Ziarul de Duminică

ORA DE VARF / A patra pietonada...

ORA DE VARF / A patra pietonada...
18.06.2009, 14:51 17

 
...sau cea mai tare petrecere de pietoni, cum ar spune colegul nostru, poetul Ioan Es. Pop.
Cum se intampla asta? Foarte simplu: se inchide o strada pentru masini si se deschide pentru oameni. In mod cert, daca s-a intamplat a patra oara, inseamna ca evenimentul Street Delivery a devenit fenomen si are succes. Strada Pictor Arthur Verona a fost din nou inchisa masinilor, intre 12 si 14 iunie, si a fost invadata de o oferta culturala. Proiectul este conceput mai demult, ca un exercitiu alternativ de locuire a spatiului public, pentru transformarea strazii Verona intr-una care sa lege Gradina Icoanei de Gradina Cismigiu si de punere in valoare a zonei in care se afla o seama de imobile vechi ce apartin patrimoniului arhitectonic al orasului: Scoala Centrala, Biserica Anglicana, casele cu parfum aristocratic Mincu (azi gazduieste Ordinul Arhitectilor) si Sturdza (azi gazduieste Libraria Carturesti) si altele.
Pe strada eliberata de masini au patruns oamenii, tinerii mai ales, si au organizat ateliere de jocuri, spectacole de muzica si teatru popular cu papusi bi-ba-bo („La ghicitoare", „Gura lumii", „Calusarii"), targuri de obiecte realizate manual, expozitii de haine vintage, proiectii de filme, discutii pe teme de arhitectura, expozitii (intre ele s-a distins expozitia semnal Anul Arhitect Ion Mincu in 2012, o initiativa culturala ce se va intinde pe parcursul a trei ani), ateliere de hartie manuala, demonstratii de bookbinding (legatorie de carte-obiect), ateliere de desen pentru copii, jocuri pe sfori (in Gradina Icoanei), lansare de carti, cinema mobil, antropologie multimedia, jonglerii, modelaj in lut, concerte, workshopuri. Arhitectul Serban Sturdza si echipa sa au vernisat instalatia de arhitectura BOLT, imaginata ca un comentariu vizual si un documentar despre si in marginea proiectului din Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2008. Doua zile la rand, Fundatia Calea Victoriei a invitat lumea sa descopere Parcul Ioanid. Centrul Ceh a participat la doua workshopuri cu departamentul de margele de la Jablonex, unul dintre principalii furnizori de margele de sticla pe plan mondial, iar doi designeri romani de bijuterii s-au alaturat participantilor ca sa arate ce se mai intampla in piata bijuteriilor alternative. Asfaltul si zidurile s-au colorat de grafitti, o surpriza a fost o colorata Harta a Bunatatilor Bucurestilor. Mircea Toma si Ciprian Necula au moderat o discutie libera despre romi. Studio BASAR a prezentat design de mobilier urban. Asociatia Gaspar Baltazar si Melchior a sustinut ateliere de modelare din lut, iar UNArte a povestit despre biserici disparute. In mod sigur au mai fost activitati care i-au scapat reporterului improvizat. Street Delivery s-a aflat, in sfarsit, si in miezul evenimentelor din „Noaptea Galeriilor", prin galeria sub-Carturesti. Si a fost, fireste, muzica, o multime de formatii si cantareti despre care nu stiu sa aiba cote de piata, dar care au publicul lor.
Au participat artisti si tineri interesati de soarta orasului, care spera intr-o schimbare intr-o buna zi, dar si elevi ai uneia dintre cele mai vechi scoli bucurestene, cea construita de Ion Mincu langa Parcul Ioanid, azi monument arhitectonic. Adica o parte dintre cei care au protestat energic cand doritori de profituri peste noapte planuiau sa ridice peste drum de scoala un zgarie-nori de 14 etaje care ar fi strivit totul in jur si s-au grupat in asociatia Prietenii Scolii Centrale. Deocamdata au reusit sa opreasca proiectul, dar procesul e in curs si fara un sprijin masiv din partea bucurestenilor Prietenii Scolii Centrale risca sa piarda.
Cu ani in urma, spuneam, edilii au aprobat in Planul Urbanistic Zonal, transformarea strazii Verona intr-o axa cultural-pietonala care sa lege Gradina Icoanei de Cismigiu. Initiativa a intepenit, din dezinters sau... interese diverse. Asemenea manifestari au menirea sa-i mai trezeasca din letargie pe cei care ar trebui sa decida ca orasul sa ramana al bucurestenilor, cum sustineau sloganurile electorale ale unora dintre ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO