Ziarul de Duminică

Seria Yourcenar

Seria Yourcenar
05.10.2007, 18:23 25

In toamna anului trecut Editura Humanitas a inceput sa publice o serie de autor Marguerite Yourcenar (1903-1978), prima femeie primita in Academia Franceza si probabil cea mai mare scriitoare care a existat vreodata. A mai fost membra a Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Belgia si membra a Academiei Americane de Arte si Litere. Nicaieri nu se precizeaza cate volume vor aparea si nici daca va fi o opera completa. Pana acum au aparut patru titluri, cele mai multe existente deja in limba romana.

Memoriile lui Hadrian, urmate de Carnetele de note la Memoriile lui Hadrian. Traducere din franceza de Mihai Gramatopol. Editie revazuta. Este cea mai cunoscuta carte a autoarei, cu comori de inteligenta, de filosofie, de scriere. Imparatul este descris pe patul mortii, absorbit de reflectiile sale, meditand asupra trecutului sau, asupra victoriilor, dar si esecurilor. Imparatul Hadrian scrie o scrisoare in care isi povesteste viata. "El, invingatorul, povesteste in lunga lui scrisoare istoria unei intime infrangeri. Ii auzi vocea egala. Il admiri pentru ca nu se lauda si nu se plange. Te intrebi din ce substanta sunt cuvintele lui daca nasc oameni in carne si oase, din ce filozofie sunt facute sentintele lui de au atata caldura si din ce materie isi reconstituie trecutul de are atata prezent. Chiar daca traiesti repede, citeste incet confesiunea lui Hadrian, zaboveste pe fiecare pagina. Vei descoperi comori." (Ioana Parvulescu). Marguerite Yourcenar a lucrat la acest roman 15 ani si l-a publicat imediat ce s-a stabilit in Statele Unite, dupa al doilea razboi mondial.

Povestiri orientale. Traducere de Petru Cretia. Editie revazuta. Zece povestiri modelate din biografia imaginara a scriitoarei.

Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica. Traducere de Petru Cretia. Editie revazuta. Prima dintre cartile publicate de Marguerite Yourcenar, in 1929, adica la 26 de ani. Scriitoarea se incumeta sa scrie un mic roman despre viata unui barbat atras de alti barbati. O face cu o enorma putere de convingere.

Poveste albastra. Prefata de Josyane Savigneau. Traducere de Corina Neacsu. Trei scurte povestiri scrise intre 1927 si 1930 care dovedesc predilectia, dar si talentul autoarei pentru forma scurta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO