Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Copiii Paradisului

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Copiii Paradisului
28.04.2010, 15:11 171
A curs multa, foarte multaapa pe Dunare de cind Guvernul Romaniei si-a mai intors privireaspre Delta Dunarii. Absolut nimic nu s-a facut in satele izolate dela marginea apelor. Copii si batrani se zbat intr-o saracie lucie,pe ultima treapta a inapoierii si a dezumanizarii. Fara apapotabila, scoli, electricitate sau medici si mai ales fara nici osperanta ca se va schimba ceva in viata lor.
Romania vazuta din Google Eartharata fantastic: suntem singura tara europeana care are o deltafluviala intacta, Delta Dunarii, una dintre cele mai mari zoneumede din lume. Cand Dumnezeu a impartit bogatiile pamantului,altora daca le-a dat un colt de rai. Noua insa, romanilor, ne-a datsi ne-a pus si-n traista 580 de mii de hectare deparadis.
Astazi, in spatele peisajeloridilice din pliantele turistice si asa aproape inexistente, amdescoperit o realitate rusinoasa. O Dunare pentru altii albastra,pentru noi umflata si cenusie. Saracie extrema. Copii fara niciunviitor care traiesc din cornul si laptele de lascoala.
Delta este folosita mai mult caimagine pitoreasca si s-a uitat de oamenii din Delta, de oameni,cum traiesc oamenii din Delta. Din cei 14.900 de locuitori aiDeltei, mai bine de jumatate se zbat in ultimul hal de inapoiere,beau deseori apa din Dunare si nu-si refuza cate o lebada.Refugiati in propria lor tara, dispretuiti sistematic de toateguvernele Romaniei, copii si batrani supravietuiesc pe un tariminconjurat de ape, fara drumuri, fara retele de canalizare si decolectare a deseurilor, fara scoli, fara lumina, fara brutarii,farmacii sau medici. Sunt ai nimanui. Inca din anul 2004, in Deltaar fi trebuit sa intre cel mai gras peste: ar fi trebuit sa vinapentru inceput 200 de milioane de euro, bani europeni destinatireconstructiei ecologice si mai ales imbunatatirii vietiioamenilor, infrastructura, utilitati publice, dezvoltareaturismului. De sase ani, planul de investitii, asa numitul "masterplan" a fost si este folosit doar in campaniile de imagine alediverselor institutii publice, de la mereu alti guvernatori aiDeltei si pana la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile siGuvernul Romaniei. Emblema master-planului trimbitat de autoritati,grandioasele investitii se vad cel mai limpede cand intilnesti"limuzina" lui Petrica din C.A Rosetti, un fel de taxi local. DacaPetrica n-ar exista, oamenii din satele C. A Rossetti, Letea,Sfistofca, Cardon si Periprava n-ar mai avea cu ce sa-si carepiinea care vine de la Tulcea, de trei ori pe saptamana, cuvaporul. Aproape 1.200 de suflete se bucura de serviciile luiPetrica. Si-a cumparat bolidul de teren cu 3.000 de lei, mai vreasa-si ia unul la fel si strange bani ca sa-si dea baiatul lascoala, sa plece cat mai departe de locul in care nu se intamplanimic. Munceste din greu, isi cirpeste masina zilnic dar nimic nu-lsperie. Petrica strabate 17 kilometri prin hartoape si noroi, detrei ori pe saptamana incarcat cu marfa esentiala pentru viataoamenilor.
Cele 24 de localitati din Deltasunt concentrate in cea mai mare parte in lungul bratelor Dunariisi ocupa suprafete reduse de teren. Oamenii sunt total izolati sitraiesc in permanenta sub asediul cresterii Dunarii, o primejdiedar si singurul mod in care pot ajunge la Tulcea, cu vaporul. Luni,miercuri si vineri, de la Tulcea se porneste catamaranul sprePeriprava si-i aduna pe toti cei care traiesc pe bratul Chilia. Seintorc de la cumparaturi si cara dupa ei tot ce au nevoie: paine,legume, fructe, medicamente, geamuri, bidoane, plase de sarma,televizoare, saltele, saci cu scrisori si pachetele postei romanecu vesti din lume.
Stefan Mihaela este dinPatlageanca, traieste din alocatia celor doi copii plus ce maicastiga barbatul ei din pescuit, adica aproape nimic. Lui Ionut,copilul ei, nu-i poate oferi nici macar explicatii. Baiatul ei artrebui sa ajunga la scoala cu barca, dar e prea greu si preadeparte. Asa ca Mihaela a devenit invatatoare ("cat ma duce si pemine capul"), de voie de nevoie ca sa nu-i ramana copilulanalfabet. Ionut este doar unul dintre copiii din Delta care seuita in apa tulbure si nu vede nimic in zare. Fara o minima sansala educatie va face parte din a treia generatie de pescari saracidin familia sa si atat.
Puntea intre cele doua lumicoboara la Patlageanca, Ceatalchioi, Pardina si Chilia Veche,statia in care debarca cei mai multi. Pentru localnici, sosireacatamaranului este prilej de sarbatoare si toata suflarea se adunape mal. Carausii aduc paine in cutii, aduc putina infuzie de viataintr-un loc condamnat la anchilozare de statul roman. Suntasteptati ca niste eroi. Au venit cu papa, cu drob de sare inspinare, cu pomi fructiferi si televizoare.
Periprava este capat de linie,capat de tara, capat de civilizatie, un loc care, culmea ironiei,face parte din brandul turistic al Romaniei. Un sat uitat de timpsi de istorie, in care cei mai multi copii raman cu patru clase.Periprava este, teoretic, una dintre zonele cu potential turisticenorm, cu cai salbatici in padurea Letea; practic este o enclava incare oamenii saracesc pe zi ce trece, inconjurati de zoneinterzise.
"Suntem intr-o enclava - spuneFanel Danilov, invataor la Periprava. De ce? In nord avem Ucraina,in est este concesionat, interzis, niciun localnic n-are voie sacalce. In vest este interzis, in sud este padurea Letea,rezervatie, interzis."
Cu ruina s-au obisnuit sioamenii si primarul care timp de patru mandate se lauda ca aasfaltat un singur drum din toate cele cinci sate pe care leadministeaza si asta este tot! Are insa explicatii pentruorice.
La Periprava nu exista apapotabila. Analizele au aratat ca apa are un continut ridicat denitrati si de nitriti si reprezinta un pericol pentru sanatateaoamenilor. Cu toate acestea, oameni si animale beau ce gasesc.Nimeni nu-si permite apa imbuteliata adusa de la Tulcea, cuvaporul. Asa se face ca alcoolul este mai pretios si mai ieftindecat apa si face viata mai suportabila. Administratorul bisericiia baut si spirt de nevoie. Personaj dostoievskian, vesel dar trist,Danilov ne pofteste in biserica, locul de care are grija de sapteani si-n care uita de orice suparare. Inainte de a intra, ascundesticla cu bautura. Biserica este inchisa cu sapte lacate, de fricahotilor care fura tot ce apuca. Danilov spune ca uneori, la ocazii,primeste dezlegare pentru bautura de la Dumnezeu.
Noaptea la Periprava chiar ca numai stii in ce an suntem, inainte sau dupa Edison? Iluminat publicnu exista, pentru ca s-a defectat un contactor care costa pana in400 de lei, dar primarul spune ca n-a avut bani sa ia altul. O sa-lmai repare vreodata? "S-ar putea sa se intimple invers - spuneAntonel Pocora, primarul din comuna C.A.Rosetti -, sa decuplam sicelelalte sate de la acest iluminat public, pentru ca nu mai avembani. Probabil vom mai lasa cate un bec in zonacentrala."
Decaderea a inceput dupa 1989cand pescarii care lucrau la cele mai mari exploatari piscicole dinDelta si-au pierdut locul de munca.
Copiii din Letea, Periprava siCardon pot urma numai clasele primare, 1-4 si cei mai multi cu atatse aleg. Daca vor sa invete opt clase, au de mers 17 kilometri panala centru, in comuna CA Rosetti, unde exista si invatamantgimnazial. Ca sa termine opt clase, copiii din Periprava au defacut un drum infernal iar iarna imposibil. A fost o iarna atat degrea, incat caii salbatici din Padurea Letea au ros scoartacopacilor sau au murit de foame. Pe acest drum ar trebui sa se ducacopiii la scoala. Unii iau autobuzul si pierd jumatate de zi pedrum. Cei mai multi, insa, renunta.

Reportaj difuzat de Protv inemisiunea "Romania, te iubesc!" din 4aprilie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO