Ziarul de Duminică

România la Salonul de Carte de la Paris/ de Ziarul de duminică

România la Salonul de Carte de la Paris/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

15.03.2013, 00:07 477

În mai puţin de o săptămână începe la Paris un mare eveniment cultural: a 33-a ediţie a Salonului de Carte va desfăşura între 21 şi 25 martie. România va fi ţară invitată de onoare. Decizia a fost anunţată la 11 aprilie 2012, de Sindicatul Naţional al Editorilor (Syndicat national de l’édition) din Franţa. Standul Naţional al României la Salon du Livre este organizat, din 2009, de Institutul Cultural Român.

Cea mai importantă manifestare a pieţei editoriale din Franţa, cu o medie de 180.000 vizitatori pe ediţie, Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea. Salonul de la Paris a fost creat în 1981.

Alegerea României ca ţară invitată de onoare este o urmare a participării tot mai consistente a ICR la prestigiosul salon: creşterea constantă a numărului de titluri traduse în franceză şi disponibile la stand, multiplicarea lansărilor de carte şi organizarea unor evenimente de o înaltă calitate intelectuală. Colocviul „Cioran – le pessimisme jubilatoire“ organizat de ICR în 2011 a devenit în lumea literară şi pentru presa franceză o referinţă pentru tot ceea ce s-a scris ulterior cu ocazia centenarului naşterii filosofului. Participarea românească la ediţia de anul trecut a Salonului a menţinut acest standard: o masă rotundă, un concert şi o expoziţie au fost dedicate „vagabondajului literar“, pornind de la figura scriitorului Panait Istrati. Programul a mai cuprins lansări, prezentarea programelor ICR de finanţare a traducerii şi publicării culturii române scrise în străinătate, precum şi o librărie de carte românească.

Sloganul „La Roumanie se LIVRE” – joc de cuvinte în franceză – va însoţi cele peste 60 de evenimente româneşti. La Salonul Cărţii va exista şi o Librărie românească temporară, gestionată de compania FNAC, împreună cu Cărtureşti, care va oferi atât traduceri în limba franceză ale operelor româneşti, cât şi cărţi în limba română.

De ce este extrem de importantă această prezenţă a României ca invitată de onoare? Salonul de carte de la Paris este un fel de librărie enormă, cu zeci de mii de vizitatori – anul trecut au fost peste 192.000! Or, standul ţării invitate, cel mai mare, se află chiar în mijlocul Salonului, prin urmare un număr foarte mare de vizitatori vor trece inevitabil pe la acest stand. Vizitatori pe care îi putem opri mai îndelung şi să-i atragem spre literatura română – dacă vom şti cum să facem asta...

Prin statutul de ţară invitată de onoare la Salon du Livre – ediţia 2013, România îşi consolidează poziţia ascendentă pe piaţa literară internaţională. Ascensiunea este confirmată de prezenţa României ca ţară invitată la Târgul Bok & Bibliotek de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia. Amintim că, la patru ani de la prima participare la Târgul Internaţional de Carte LIBER, cel mai amplu eveniment de gen din lumea hispanică, România a fost invitată de onoare a ediţiei LIBER 2011, desfăşurată la Madrid. În 2012, România a fost, de asemenea, invitat de onoare al târgurilor internaţionale de carte de la Torino şi Praga.

Standul Romaniei de la Târgul de carte de la Paris, de 400 mp, va fi amplasat în centrul salonului, alaturi de cel organizat de France Televisions.
Lista oficială a invitatilor la Salon du Livre 2013 de la Paris cuprinde 27 de autori români. Selectia a fost operată în luna martie a anului trecut, de Centrul National al Cărţii din Franţa, cu consultarea Institutului Cultural Român. Pe lista invitaţilor figurează scriitorii: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Savatie Bastovoi, Mircea Cărtărescu, Petru Cimpoeşu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceavă, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru şi Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana şi Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Vişniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu (eseişti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate).

 Listei de 27 de autori stabilită în martie 2012, preluată ca atare, conducerea actuală a ICR i-a adăugat o listă proprie de 13 autori, iar Ministerul Culturii alţi de nouă autori.

 
 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24