbi, trăieşte în Queens, New York, şi are un apartament în Istanbul.

 „O saga despre cum e să creşti într-un stat-superputere, întotdeauna la limita înfometării… e vie şi sfâşietoare.“ Time

„Genială… O biografie cu suflet şi o reflexie a culturii sovietice (şi a celei americane).“ Philadelphia Inquirer

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO