Ziarul de Duminică

Sfarsit de vacanta

21.09.2007, 17:06 20

Orice vacanta de vara incepe de fapt in primele zile ale anului. Abia iesiti din sarbatorile de iarna, gandul ne fuge la plajele insorite sau la muntii impaduriti. Incetul cu incetul, proiectele prind contur si preocuparile vagi devin tot mai intense.

De la o simpla reverie, plecarea in vacanta de vara se trasforma intr-un program riguros, cu timpi masurati, cu alocari financiare, cu liste interminabile de materiale necesare. Un colt, tot mai neincapator, al locuintei se transforma intr-un fel de magazie de stocuri intangibile, in care se ingramadesc haotic cele mai neasteptate obiecte. Grija de a nu scapa nici un detaliu te face nevrotic. Pui de-a valma carti, costumatie, consulti febril harti si itinerare, trimiti in nestire mesaje la cele mai diferite locatii, de parca te-ai muta cu totul pentru cel putin cativa ani. In somn, te urmareste ideea ca ai plecat deja in calatorie si ai uitat acasa ceva esential.
Pe masura ce trece timpul, nervozitatea sporeste, iar stresul pune stapanire pe tine. Doar intr-un cotlon al sufletului salasluieste, timida, bucuria unui spatiu scapat de teroarea cotidianului. Incolo, concediul mult asteptat nu este altceva decat o apasare in plus. Preziua vacantei te gaseste epuizat, temator, vulnerabil. Chiar si dupa ce ti-ai platit darile si datoriile (nu e bine sa te trezesti la intoarcere cu cine stie ce alte obligatii) si ai tras usa dupa tine, esti coplesit de intrebari. Ele te insotesc si pe drum. Ceva de genul: "Am stins lumina la baie, dar focul la bucatarie, am inchis bine apa?".
Apoi deodata se produce un fel de declic, nu stii cum, si uiti de toate. Iar starea aceasta se instaleaza pentru o saptamana, doua sau trei, cat te afli departe de casa. Nu-ti mai pasa nici de obiectele de stricta necesitate uitate ba pe masa, ba pe pat, ba in debara. Indiferent de locul spre care te-ai indrepta, ai patruns in tara vacantei, esti cetatean al acestui tinut miraculos, iar tot ce te perpelea pana atunci iti pare strain, indepartat si complet lipsit de importanta. Desi rasare din acelasi loc, Soarele este un altfel de soare, marea are alt fel de valuri, muntii au alt fel de creste, noptile sunt luminate de o altfel de Luna. Pana si minutele se dilata, iar clipa cea repede se transforma in eternitate. Traiesti intens in afara timpului si spatiului pe toata aceasta perioada, pana ce vine vremea sa faci cale intoarsa.
Descurajat ca visul are si el un sfarsit, revii la cele zilnice cu senzatia ca ai lipsit o viata intreaga. Esti chiar mirat ca toate maruntisurile sunt atat de la fel. Descoperi pe marginea biroului unul dintre lucrurile uitate. O brosura care iti recomanda cum sa te feresti de razele Soarelui. Zambesti si o arunci distrat la cos. Pana vara viitoare or sa apara zeci de alte brosuri. Si, oricum, pana atunci mai e o viata de om...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO