Ziarul de Duminică

Piste false şi crime sexuale/ de Stelian Ţurlea

Piste false şi crime sexuale/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16.03.2012, 00:05 50

Peter Robinson, născut în 1950, este un romancier britanic stabilit în Canada, cunoscut mai ales pentru romanele sale poliţiste a căror acţiune se petrece în Yorkshire şi care îl au drept erou principal pe inspectorul Alan Banks. A obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale pentru aceste cărţi poliţiste. Romanul de faţă* este al 19-lea pe care l-a publicat, al 17-lea poliţist din seria Alan Banks şi a apărut în 2007.

Într-o dimineaţă, pe marginea unei stânci care străjuia marea, este găsită cu gâtul tăiat o femeie imobilizată într-un cărucior. Cine avea interes sau cu ce se făcuse vinovată femeia paralizată ca să sfârşească atât de cumplit? Curând se va afla că numele ei real nu era cel cu care fusese înregistrată la azil, ci un altul, care o făcuse celebră întrucât fusese implicată, alături de soţul ei, într-un număr de crime sexuale.

Cam la aceeaşi vreme, o tânără dezinhibată este violată şi strangulată pe o străduţă veche şi întunecată, în miez de noapte. Iarăşi nu se poate înţelege cine avea motive s-o omoare şi mai ales cum a săvârşit omorul, drumul spre zona unde a fost găsită fiind supravegheat de camere de luat vederi.

Echipa de poliţişti, din care face parte şi inspectorul Alan Banks, are o misiune extrem de complicată, mai ales după ce unul dintre poliţişti nu numai că face legătura între cele două crime, dar insistă să cerceteze simultan şi alte crime mai vechi de optsprezece ani, rămase neelucidate.

Pistele false abundă. Personaje pitoreşti inocente se dovedesc importante în mersul anchetei. Povestea alunecă de la o anchetă la altă, până iţele se adună firesc într-unul singur. Robinson e un narator plin de măiestrie, personajele sale nu numai că au contur, ci şi viaţă privată proprie, suferinţe, vicii şi obsesii, sunt extrem de credibile. Povestea este plină de suspans, o citeşti cu răsuflarea tăiată.

*) Peter Robinson - Prietena diavolului. Traducere din limba engleză şi note de Ruxandra Ana. Editura Leda

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO