Ziarul de Duminică

Primul roman in jurul lumii

Primul roman in jurul lumii
06.06.2008, 19:35 149

Tatal sau a fost arestat si a murit la Inchisoarea Jilava, in 1959. Jimmy si-a descoperit o prima pasiune, fotografia, cu care si-a castigat existenta. A incercat sa faca studii economice la Bucuresti, dar a fost exmatriculat pentru ca tatal sau fusese detinut politic. A lucrat la studioul din Buftea. Viata lui s-a schimbat la sfarsitul anilor ?60, cand a cunoscut-o pe Gwenda, o turista din Anglia, care avea sa-i devina sotie. Dupa doi ani de negocieri cu statul roman, a reusit sa-si urmeze sotia in Marea Britanie, in 1969. La Londra a avut mai multe slujbe, printre care cea de portar la hotelul Ritz si cea de reporter la BBC, sectia in limba romana. Hotelul se afla la numai 20 de metri de viitorul sau loc de munca: BBC - sectia pentru limba romana. La BBC World Service a vorbit ore in sir despre pasiunea sa de a naviga si despre noutati din lumea yachting-ului. "De mic, mi-a placut ideea de a fi marinar. Aparuse la noi in 1952 cartea Kon-tiki, povestea despre un voiaj pe o pluta a aventurierului norvegian Thor Heyerdahl. In Romania nu aveam cum sa fac asa ceva. Abia in Anglia am invatat sa navighez, urmand cursuri la seral, iar toate eforturile familiei au fost indreptate catre acest vis, care s-a implinit in 1975, cand am plecat impreuna cu sotia mea Gwenda si cu copiii in jurul lumii". BBC a fost unul dintre sponsorii sai in prima calatorie in jurul lumii, care a durat sase ani, timp in care echipajul celor patru a trecut prin 70 de tari si a strabatut 68.000 de mile. Din 1975 pana astazi, Jimmy Cornell a strabatut peste 200.000 de mile marine si a facut inconjurul lumii de trei ori. Cele trei inconjururi ale lumii au purtat numele Aventura I, II si III.
In 1992, a intrat in Cartea Recordurilor pentru organizarea celei mai mari intreceri cu astfel de nave. A scris 13 carti, dintre care una este considerata "biblia" navigatorilor cu astfel de ambarcatiuni si a ajuns bestseller: World Cruising Handbook a fost publicata in mai multe limbi, iar numarul de exemplare vandute a depasit un milion. La 68 de ani, Jimmy Cornell este o legenda in lumea celor pasionati de navigarea cu iahtul. Anul trecut, Editura Noonsite a publicat ultima sa carte - A Passion for the Sea. Reflections on three circumnavigations, esenta experientei castigate pe marile si oceanele lumii. "Cea mai mare parte a relatarilor mele se bazeaza pe rapoartele pe care le-am publicat regulat, ca Scrisori din Aventura in revista americana Crusing World, in primii cinci ani ai navigarii mele in jurul lumii si pe experienta mea de navigator." (S.T.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO