Ziarul de Duminică

Poftiţi la Maratonul Bibliocity! – o cursă pentru minte, inimă şi literatură/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

12.09.2013, 23:41 45

Noaptea Albă a Filmului Românesc revine la CinemaPRO

Pe 20 septembrie, CinemaPRO găzduieşte Noaptea Albă a Filmului Românesc (foto 1), dedicată celor mai bune producţii româneşti, cu mare succes la public şi apreciate pe plan internaţional.

Locaţie de top a evenimentului, CinemaPRO va bucura publicul bucureştean cu două dintre cele mai savuroase producţii româneşti ale ultimului an, Love Building şi Sunt o babă comunistă.

Primul film care va rula la CinemaPRO în cadrul evenimentului, de la ora 22:00, Love Building, aduce şi debutul regizoral, în programul Nopţii Albe, al Iuliei Rugină. Distins cu Premiul Publicului şi Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul Internaţional de Film B-EST şi avându-i în rolurile principale pe Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, Love Building va fi în mod cert unul dintre cele mai îndrăgite titluri ale Nopţii. 14 cupluri ajunse în impas, ajutate de trei psihoterapeuţi şi traineri ai taberei, încearcă să-şi reconstruiască poveştile de dragoste. Dar cei trei traineri meniţi să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control.

De la ora 24:00, toţi cei care îndrăgesc filmele bune pot viziona filmul Sunt o babă comunistă, cel mai recent film lungmetraj al regizorului Stere Gulea, cu o distribuţie de excepţie formată din Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Collin Blair, Anca Sigartău, Valeria Seciu, Tania Popa, Coca Bloos, Mircea Andreescu, Mihai Gruia Sandu şi Alexandru Potocean.Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.

Biletele pentru Noaptea Albă a Filmului Românesc pot fi achiziţionate de la casa de bilete CinemaPRO, la preţul de 9 lei, de vineri, 13 septembrie.

In cadrul evenimentului desfăşurat în Bucureşti, Cluj, Iaşi si Timişoara, vor fi proiectate atât producţii recent lansate pe marile ecrane, cât şi filme clasice, care au influenţat generaţii de artişti. Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2013.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, aflat deja la cea de-a patra ediţie.

De la Menuhin la Enescu

In 1972, Sir Yehudi Menuhin, discipolul lui George Enescu (foto 2), alaturi de alti artisti eminenti precum Marianne Kroemer si Max Rostal au infiintat ESTA - European String Teachers Association, avand ca scop promovarea celor mai inalte standarde in procesul de predare a instrumentelor de corzi si incurajarea schimbului de idei intre profesorii de corzi si artistii din Europa.

Romania a fost acceptata prin vot unanim in ESTA, ca cea de-a 30-a tara membra, in cadrul celei de-a 41-a Conferinte Internationale ESTA desfasurata in orasul medieval Oxford, unul dintre cele mai cunoscute centre universitare din intreaga lume. ESTA Romania  a fost reprezentata de dl. Luigi Gageos, presedinte si dl. Nicolae Antonescu, vicepresedinte.

European String Teachers Association (ESTA) este o organizatie prestigioasa, cu sediul la Berna, cu statut consultativ la Consiliul Europei, o organizatie umbrela care gazduieste 30 de tari si peste 5000 de profesori ca membri. Reteaua ESTA include Austria, Albania, Belgia Flanders, Belgia Wallon, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Kosovo, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Tatarstan (Rusia), Ungaria, si Ucraina.

ESTA Romania isi propune sa ofere vizibilitate si suport profesorilor si artistilor de vioara, viola, violoncel si contrabas din tara. Cei ce vor sa afle mai multe informatii despre asociatie vor putea accesa in curand site-ul oficial al ESTA Romania.

 

Premiul literar Augustin Frăţilă, ediţia a II-a

Craii şi morţii de Dan Stanca, Cronicile genocidului de Radu Aldulescu,  Hotel Universal de Simona Sora,  Omar cel orb de Daniela Zeca şi Şoseaua Căţelu 42 de Alina Nedelea sunt cele cinci romane finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă“ – romanul anului 2012 (foto 3).

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 56 de romane înscrise în competiţia pentru 10.000 de euro.

Romanele finaliste vor intra în etapa a doua de jurizare, ce va avea loc între 15 septembrie – 1 noiembrie, când 24 de bloggeri vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă“ – romanul anului 2012, în valoare de 10.000 de euro pe 7 noiembrie 2013, la Hotel InterContinental Bucureşti.

Premiul literar „Augustin Frăţilă“- romanul anului 2012 este organizat de Asociaţia Casa de cultură, cu sprijinul InterContinental şi Editura ALL.

Vin Diesel este din nou Riddick

Celebrul actor de acţiune Vin Diesel reia aventurile lui Riddick, primul său personaj principal, odată cu cea de-a treia parte a seriei, Riddick, adusă de MediaPro Distribution în cinematografele din ţară, începând de astăzi, 13 septembrie (foto 4, 5).

„Mai există un motiv important pentru care mă atrage personajul ăsta.” - spune actorul. „Cu toţii ne străduim să ne descoperim identitatea. Riddick nu face excepţie şi vrea să afle mai multe despre originile sale. Sunt fan al mitologiei şi al fantasticului, iar cu cât explorez mai mult un lucru, cu atât mai consistentă este franciza.” completează Vin Diesel.

Riddick, cel mai recent capitol al sagăi fenomen începute în 2000 de hitul SF Întuneric Total şi continuate cu succes în 2004 de blockbusterul Riddick – Bătălia Începe, îl readuce pe Vin Diesel în interpretarea antieroului său preferat, un condamnat evadat, căruia îi vrea capul orice vânător de recompense din galaxie.

De această dată, trădat de semenii săi şi lăsat să moară pe o planetă pustie, Riddick luptă pentru supravieţuire împotriva extratereştrilor, devenind astfel mai puternic şi mai periculos ca niciodată. Vânătorii de recompense din galaxie sunt însă pe urmele lui, fără să ştie că Riddick îi va folosi în planul său de răzbunare. Acesta pune la cale un atac impresinonant, ca după aceea să se întoarcă pe planeta sa, Furya, şi să o salveze de la distrugere.

 

Festivalul Tradiţii argeşene

Asociaţia Culturală Acapella, organizează în zilele de 20, 21 şi 22 septembrie, de dimineaţă până seara, cea de-a treia ediţie a Festivalului Tradiţii Argeşene, în Comuna Corbeni, Judeţul Argeş. Încă de la prima manifestare, acest eveniment a reuşit să readucă în conştiinţa locuitorilor din această zonă, tradiţiile şi bogăţia culturală pe care au moştenit-o şi care, din păcate, ca şi înalte zone ale ţării, au fost în mare parte date uitării. „Obiceiurile nu îmbătrânesc, nu se reinventează, ele există şi vor exista atâta timp cât o ţară respiră. De aceea avem datoria de a le conserva şi de a le transmite celorlaltor generaţii”, declară preşedintele Asociaţiei Culturale Acapella, George Miron.
Concursurile de interpretare şi port popular, mesteşugurile vechi prezentate de artişti populari, degustări de produse tradiţionale, hore, jocuri, ansambluri folclorice şi artisti interpreţi, concursuri populare ca cele de tracţiune – cai, tăiat lemne, tuns oi, mâncat rapid şi altele, vor reprezenta atracţia weekendului din 20-22 septembrie pentru toţi vizitatorii comunei Corbeni-Argeş.

 

Maratonul Bibliocity

Biblioteca Metropolitană Bucureşti dă startul Maratonului Bibliocity, duminică 15 septembrie a.c. Timp de 10 zile Biblioteca Metropolitană Bucureşti, va oferi publicului un maraton de manifestări diverse, show-uri culturale atractive, lansări de carte, reprezentaţii teatrale, lecturi publice, proiecţii de filme, expoziţii, simpozioane, ateliere creative, acţiuni de tip Street Art etc., care vor avea ca punct de plecare minunata lume a cărţilor. Maratonul reuneşte edituri, trupe de teatru, ONG-uri şi instituţii culturale, poartă numele BiblioCity şi se desfăşoară în perioada până 24 septembrie a.c, atât la sediul central al bibliotecii, la sediile instituţiilor partenere, cât şi în aer liber.
 “BiblioCity este un eveniment caleidoscopic, având ca temă centrală pagina cărţii. Biblioteca este un chivot de înţelepciune, care te îmbogăţeşte în continuu. Ea îţi deschide tema şi ideile principale ale existenţei, ea te ridică din nisip, din neputinţă, spre cristal, spre lumină. În bibliotecă se pătrunde cu uimire şi bucurie, cu simţurile la pândă, în şoaptă. Numai astfel se pot desface curajul şi hotărârea de a parcurge cu gândul, cu sufletul şi cu condeiul caligrafia vieţii. De aceea, vrem să oferim publicului bucurestean o imagine vie a bibliotecii, unde teatrul, filmul, artele plastice, colocviile trec pe de rost paginile răsfoite hulpav ale Cărţii şi redeşteaptă pofta de lectură. BiblioCity este, totodată, o invitaţie de a deschide cât mai des porţile Bibliotecii Metropolitane Bucureşti”, a declarat noul director al Bibliotecii Metropolitane, Nicolae Iliescu.
Aflat sub motto-ul "Zece zile, Zeci de locaţii, Zeci de evenimente inspirate din cărţi!" evenimentul este gândit sub forma unor file de carte: Biblio Café, Biblio Scena, Biblio Cinema, Biblio Scriptum, Biblio Atelier, Biblio Junior, Biblio Tour, Biblio Street.
Biblioteca Academiei Române va găzdui în zilele de 20 şi 21 septembrie, sesiunea ştiinţifică Bucureştiul istoric: călători şi memorialişti şi Biblioteca Academiei Române şi tradiţia relatâţiilor ei cu bibliotecile bucureştene
Un program bogat de evenimente a pregătit şi filiala pentru copii “Ion  Creangă” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, unde atmosfera va fi ca într-o carte de poveşti - cu teatru de păpuşi şi nenumarate ateliere creative pentru cei mici.
Un alt eveniment atractiv, marca BiblioCity,  îl reprezintă Ziua Turismului Cultural Bucureştean, ce va avea loc duminică 22 septembrie, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilităţii. Aşadar, publicul va fi invitat să facă excursii pietonale ghidate prin capitală, pe diverse trasee inedite, unele dintre ele reprezentând subiectele unor cărţi scrise de prozatorii noştri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO