Ziarul de Duminică

Parabola cu "zidurile de aer" si ?ara Fagaduita

18.08.2000, 00:00 15



S-a vorbit, pe buna dreptate, in cadrul unei reuniuni (sunt ceva ani de atunci) cu mari strangeri de inima, despre acest secol al nostru, care, chiar daca n-a fost un adevarat "somn al ratiunii", a reusit sa nasca, la o distanta de numai cateva decenii, doua tipuri de totalitarism si un univers concentrationar inghitind nu mai putin de 60 de milioane de vieti; despre "degradarea antropologica" ce-l caraterizeaza, despre toleranta care, mai ales acum, dupa disparitia Zidului Berlinului, se impune drept "conditie umana in esenta ei".

S-a mai vorbit si despre imperativul dialogului, despre "adevarul absolut" si "viteza intunericului", despre "zidurile de aer" in care este zidita, ca o suprema jertfa, fiinta noastra din carne si oase si vant.

Insa intrebarea ce s-a impus atunci (si se impune si acum) este urmatoarea: pe cand o Europa unita si unica, o "Europa-Logos"? Pe cand disparitia zidurilor de aer ce ne inconjoara si intrarea noastra, a celor risipiti pe la hotarele Hiperboreii, in ?ara Fagaduita?

Raspunsul, unul din raspunsurile posibile, ar putea fi gasit intr-o cunoscuta parabola biblica: anume, exodul evreilor din robia egipteana a durat nici mai mult, nici mai putin de 40 de ani, rastimp in care a tot ratacit prin desert si-n care succesiunea mortilor si a nasterilor si-a urmat nestingherit cursul sau firesc (si biologic).

E de presupus ca Moise sa nu fi cunoscut calea spre ?ara Fagaduita? Categoric, nu! Cu atat mai mult cu cat distanta dintre noaptea robiei egiptene si libertatea fagaduita nu depasea distanta dintre Bucuresti si Sinaia, de pilda.

Or, daca lucrurile se prezinta astfel, care ar putea fi motivul pentru care Moise si-ar fi supus neamul la o suplimentara si sfasietoare ratacire prin desert, pe care o putem numi, daca doriti, si "perioada de tranzitie"?

Patimile robiei sa nu fi fost suficiente?

Adevarul pare a fi acela ca in ?ara Fagaduita nu poate pasi decat cel nascut in deplina libertate, fie ea chiar si batuta de furtunile de nisip ale deserturilor tranzitiei, tot asa cum o certitudine pare a fi faptul ca Moise cunostea calea.



Acest text apare in Ziarul de duminica, suplimentul cultural al Ziaruli financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO