Ziarul de Duminică

Palingenezie: Dimitrie Stelaru

23.02.2007, 14:09 45

Cand poetul interbelic si-a regizat moartea pentru a obtine un plus de atentie din partea ziarelor si a publicului, rezultatul i-a intrecut asteptarile. Mecanismul popularitatii postmortem functioneaza si in cazul cartii despre Anne Nicole Smith.

Femeia cu sani fabulosi, fosta Playmate of the Year in 1993, reprezinta, intr-un fel, o replica nefericita a poetului roman. Sunt foarte putine asemanari intre ei, de fapt una singura. Cartile lui Stelaru nu prea figurau in topurile anilor '30, dupa cum biografia vedetei Playboy nu a fost un mare succes editorial atunci cand a fost publicata initial, in 1996. In schimb, acum, imediat dupa moartea ei (accident provocat de o supradoza? sinucidere? crima?), exact cand, premonitoriu, Editura Barricade scosese un nou tiraj (mizand, probabil, pe tribulatiile ei sentimentale ulterioare decesului sotului miliardar si nonagenar, dar si pe moartea fiului vedetei, cauzata de consumul excesiv de stupefiante), Great Big Beautiful Doll a devenit un fenomen de librarie. Si nu numai de librarie, intrucat - dupa cum ne asigura Julie Bosman pe www.nytimes.com -, cea mai mare retea de supermarketuri americane, Wal-Mart, a comandat un tiraj special numai pentru cele cateva mii de magazine ale retelei sale, pe rafturile carora volumul va fi de gasit in zilele urmatoare, printre hamburgeri congelati si pulpe de pui XXX size.
Editura care a dat lovitura este una de mici dimensiuni, care publica maximum 20 de titluri pe an si e specializata in nonfiction, in biografiile gangsterilor, ale gamblerilor celebri si ale starletelor. Pentru Barricade, disparitia lui Anne Nicole Smith si disputele - alimentate de o mostenire de aproximativ 274 de milioane de dolari - privind paternitatea fetitei ei au reprezentat o adevarata mana cereasca. Cu rotativa pre moarte calcand, editorii jubileaza ori de cate ori se mai adauga un tata virtual pe lista si tabloidele exploateaza subiectul. Mai nou, dupa avocatul Howard Stern (simpla coincidenta cu vedeta radio omonima) si fotograful Larry Birkhead, printul Frederick von Anhalt (sotul actritei Zsa Zsa Gabor) sustine ca ar fi avut o relatie pasagera cu protagonista volumului memorialistic, in urma ei rezultand fetita, Danniellyn Hope Marshall Stern, pe care se bateau deja ceilalti doi tati.
Pictorialele din Playboy, faptul ca Anna Nicole semana tulburator cu Jayne Mansfield (cu un bonus semnificativ in zona bustului) sau ca, o data, a inlocuit-o pe Claudia Schiffer in reclama la jeans-ii Guess au devenit acum doar pagini dintr-un bestseller. R.I.P. Vickie Lynn Hogan Marshall a.k.a. Anna Nicole Smith (1967-2007, 1,80 m, 64 kg, 96-66-96).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO