Ziarul de Duminică

Scrisul ca terapie personală/ de Stelian Ţurlea

Scrisul ca terapie personală/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

14.12.2012, 00:02 75

Radu F. Alexandru

Teatru 7

EdituraCartea Românească

"Cuvinte în faţa cortinei" de Alexa Visarion şi Silviu Purcărete. "Eu cred că sunt ultimul în măsură să răspundă la întrebarea: «Ce înseamnă volumul Teatru 7 în creaţia lui Radu F. Alexandru?"» - declara dramaturgul într-o anchetă realizată de Ziarul de duminică. Cei care mi-au citit volumele anterioare sau care au văzut montările cu piesele mele sunt, cu siguranţă, infinit mai abilitaţi să răspundă la o întrebare atât de simplă şi atât de complicată. Şi totuşi, dintr-o perspectivă de o subiectivitate pe care mi-o asum, cred că Teatru 7 înseamnă în bună măsură un pas înainte. Spre ce? Spre mine. Spre întrebările pe care mi le pun şi spre adâncimea la care reuşesc să tai ca să ajung cât mai aproape de un răspuns convingător. Pentru mine. Şi apoi, mi-o doresc, pentru cât mai mulţi. Scriu pentru mine. Este vorba de o terapie la care mă supun de la primele rânduri (schiloade!) aşternute pe hârtie. O terapie pe care nu o aplic un individ bolnav ci doar vulnerabil. Foarte vulnerabil. La fel ca şi cei mai mulţi dintre cei în mijlocul cărora trăiesc. Acesta e şi motivul pentru care îndrăznesc să le împărtăşesc întrebările pe care mi le pun. Întotdeauna pornesc de la o întrebare. Care se naşte din dorinţa de a înţelege. Un obsedant şi un insaţiabil «de ce?». Cred că întrebările din care s-au născut cele trei piese din Teatru 7 merită puse. Şi mai vreau să cred şi că «răspunsurile» mele sunt demne de atenţia cititorului/spectatorului."

Volumul cuprinde piesele "Labirint (Lave's stories)" - piesa a primit Premiul UNITER 2010 "cea mai bună piesă a anului"; "Românica (Tsunami)" - premiul al III-lea la Concursul naţional de comedie 2008; "Gertrude".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO