Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII / Romania – tara spa-urilor naturale?

REPORTAJUL SAPTAMANII / Romania – tara spa-urilor naturale?
19.08.2009, 14:47 651
Romania are una din cele mai valoroase resurse ale Europei: apa termala cu proprietati terapeutice. Avem 30 la suta din izvoarele continentului. Cele aproape 50 de statiuni balneare, care ne-ar putea aduce bani si faima, zac insa, bolnave, in mizerie. Cei care au cumparat vechile hoteluri si baze de tratament le-au lasat sa moara, iar statiunile sunt populate doar de pensionari bolnavi veniti cu bilete de la casa de pensii. Avem vreo sansa sa devenim tara spa-urilor naturale?
 
 
In plina criza financiara, in Romania se dezvolta o afacere de nisa: sanatatea prin apa, intr-un cuvant - spa. Romanii care castiga bine l-au descoperit in hotelurile de cinci stele din strainatate, si l-au adus acasa. Nu sunt mai mult de 15 oaze de relaxare in toata tara. Cateva hoteluri cu renume, din Bucuresti, Sibiu sau de la mare, au investit milioane de euro in spa-uri in care oamenii de afaceri tot mai stresati si mai obositi isi regasesc calmul si platesc bani frumosi pentru asta. O saltea din plastic, un ulei de trandafiri si o cada decorata cu leduri colorate se numeste sec hidroterapie uscata; face minuni.
Cel mai nou spa de 5 stele s-a deschis la Neptun. Investitorul se lauda ca a bagat sase milioane de euro. Constructia a durat doi ani - asta si din cauza ca piscina e la etajul 3. Deschisa cand e vreme frumoasa - acoperita cand e frig. Centrul se intinde pe 3.000 de metri patrati: o combinatie intre spa-ul medical, cu tratamente de recuperare, detoxifiere si slabire, si saloane de wellness - adica binefacere, prin masaje orientale - cu apa, cu bambus sau cu saculeti de ierburi medicinale, dusuri emotionale si tot ce tine de mangaieri si de rasfat. 
Gazdele ne prezinta cele trei saune. "Sauna finlandeza clasica, intre saune este recomandat folosirea unui dus si atunci aveti la alegere un tropical rain, noi le numim dusuri emotionele. Primele doua secunde este o aroma de mango-maracuja care ploua pe tine. Pentru cei care au curaj, exista ice fountain si ice mist - un dus de apa rece cu aroma de eucalipt. Iar pentru cei care au si mai mult curaj exista o fantana cu gheata, fulgi de gheata."
 
In piscina de spa, apa e sarata, ai putea crede ca e din mare, dar nu e asa: ar fi nevoie de o conducta care sa treaca pe proprietatile altora. Investitorul si-a facut calculele si iese mai ieftin daca aduce sarea de la Bazna, din Sibiu - decat de la cateva sute de metri distanta, din Marea Neagra. Turistul se bucura de talasoterapie fara sa-si bata capul cu detalii tehnice.
Namolul, in schimb, este autentic!
Lacramioara Moroianu, manager spa, precizeaza ca centrul s-a deschis in primavara. "De Paste si de 1 mai a fost foarte plin, lumea s-a rasfatat. In momentul de fata, este plin cu turisti straini. Avem contracte cu tour operatori din Franta, Germania, Olanda chiar si Belgia si, in momentul de fata, cei din strainatate au venit exclusiv pentru curele de reabilitare si balneo, intretinere." 
Asa arata Romania vazuta din spa. Strainii o adora, iar romanii abia incep s-o cunoasca.
Dar spa-uri exista si in alte parti – in Bucuresti, de pilda. O evadare din agitatia si praful de capitala costa. O avere pentru unii, o nimica toata pentru cei care isi permit. In putinele spa-uri din Romania, una dintre cele mai cautate proceduri este masajul in cuplu, platesti, de pilda, 460 de lei pentru 80 de minute de relaxare, pret in care este inclusa si sampania de la sfarsit.
Liliana Paraipan, proprietar de spa spune ca, din mai 2008, pana-n mai 2009, a avut circa 3.000 de clienti si au fost efectuate peste 7.000 de terapii. Cifrele acestea arata ca exista cerere si clientela dornica de astfel de servicii.
Spa-ul de oras ramane pentru multi solutia de compromis - iar linistea dobandita iti poate trece rapid odata cu achitarea notei de plata. Uitam ca spa nu inseamna doar o sedinta de masaj sau sauna, ci sanatate prin apa: tratamentele sunt menite sa aline suferinte - fizice sau psihice, sau sa previna boli. Adevaratele cure de relaxare includ aerul curat si apele bogate in oligoelementi curativi. Culmea este ca Romania detine o treime din izvoarele minerale de pe continent - iar la cate resurse avem, Romania ar putea fi spa-ul Europei. Dar cele aproape 50 de statiuni balneare in loc sa ne aduca sanatate, bani si faima, zac, bolnave, in mizerie. Cei care au cumparat vechile hoteluri si baze de tratament n-au investit un ban. Le-au lasat sa se distruga, multumindu-se cu castigul usor de pe urma pensionarilor trimisi cu bilete de casa de pensii si de sindicate.
Nimeni in lume nu mai are mofetele de la Covasna, unde se trateaza cei care sufera cu inima. Salinele de la Praid sunt o comoara pentru cine sufera de afectiuni respiratorii, iar apele termale de la Herculane si Felix sau namolul de Sovata fac minuni cand e vorba de reumatism. Problemele digestive sunt tratate cu succes cu ape minerale bogate in hidrogen sulfurat la Olanesti sau la Geoagiu.
Cum ar fi daca statiunile balneare ale Romaniei ar reveni la viata? Ar fi ca-n Ungaria! De pilda, la doar cativa kilometri de Oradea, statiunea cu apa termala  Haiduszoboslo s-a transformat intr-un adevarat parc de distractii, multi din turisti sunt romani!
Ce au cladit altii in doua mii de ani, am reusit sa distrugem in douzeci. De exemplu, baile termale de la Herculane, intemeiate de romani, sub imparatul Traian, in anul 102. Herculane era spa-ul Europei pe vremea Imparatului austro-ungar Franz Josef - el o declarase cea mai frumoasa statiune de pe continent. Sotia sa, imparateasa Sissi, era un oaspete frecvent. Toata reclama pe care ne-au facut-o occidentalii s-a dus de rapa.
Aceeasi situatie o intalnim la Olanesti, Valcea. Sunt 30 de izvoare tamaduitoare - medaliate inca de la 1800 de catre balneologii vienezi,  peisajul de poveste si aerul proaspat, nepoluat sunt ingredientele perfecte pentru relaxare si sanatate. Dar nici nu coboram bine din masina, ca suntem asaltati de turisti furiosi. "Acolo e unul care pazeste, sa-i dai banii, sa-i dai tichetul, daca nu, nu-ti da voie sa iei apa. Curg tone de apa de pomana! Si tu le platesti ! E revoltator!"
Dai un bon si poti sa bei apa. Bonuri nu sunt decat 14, iar biletul de tratament al pensionarilor – cei mai multi vizitatori – e de 18 zile! In timpul asta, apa curge in prostie!
Apele minerale au fost concesionate in urma cu opt ani, primaria n-are nicio legatura, banii ajung in alta parte. Primarul Gheorghe Ciuca spune ca a cerut desecretizarea contractului de concesiune:
"Firma (care a cumparat apele) are dreptul sa stabileasca o taxa de apa, dar pe ce baza s-a facut calculul ? 6,8 lei /zi apa minerala, la un consum mediu de 1,5 l de apa / turist,  duce la 4,58 lei pe litru de apa minerala, in timp ce litrul de benzina la pompa este 3,40, 3,50. Benzina la pompa presupune extractie, rafinare, transport, accize... Ce presupune aceasta apa, intreaba cetateanul? Extractie - nu e cazul, transport - nu e cazul, acciza si tva nu se platesc. Si atunci, pe ce baza a fost stabilit acest pret ?! Firma concesionara are si obligatii sau numai drepturi? Daca da, care sunt acele obligatii? Desecretizarea licentei de concesiune ar putea face ca fiecare cetatean sa stie ce obligatii are firma si anume, daca are obligatii de a investi, ce investitii a facut ? Poate nu a facut? Poate nu se vad?"
Firma concesionara are insa argumentele ei pentru introducerea taxei pe apele tamaduitoare de la Olanesti. Ni le expune domnul doctor Alexandru Popa, director medical balneolog la unul din cele mai mari hoteluri din statiune: "Pretul acestor cure de apa minerala este inclus in pretul de tratament. Cei care vin pe cont propriu, neorganizat, beau dupa ureche. Isi fac mai mult rau decat bine." In plus, concesionarul este obligat sa faca periodic analizele apei.
"O analiza de genul asta costa la ora actuala peste 20 de milioane pentru un izvor."
Asa au aparut tichetele de apa la Olanesti. Le elibereaza - contra cost - medicul balneolog pe care il consulti in statiune sau... receptionerul de la hotel. Fiecare din cele 30 de izvoare are proprietatile sale: unele vindeca afectiuni ale tubului digestiv, ale cailor biliare, altele trateaza afectiuni hepatice, renale, altele alergii. Apa de la izvoarele 7 si 15 se foloseste si pentru injectii: subcutanate, intramusculare sau intravenoase; nu doare, fiindca apa bogata in hidrogen sulfurat are o compozitie asemanatoare cu cea a sangelui.
Doar localnicii pot bea apa gratis - cu buletinul. Dar asta nu-i prea incalzeste, fiindca ei traiesc de pe urma turistilor.
In urma protestelor, turistii au obtinut acces liber macar la izvorul nr 24, iar concesionarul a fost amendat pentru montarea ilegala a unei usi, pe care a si fost nevoit sa o demonteze.
Medicii si asistentele care lucreaza in hotelul in care sunt cazati membrii de sindicat se gandesc cu jind la turismul de spa. La Olanesti, insa, saloanele de tratament sunt la fel de triste ca figurile clientilor. Desi exista si aparatura moderna. La raze sau la aerosoli.
Daca n-ai o carte buna de citit, in statiune e mare plictiseala: bai de soare pe balcon, sau pe o plaja improvizata pe malul raului Olanesti. Statul la coada la izvor, o vizita la cinema sau... la Baile Minerale: monument istoric, care a intrat in sfarsit in renovare. Un singur localnic cu avant tineresc pare ca vrea sa animeze turistii plictisiti, cu bicicleta sa tunata, din boxele careia zbiara din toti rarunchii Puia Depravatul.
Ceva, ceva pare sa se miste totusi si in economia acestei statiuni: cateva hoteluri noi - dar stridente, si un santier de toata frumusetea - care va fi candva ... un adevarat centru spa.
 
Plecam cu coada intre picioare si cu un gust de apa clocita in gura. Dupa o cearta pe pretul apei de izvor, meritam o baie Cleopatra, intr-un spa adevarat!
La Sibiu, unde renaste o legenda, baie cu lapte de capra si cu miere, cum facea Cleopatra, pentru revitalizare si efect de exfoliere, pielea o sa ramana foarte fina. De cand cu noul spa in oras, sibienii spun ca afacerile cu partenerii straini merg - parca -  mai bine. Oamenii cu bani incep sa rezerve intregul spa, numai pentru ei!
La Sibiu se mai practica - cu succes - hidroterapia uscata, cu ulei de trandafir si miere. Efectele? Multiple: mineralizant, detoxifiant si de catifelare. Terapeutii spun ca o jumatate de ora petrecuta aici este echivalenta cu o noapte de somn linistit. Pe paturile incalzite ti se relaxeaza toti muschii, iar sunetul si lumina iti linisteste sistemul nervos.
Mergem mai departe, la Sovata, rezervatie naturala protejata, o statiune balneara unica in lume. Lacul Ursu e mai sarat decat Marea Moarta si, totusi, flora si fauna din jur sunt mai vii decat oriunde. Poluare - zero, nicio sursa. Asta, si un angajat care se trage din zona l-au convins pe Bernard Schreier, un "sir" englez putred de bogat, in varsta de 91 de ani, sa cumpere 3 hoteluri la Sovata. N-a calcat pe aici niciodata, dar de sase ani tot investeste. Are acum singurul spa din statiune si clienti berechet. Szoboszlai Erik, managerul vanzari, spune ca anul trecut au intrat deja pe profit. A fost insa nevoie sa treaca ani pana cand investitia a devenit rentabila, vreme in care investitorii au avut rabdare. La Sovata, o baie Cleopatra - cu lapte si miere - e de trei ori mai ieftina decat la Sibiu. Chiar daca nu au decor de cinci stele, balneologii au invatat trucul cu lumanarile si s-au adaptat din mers la cerintele turistilor de spa. Tratamentele la spa sunt cam de cinci ori mai ieftine decat in Anglia, asa se explica afluenta de turisti englezi.
Dar statiunea e in reconstructie si cele trei strazi care duc la lac sunt desfundate. Nici aleea din jurul lacului nu e mai primitoare. Ajungem totusi la lac, ca sa vedem cu ochii nostri de unde vine namolul sarat. Expert e domnul Janos: cu o galeata si o ruda de brad, lunga de 9 metri, cat un bloc cu 3 etaje, omul scoate din adancuri namol sapropelic! E cald, vara are si 60 de grade Celsius, din cauza fenomenului heliotermal din lacul Ursu. Apa dulce care se varsa din izvoare ramane la suprafata, si creeaza un efect de lupa, care incalzeste apele sarate din adanc. Dl. Ianos extrage cate 100 de kilograme de namol in care vor fi impachetati turistii pretentiosi. Dar mai intai este trecut prin sita, apoi lasat 10 zile, sa se scurga si abia pe urma e dus la hotel, unde e din nou incalzit in cazane. Dupa folosire, namolul se scurge in tancuri, iar proprietarii spa-ului il varsa din nou in lac, doar asa au drept de folosinta.
Cu toate bogatiile naturii, chiar si la Sovata calculele investitorului strain au cam fost date peste cap, criza economica a alungat grupurile care faceau excursii de team-building sau conferinte, iar turistii cheltuitori din Republica Moldova s-au rarit. Iar peste toate astea, statiunea e in mocirla. In chestionarele pe care le completeaza turistii la plecare, principala reclamatie este starea drumurilor. Desi n-au un raspuns clar de la autoritati, hotelierii spera ca in cateva luni se va putea circula pe aici in conditii normale. Englezul care a investit aici are hoteluri in cinci tari est-europene - in toate spa-urile sale a reusit sa atraga clienti. Si se incapataneaza s-o faca si in Romania.
Pana una alta, asta-i turismul balnear in Romania: un potential imens, putin folosit. Mii de pensionari bolnavi se calca in picioare si isi cara pumni ca sa prinda un bilet la tratament intr-o statiune ruginita si mucegaita. Si mai grav este ca - daca ar aparea peste noapte investitori care sa construiasca adevarate spa-uri in statiunile balneare, pensionarul roman de rand ar ramane si fara jalnicul sejur de care se bucura acum la ... Olanesti sau Caciulata.
 
 

Reportajul a fost difuzat de Protv, in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 14 iunie 2009. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO