Ziarul de Duminică

Orientarea sexual-politica a celor care stau pe scaun

18.08.2006, 17:26 26

Scena este strict autentica. In autobuz, o batranica se ridica sa-i lase locul unei femei cu un bebelus in brate. Alaturi, un barbat cu sapca sade linistit pe scaun. Batranica zice revoltata, tare: "Pai, sigur, ca doar n-o sa cedeze el locul! Asa sunt toti!" Dupa care face o ametitoare legatura logica: "N-ati vazut? Au inceput sa se ceara in casatorie unii pe altii!"
Lumea din jur da aprobator din cap: asa e, se cer in casatorie unii pe altii. Incurajata, batranica reia pe un ton si mai inalt: "De-aia ne da Dumnezeu ce ne da! (aluzie la inundatii, gripa aviara, hernie de disc, stegulete rosii in Raport, lupte intestine in Alianta, cozi la medicamente etc. - n. TCZ) Si vor sa creasca si copii, sa-i strice si pe ei!" Este momentul in care intervine violent un batranel cu sapca: "Pai, cum, doamna, Dumnezeu a lovit Sodoma, Gomora si alte doua localitati pe care nu mi le amintesc acum, iar noi ce facem?!" Apoi o concureaza pe batranica la asociatiile de idei: "~stia sunt extrema stanga. Suta la suta comunisti!"
O vreme, discutia are loc in doi. Batranica e indignata de recrudescenta homosexualitatii, batranelul e preocupat si de asta, dar si de dedesubturile politice ale problemei: "Chestia asta vine de la rusi, e comunista. Categoric sovietica. ~stia nu-s romani." Femeia e de acord cu sursa externa, dar o vede ca fiind mai variata: "Pai, fostul ambasador american?! Nu era si el?" Barbatul nu vrea sa renunte la exclusivitate, asa ca da o replica geniala: "Zicea si el..." - adicatelea respectivul personaj putea sa nu fie, da' sa se laude ca e!
Dupa o statie si jumatate, intra in vorba un alt batranel cu sapca (nu e o poanta, toti au sepci, probabil stiu bancul cu iepurasul), care bodogane si el ceva, acolo, despre decaderea lumii, in general. Pana cand Batranelul Unu zice brusc: "Pai, la PSD sunt 82% homosexuali!" (fix - n. TCZ). La care Batranelul Doi se enerveaza: "Hai, lasa-ma! Uite de unde a plecat si unde a ajuns! (In clipa aia, nici unul dintre ei nu mai stie de unde au plecat - n. TCZ) Uite-asa ne prostim mereu cu politica!" Primul insista, al doilea persista. Batranica e descumpanita: nu despre asta era vorba. Dar, apropo, despre ce naiba era vorba?!
Langa ei, toti in picioare, femeia cu copilul zambeste amuzat-jenata ca a provocat asa ceva. In fata ei sade pe scaun un barbat cu sapca, uitandu-se linistit pe geam. Nu a intors nici o clipa privirile spre cei care vorbesc. Suntem in masina 282, Bucuresti, Romania, la mijlocul anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO