Ziarul de Duminică

Salon de infrumusetare

09.06.2006, 00:00 24

Ar fi minunat daca raporturile privind situatia din Romania, in vederea integrarii tarii in Uniunea Europeana, ar fi intocmite de Stela Brie.

Pentru Stela Brie, autoarea romanului Taina unei vieti (Resita, Ed. Altes, 2006), literatura e un salon de infrumusetare a realitatii. Viata de fiecare zi intra ciufulita, nespalata si zdrentaroasa in mainile de cosmeticiana ale romancierei si iese apoi in lume pieptanata, eleganta si frumos mirositoare.

Cosmetizarea inseamna insa, in literatura, falsificare. Escamotand uratenia sau absurdul sau caracterul periculos al existentei, autoarea nu face decat sa o de-dramatizeze si sa rateze ocazia de a ajunge la literatura. In literatura, daca dramatism nu e, nimic nu e.

In centrul romanului se afla o tanara taranca, Silvia, sotul ei, Costa si cei cinci copii ai lor. Duc toti o viata aspra, pe care insa romanciera o infatiseaza ca pe un balet plin de gratie. Cand apare cate un conflict (un copil de-a lor este batut de copilul altora, un alt copil de-al lor sparge din greseala, cu prastia, geamul unei vecine si aceasta face scandal etc.), Silvia il rezolva pe loc, cu intelepciune, determinandu-i pe cei vinovati sa-i dea dreptate si sa se rusineze ca au gresit.

Fiecare moment are parte de aceasta infrumusetare exterioara, de aceasta poleire care face reprezentarea neverosimila:

a??Un scancet slab, abia auzit, facu sa-si indrepte privirile catre leagan, spre mezinul ei scump si drag. Se apropie de el si ii lua manutele fine si catifelate ca petalele florilor, intre mainile ei aspre si batatorite.";

a??Silvia iesi in ulita cu albia doldora cu rufe subsuoara, cu scaunelul pentru laut deasupra si isi desfata cateva clipe sufletul cu splendorile zilei ce purta vesmant de azur, impodobit cu frunze de smarald si petale de matase, ale caror culori, fie alb, roz, violet sau galben, straluceau ca niste briliante sub valul sclipitor al maretului astru.";

a??Ca oriunde, in satul cu salbe de paduri si izvoare cristaline, vacantele scolare erau adevarate poieni ale timpului, in care florile voiosiei rasareau din candoarea si zburdalnicia copiilor. Totodata erau si zile rodnice prin ajutorul dat de catre cei mici parintilor."

Ar fi minunat daca raporturile privind situatia din Romania, in vederea integrarii tarii in Uniunea Europeana, ar fi intocmite de Stela Brie. Am putea citi atunci ca la noi copiii strazii au manutele fine si catifelate ca petalele florilor, ca deasupra gunoaielor raspandite peste tot in perimetrul scumpei noastre patrii splendorile zilei poarta vesmant de azur si, eventual, ca "grevele sunt adevarate poieni ale timpului in care florile voiosiei rasar din candoarea si zburdalnicia grevistilor."

Un roman nu este insa un raport (propagandistic) pentru Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO