Ziarul de Duminică

Pavilionul României se deschide marţi într-un container

Pavilionul României se deschide marţi într-un container

Autor: Ziarul de Duminica

01.11.2010, 17:32 25

"Import/Export" este numele instalaţiei artistice care acum treisăptămâni lua forma unui container naval situat în curtea Muzeului"George Enescu" din Capitală. Transformarea a avut loc prin mâinileşi imaginaţia artistului francez Laurent Pernel, în timpulrezidenţei sale artistice la Bucureşti (proiectul "City Switch").Rezultatul final poate fi vizualizat de public cu ocaziavernisajului expoziţiei, marţi 2 noiembrie, orele 19.00, ca şi peîntreg parcursul lunii noiembrie.

Rezidenţa artistică în container reprezintă ideea celeide-a doua ediţii a proiectului "City Switch", realizat de GaleriaRoger Tator (Lyon, Franţa) şi Fundaţia Raţiu (România). Artistulinvitat - francezul Laurent Pernel - a dorit metamorfozareacontainerului într-o replică istorică şi contemporană (la scarămonumentală) a Pavilionului României din cadrul ExpoziţieiUniversale de la Paris din 1900, însă cu amprenta unor mesajesociale foarte actuale pentru România: expulzarea romilor românidin Franţa.

În acest sens, artistul a ales să îmbrace domul pavilionului (acărui arhitectură este foarte asemănătoare cu cea a MănăstiriiArgeşului) în materialul utilizat pentru fabricarea sacilor derafie - un simbol de identitate pentru rromi, aşa cum a apărut înimaginile din mass media franceză. Pe de altă parte, containerul,ca spaţiu anexat somptuosului Palat Cantacuzino, vrea să creezeconexiunea cu mai vechile construcţii din secolele XVIII-XIX de tipkiosk (în franceză "folie"), făcute de către aristocraţi îngrădinile palatelor lor, forme arhitecturale destinate petreceriiplăcute a timpului în şi aproape de natură. Mesajul - protejareaunor astfel de clădiri istorice şi culturale.

În toamna anului viitor, câţiva artişti români vor lucra într-unastfel de spaţiu deschis la Lyon, Franţa, în cadrul etapeiurmătoare a programului "City Switch".
Vernisajul expoziţiei este precedat de închiderea proiectului"Eufonia 2010" la Muzeul "George Enescu", marcat printr-un recitalsusţinut de violonistul Alexandru Tomescu pe vioara Guarnieri cei-a aparţinut compozitorului George Enescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO