Ziarul de Duminică

Research@Intel Day 2008

27.06.2008, 21:02 24

Imaginati-va o combinatie intre lumea virtuala din Matrix, dispozitivele de realitate augmentata din Minority Report si mobilitatea unui Jumper. Nu veti avea decat o foarte mica idee despre modul in care ne vom folosi de computerele din 2009 si 2010 si despre descoperirile pe care le vom realiza prin intermediul lor.

La mijlocul lui iunie am avut prilejul de a ma afla in inima Silicon Valley, la cel mai mare muzeu de istorie a computerelor din lume, Computer History Museum, unde a avut loc Research@Intel Day, o expozitie urmata de o serie de conferinte, in care cercetatorii celei mai mari companii producatoare de procesoare din lume si-au expus ultimele prototipuri. Acest eveniment anual este deosebit de important pentru intreaga industrie de hardware si software, intrucat Intel echipeaza cu procesoare, placi de baza, surse si alte componente cele mai multe PC-uri si, mai noi, Mac-uri din lume, iar directia in care se misca compania provoaca automat valuri si trenduri pentru toti ceilalti jucatori din IT&C. Cu ocazia evenimentului, Intel a prezentat 75 de proiecte, prototipuri si concepte futuriste aflate in derulare in laboratoarele sale, in computing vizual, mobilitate wireless, mediu si sanatate. O parte a acestor prototipuri ne va echipa computerele incepand cu sfarsitul acestui an si inceputul anului urmator, cele mai multe sunt asteptate, insa, peste 2-3 ani.
Pentru mine, cel mai important moment a fost intalnirea cu urmasul lui Intel Quad Core 2, considerat cel mai performant procesor aflat pe piata in prezent. Acest urmas are numele de Intel Tera-Scale sau Multi Core si este o platforma revolutionara pe care, in functie de necesitati, se pot instala intre 10 si 100 de procesoare. Am vazut la lucru un prototip Multi Core cu 16 procesoare si am ramas, la propriu, cu gura cascata. Un computer cu multe creiere face trecerea catre activitati de calcul mainstream paralel, in care mai multe task-uri extrem de complexe sunt realizate simultan de computer. Astfel, Multi Core va genera o adevarata explozie a capacitatilor de computing vizual, incluzand medii realiste 3-D, analiza reala de secvente video si modalitati mai naturale prin care oamenii sa interactioneze cu dispozitivele lor. O intreaga serie de aplicatii next-gen inteligente, care inteleg relatiile dintre oameni si obiecte si de lumi virtuale de tip Matrix este pe cale sa se dezvolte gratie computerelor Multi Core.
Tot la Research@Intel Day, am facut cunostinta cu urmasele smartphone-urilor, denumite MID-uri (Mobile Internet Devices), aparate de tipul totul intr-unul, care se intersecteaza la granita dintre comunicare, entertainment si business. In vreme ce procesoarele si dispozitivele mobile continua sa isi reduca dimensiunile, cererea pentru niveluri de performanta si experiente de internet demne de notebook-uri sau chiar PC-uri desktop clasice, este in continua crestere. De aceea, MID-urile sunt cheia viitorului: in relatia cu internetul, ele vor depasi in performante computerele clasice. In a doua jumatate a acestui an si in 2009, piata de MID-uri va exploda: se vor lansa peste 25 de branduri si sisteme de operare diferite. Nu in ultimul rand, cei de la Intel au dezvoltat o lume virtuala destinata cercetarii si mediului academic. Platforma se foloseste de o poza de-a ta si de orice alte informatii din viata "reala" pe care i le furnizezi pentru a-ti crea avatarul. Intregul proces dureaza mai putin de un minut, iar rezultatul este uimitor: spre deosebire de Second Life, care, desi evolueaza, inca iti da senzatia de animatie, lumea virtuala a celor de la Intel este 100% fotorealista si se bazeaza pe fizica si legile gravitationale in care traim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO