Ziarul de Duminică

Omul cu piese de schimb

Omul cu piese de schimb
09.03.2007, 18:48 42

Cyberstar, semnata Szabo Andras, grafica computerizata, fotografie, desene animate japoneze, nimic din toate acestea si totusi ceva din fiecare, contureaza o expozitie de grafica hiperrealista la Anaid Art Gallery in perioada 22 februarie - 22 martie 2007.
Cyberstar, sau ultima frontiera a graficii de factura hiperrealista, este gandita ca o serie de cincisprezece lucrari zgariate pe suprafata unui material plastic negru, ce inchipuie o lume virtuala populata cu personaje reale. Prezent pe simezele din Budapesta, Szabo Andras se afla pentru prima data la o personala bucuresteana. Real/ Fantastic, Organic/Anorganic, Alb/ Negru, Traditie/Inovatie, Zgomot/ Liniste reprezinta conceptele manipulate de Szabo Andras, in contextul unor structuri si situatii antagonice.
Cyberstar trateaza din punct de vedere plastic situatia individului in societatea contemporana, "o societate pe care o consider hiperreala", dupa cum avea sa declare artistul.
Elemente preluate din realitatea imediata - un bloc, o strada, portretele prietenilor, bunica, conopida - sunt integrate in niste structuri grafice alb-negru ce trimit cu gandul la niste jocuri pe calculator cu subiecte crepusculare. Granita dintre lumea reala si cea virtuala devine din ce in ce mai vaga, virtualul fiind invadat de stimulii realului si punctand un proaspat inceput ontic. Aceasta Lume Noua invadata de tehnologie si cibernetica, ravasita de implantarea unor obiecte sau elemente anorganice, este vazuta intr-o permanenta lupta cu traditiile, vegetalul si senzorialul lumii apuse. Imixtiunea tehnologiilor hi-tech, fascinatia pentru femeia orientala, obsesia frumusetii perfecte, minutiozitatea realizarii grafice contureaza, pe de alta parte, demersul artistic a lui Szabo Andras. Organicul este inlocuit in Lumea Noua de materia nylon-ului, ce initial invaluie trupurile personajelor, dar pe care, apoi, il substituie. Curatorul expozitiei, Mirela Radulescu, sesiza: "costumul de nylon semnifica pentru artist transformarea trupului uman intr-un organism cibernetic". In replica, Szabo Andras tinea sa precizeze: "Acest lucru s-a inceput deja de mult (aparate auditive, ochelari, fel de fel de proteze etc.), prin implantarea obiectelor neorganice in sau pe corpul uman. Nu este greu de imaginat faptul ca poate, pana la urma, va fi schimbat tot ce este organic si efemer cu piese neorganice. Tendinta omului de a ajunge la imortalitate este principala caracteristica a naturii umane".
Expozitia Cyberstar a artistului Szabo Andras inoveaza atat prin tehnica de realizare a lucrarilor, cat si prin secenografia proiectului artistic. Pentru acest al doilea eveniment expozitional organizat in cadrul programului "anaid art plus architecture project" initiat de Anaid Art Gallery si Studio Kim Bucsa Diaconu, arhitectul Kim Attila transforma intregul spatiu expozitional intr-o capsula virtuala in care singurele valente de culoare permise sunt alb, negru si rosu. Conceptia unitara, modul de panotare, insertia titlului lucrarilor, dupa modelul jocurilor pe calculator si al desenelor manga, creeaza privitorului strania senzatie de holospatiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO