Ziarul de Duminică

Povestiri captivante despre ce animă dorinţa sexuală/ de Stelian Ţurlea

Povestiri captivante despre ce animă dorinţa sexuală/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.06.2012, 00:05 151

Pe coperta traducerii apărute la Editura Leda e tipărită o propoziţie apărută în ziarul "The Independent" despre Paul Theroux - este "un scriitor original şi plin de îndrăzneală". Admit că textul acesta m-a determinat mai mult să citesc cartea decât coperta, incitantă şi ea, ori îndemnurile unui prieten care a insistat s-o prezint la această rubrică. Întâi am vrut să aflu cine este Paul Theroux şi nu mi-a fost greu să descopăr că, om la peste şaptezeci de ani, este celebru şi prolific, autor de romane, volume de povestiri şi literatură de călătorie. S-a alăturat programului Corpul Păcii în 1963, lucrând ca profesor în Malawi, a fost acuzat de spionaj, a plecat în Uganda, apoi în Singapore, s-a stabilit în Anglia, iar azi locuieşte în Hawaii şi la Cape Cod, în Statele Unite. A primit numeroase premii şi distincţii prestigioase (James Tait Black Memorial Prize, Whitbread Prize, Thomas Cook Travel Book Prize, American Academy and Institute of Arts and Letters Award for Literature etc.). Volumul de faţă este din 2004*).

Este un volum de patru povestiri, de dimensiuni diferite, legate între ele prin temă. În fiecare apare o intrigă erotică, de cele mai multe ori doar sugerată, de fiecare dată seducătoare şi tulburătoare. Un puşti simte primii fiori ai iubirii în Săptămâna Mare, într-o biserică; un altul vrea să trăiască într-un cort, ca eroii cărţilor sale, dar liniştea îi e tulburată de fetiţa vecinilor care urinează alături; sau un altul descoperă uluit adulterul mamei unui coleg etc. etc.

Dar povestirea asupra căreia doresc să mă opresc este cea care dă titlul volumului, "Necunoscuta de la Palazzo d'Oro". Un tânăr american, aflat la începutul carierei sale de pictor, soseşte la Palazzo d'Oro, în Sicilia, în anii'60, unde întâlneşte un cuplu excentric. Bărbatul intuieşte condiţia materială precară a tânărului, îl invită la masă, apoi îl găzduieşte, cu condiţia să devină companionul frumoasei doamne care îl însoţeşte, o fascinantă şi mândră aristocrată. Sărac, dar debordând de trufie, tânărul acceptă propunerea. Iar relaţia lor, normală şi rece în timpul zilei, devine pătimaşă noaptea. Până în momentul inevitabil al separării, după ce tânărul descoperă diferenţa enormă de vârstă. Femeia era trecută de... şaizeci de ani şi arăta formidabil doar mulţumită operaţiilor estetice făcute de bărbatul care era chirurg.

Povestirea mi-a amintit inevitabil de un film celebru al anilor 70, "Fedora", care a rulat şi pe ecranele noastre cu titlul "Mitul Fedorei", regizat de Billy Wilder, cu actori faimoşi, despre o actriţă celebră readusă în actualitate, care purta tot timpul mănuşi, să-şi ascundă vârsta, şi, fireşte, o iubire dezastruoasă. Dar asemănarea se opreşte la ideea generală a unei femei care îşi ascunde vârsta sub o mască şi, concret, la pălăriile enorme şi fabuloase şi la mănuşile până la cot pe care le poartă permanent cele două femei. În rest, deosebirile sunt totale.

Dincolo de erotismul povestirii, "Necunoscuta..." mai adaugă ceva, un rafinament care îl face valoros pe scriitor: "Cu multă vreme în urmă credeam că ştiind secretul vârstei contesei voi fi mai puternic decât ea. Dar secretul se afla altundeva. Secretul era să fii o persoană necunoscută şi să nu ai trecut, simţământul de ruşine care îi împinge pe oameni să răzbată. Ea venise de nicăieri, şi de aceea mă văzuse atât de limpede. La şaizeci de ani, ştiam acum, nu ai secrete; nimeni nu are."

Un cuvânt de laudă merită şi traducătoarea, profesor la Catedra de limba şi literatura engleză a Facultăţii de limbi şi literaturi străine din Bucureşti. Nu există nicio poticnire în redactarea textului într-o admirabilă limbă română.

*) Paul Theroux - Necunoscuta de la Palazzo d'Oro, Editura Leda.Traducere din limba engleză şi note de Monica Bottez

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO