Ziarul de Duminică

Povestea presei româneşti – o ficţiune decupată din realitate/ de Stelian Ţurlea

Povestea presei româneşti – o ficţiune decupată din realitate/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.04.2012, 00:06 79

Tudor Călin Zarojanu

Mass Media Insider

Editura Polirom

Un roman excelent şi surprinzător, povestea unui ziarist care trece, după 1990 până aproape de zilele noastre, prin nenumărate redacţii de ziare, reviste, agenţii de presă, posturi de radio şi televiziuni. Mai mult decât povestea unui ziarist, este povestea presei româneşti postdecembriste, spusă cu inteligenţă. Tudor Călin Zarojanu îşi putea numi la fel de bine romanul şi "Amintiri". Sub numele mulţimii de personaje care populează cartea se ascund persoane absolut reale, iar toate întâmplările sunt reale şi ele. Vă garantează semnatarul acestei rubrici, care s-a recunoscut fără dubiu şi a retrăit, cu această carte, faptele în care a fost implicat în ultimele două decenii sau pe care le-a cunoscut îndeaproape. (Probabil că autorul a ascuns numele reale, uşor identificabile deoarece iniţialele au fost păstrate, pentru a se feri de eventuale procese!)

Arnaldur Indridason

Vocile

Editura Trei

Al treilea volum din seria dedicată detectivului Erlendur. "În Reykjavík, cu câteva zile înainte de Crăciun, Gudlauger, portar şi moş Crăciun de ocazie, este găsit înjunghiat în camera sa de hotel, într-o poziţie sexuală compromiţătoare. În scurt timp, se dovedeşte că atât personalul, cât şi oaspeţii hotelului au ceva de ascuns, însă secretul cel mai şocant are legătură directă cu victima. Detectivul Erlendur descoperă imediat că, în spatele atmosferei aparent calme şi ospitaliere a hotelului, mocnesc o mulţime de păcate."

Kathryn Stockett

Culoarea sentimentelor

Editura Univers

Este romanul de debut al autoarei, devenit în scurt timp un fenomen literar, mai ales după ce i s-a aflat istoria: o carte care a fost respinsă de aproape cincizeci de editori şi agenţi, publicată în cele din urmă de Penguin Group şi primită cu un entuziasm extraordinar de librării şi de critica literară. Drepturile de traducere au fost vândute în mai mult de 30 de ţări, iar Steven Spielberg a decis să implice studiourile DreamWorks în ecranizarea cărţii. Acţiunea se petrece în orăşelul Jackson din Mississippi, în anii '60, unde trei femei care în mod normal nu ar fi avut nimic în comun se leagă printr-o prietenie incredibilă. Ceea ce le apropie este un proiect secret care le primejduieşte viaţa. O carte ce pune în discuţie convenţiile sociale considerate tabu ale vremii lor.

Florica Bud

Mi-e dor de-o pohtă bună

Editura Maşina de scris

Alex Ştefănescu prezintă cartea: "Amintiri din copilărie sau carte de bucate, studiu etnografic sau poem în proză, nu ştii cum să defineşti acest nou volum semnat de Florica Bud. De fapt, el este câte ceva din toate, datorită impetuosului temperament artistic al autoarei şi gândirii ei speculative rapide. Aşa se face că poţi să-l citeşti cu creionul în mână, ca să-ţi notezi reţete uitate de mâncăruri ţărăneşti infinit mai bune decât cele din fast-food-uri sau cuvinte dialectale expresive şi pitoreşti, unele reconfirmând latinitatea noastră, altele evocând convieţuirea maramureşenilor cu alte neamuri. Aceeaşi carte, însă, poate fi citită şi ca o operă literară, care te transportă în câmpul mitic al copilăriei şi te face să visezi cu ochii deschişi."

Scrisori de dragoste

Editate de Joshua Knelman şi Rosalind Porter

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Dan Olaru. "Ce s-a întâmplat cu scrisorile de dragoste? Şi-a pierdut, oare, cuvântul scris farmecul în era noastră digitală? În această foarte inspirată şi unică colecţie de scrisori de dragoste, editorii Joshua Knelman şi Rosalind Porter le-au cerut celor mai faimoşi scriitori din lume, patruzeci dintre ei, să exploreze potenţialul şi puterea acestui gen clasic, scrisorile de dragoste. Fiecare scrisoare vă va seduce şi vă va pune în temă cu modul în care arată dragostea în secolul nostru. Ca orice scriitor publicat, autorul scrisorii de dragoste nu poate să mai retragă nimic. Fiecare scrisoare este unică şi stă mărturie pentru cât de sofisticată şi minuţioasă este iubirea."

Jean-Lorin Sterian

Antume

Editura Herg Benet

"Antume", perechea volumului "Postume" al aceluiaşi autor, reuneşte articolele publicate până în 2008 în revista 24 FUN. Jean-Lorin Sterian abordează o arie diversă de teme urbane: publicitatea, preferinţele muzicale ale românilor, jurnalismul, pub-urile, evenimentele mondene ş.a. Coperta a patra a volumului cuprinde cele 10 reguli de respectat pentru a aborda un scriitor. 1. Nu afirma niciodată "whoah, ce cool e să fii scriitor!" dacă observi că are tricoul destrămat. 2. Nu-l întreba ce gen de cărţi scrie. Etichetările sunt treaba criticiloretc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO