Ziarul de Duminică

Povestea unui geniu: Van Gogh/ de Stelian Ţurlea

Povestea unui geniu: Van Gogh/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

11.04.2011, 23:24 213

Pierre Leprohon

Vincent van Gogh

Editura RAO

Traducere din limba franceză de Mihai Murgu.

Pierre Leprohon (1903-1993) a fost un scriitor francez extrem deactiv care a publicat numeroase cărţi privind istoriacinematografului (între care volume despre Chaplin, Renoir,Antonioni şi cinematograful italian), cărţi de turism (despreOlanda, regiuni ale Franţei şi regiuni ale Italiei) şi biografiiale unor pictori (Gauguin, impresioniştii şi alţii).

Între cele din urmă se afă biografia lui Vincent van Gogh,fără dubiu una dintre cele mai bune care s-au scris verodată.Leprohon este sensibil, profund, are capacitatea de a privi totulîn contextul întregii existenţe şi-l interpretează pe VanGogh în complexitatea personalităţii sale. "În spatele fiecăreiopere de artă se află un artist, adică un om - scrie Leprohon. Şinimic nu poate fi mai util pentru cunoaşterea operei decâtcunoaşterea circumstanţelor, a exigenţelor, a pasiunilor ce audeterminat-o. Când este vorba despre Van Gogh, se poate spune căaceastă operă este în primul rând viaţa lui. Pentru că nici uncreator nu s-a dăruit atât de total operei sale, nici un creator nuşi-a pus în joc, într-o asemenea măsură, propria-i viaţă, ca să-şirealizeze opera. Viaţa lui Vincent constituie procesul de creaţie aunei opere picturale ale cărei motive şi ambiţii trec şi ele cumult dincolo de artă. În această carte nu se vor găsi deci nicisubtile teorii ce tind să insereze acest geniu singular în fragiluleşafodaj al şcolilor de pictură din care se încearcă să seclădească Istoria artelor, nici referinţe la deducţiile savante -şi adesea arbitrare - ale psihanaliştilor. În schimb, pornind de lafapte şi de la opere, vom încerca să-l abordăm pe Vincent van Gogh,pe acest <<nebun de pictură>> ale cărui acte se explicăîn primul rând, dacă nu chiar exclusiv, prin logică şi luciditate.(...) În istoria picturii nu există alt caz asemănător. Vincent vanGogh nu e pictor. Chiar dacă încă din prima sa tinereţe a fostatras de artă şi încă din copilărie a dovedit o evidentă înclinaţiepentru desen, nu are deloc uşurinţă în pictură. Şi nu o va aveaniciodată. Opera sa va fi rezultatul unui efort voluntar, tenace,istovitor, care n-a fost niciodată recompensată nici cu cea maineînsemnată încurajare, oscilând mereu între certitudinileinstinctului său şi dificultatea de a se face înţeles."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO