Ziarul de Duminică

Seria Danilo Kis

Seria Danilo Kis
30.05.2008, 18:53 43

Editura Polirom a lansat luna trecuta prima serie de autor pe acest an, dedicata lui Danilo Kis.

Danilo Kis - Enciclopedia mortilor. Traducere din limba sarba si note de Mariana Stefanescu. Danilo Kis, numit adesea "Borges din Balcani", este, alaturi de Bohumil Hrabal, cel mai tradus si apreciat scriitor est-european al tuturor timpurilor. Sarb de origine evreiasca, Danilo Kis (1935-1989) s-a nascut la Subotica, oras aflat la granita dintre Ungaria si Iugoslavia. 1944, anul debutului sau in poezie, marcheaza totodata o profunda drama personala: tatal si rudele scriitorului isi pierd viata in lagarul de la Auschwitz. Dupa absolvire, devine lector de sarbo-croata la universitatile din Strasbourg, Bordeaux si Lille, iar ultimii ani de viata ii petrece la Paris, intr-un exil autoimpus. Romanele si volumele sale de povestiri au fost traduse in peste douazeci de limbi si distinse cu cele mai prestigioase premii nationale si internationale. A fost membru corespondent al Academiei de Stiinte din Belgrad, iar in 1986 i s-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres din partea statului francez.
Seria de autor Danilo Kis debuteaza cu volumul de povestiri Enciclopedia mortilor, care cuprinde noua povestiri si un post-scriptum. "Toate povestirile din aceasta carte - spune autorul - se afla sub semnul unei tematici pe care as numi-o metafizica; de la Epopeea lui Ghilgames moartea va fi una din temele obsesive ale literaturii. Daca un cuvant ca divan nu ar pretinde nuante mai luminoase si tonuri mai limpezi, aceasta culegere ar putea avea subtitlul Divanul apusean-rasaritean, cu o intentie ironica si parodica evidenta." Danilo Kis da frau liber neobisnuitei sale ingeniozitati stilistice, precum si pasiunii de a reciti, revizita si, mai ales, rescrie legende biblice, episoade mitologice sau mistere medievale, in care introduce - dupa tehnica deja devenita celebra a palimpsestului - aluzii si trimiteri la biografia personala si la realitatea imediata. O carte aflata la limita dintre fictiune si document, in care imaginarul si deja-imaginatul se imbina cu politicul si reflectia eseist-critica intr-un mod care atrage si mentine mereu treaz interesul cititorului.
Editura anunta ca vor aparea, pana la sfarsitul acestui an, alte doua carti de Danilo Kis: Cripta pentru Boris Davidovici si Suferinte timpurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO