Ziarul de Duminică

Si criticii ajung la jumatatea vietii!

Si criticii ajung la jumatatea vietii!
13.04.2007, 16:51 55

Criticul de arta Aurelia Mocanu - Reli, pentru cunoscuti si prieteni - a implinit de curand, pe 26 martie - o jumatate de veac. Rar poate fi intalnit in contemporaneitate un mai pronuntat spirit ludic, intre creatorii romani, ca acela al Aureliei Mocanu. Pentru ca Reli este in egala masura artist si exeget al artei.

Ca absolvent al Liceului de Arta din Sibiu, criticul de arta stie ce sa ceara plasticianului si-l poate corecta atunci cand greseste ori cand o ia pe alt drum decat acela trasat de ea. Chiar daca nu atinge in mod direct dalta ori penelul, ea concepe forme si-i indruma pe plasticieni sa le plasmuiasca pentru anumite manifestari tematice inscrise intr-un program admirabil sustinut teoretic si savuros imbracat in cuvinte. Posedand in cel mai inalt grad simtul limbii romane, foarte atenta la greutatea si incarcatura semantic-emotionala a fiecarui cuvant - caci este si scriitoare, nu?! -, Reli brodeaza ornamente inefabile in jurul frazei.
Preocupata ca aspectul sau exterior sa fie congruent cu mediul in care evolueaza, Reli isi onoreaza cum se cuvine gazdele si evenimentele expozitionale pe care le organizeaza sau verniseaza, augmentand ceremonia si transformand-o de cele mai multe ori intr-un spectacol fastuos, colorat si voios. In garderoba ei se pot gasi: un sari indian, o feregea si niste salvari turcesti, o tunica din cea mai fina matase chinezeasca, in nuante diafane, un pled scotian, un Stetson american, un sal persan, o calota armeneasca brodata, paftale grecesti, ciorapi macedoneni, papuci si posete marocane, grele bijuterii kabyle de argint, un lornion si un pince-nez frantuzesc, o bereta peruviana, manusi lapone etc., etc., etc. Aceasta opulent variata suita vestimentara e perfect concertata cu "bazarul sentimental" al colectiei sale - caci Reli are si un accentuat spirit de colectionar aplecat asupra tuturor obiectelor frumoase, indiferent de material si de provenienta.
Fara a neglija generatia matura - ca dovada, monografia Iulia Onita (Ed. Meridiane, 1987) si albumul Grife dedicat lui Sorin Ilfoveanu (Ed. Victor B, 2002), precum si apropierea de artisti precum Ion Nicodim, Vladimir Setran, Ion Stendl si Dana Marinescu, pentru a nu mentiona decat cateva nume - Reli si-a propus, programatic, sa incurajeze si sa orienteze tinerele generatii. Cea mai recenta manifestare din aceasta suita de programe a fost marea expozitie Generatia 1996 - deceniul 1 organizata, in august 2006, la Palatul Mogosoaia - stralucit experiment de sociologie artistica si antropologie culturala aplicat esantionului de absolventi ai primei generatii postrevolutionare a Universitatii Nationale de Arte.
Imbracata in conformitate cu nivelul solemnitatii la care participa, criticul de arta Aurelia Mocanu isi insoteste discursul cu gesturi largi ori scurte, sacadate, in functie de ritmicitatea cuvintelor pe care le rosteste; mimica are si ea un rol important in cadrul expozeului. Expozitia aniversara ESOrELISM JubiReli deschisa la Galeria UNA (Str. General Budisteanu nr. 10) din 26 aprilie 2007 este exemplul peremptoriu al unui spectacol total, asa cum isi gandeste autoarea majoritatea manifestarilor. Sarbatorita purta o rochie neagra, cu clini, o cizma rosie si una neagra, o palarie de muschetar, pe al carei bor larg isi sprijinise ochelarii, iar pieptul, incheieturile si degetele ii erau ingreunate de masive bijuterii maghrebiene. Cu verva-i binecunoscuta si cu tactul imanent, Reli si-a regizat-scenografiat-dirijat spectacolul culinar-artistic. Pentru ca invitatilor li s-a trasat sarcina de a nu aduce cadouri conventional-banale, ci doar "mancaruri figurative", fiecare participant s-a straduit sa raspunda acestui deziderat. Dar, alaturi de produsele artei culinare, pe simeze si pe socluri erau expuse si produsele artelor plastice ori decorative. Se aflau acolo mai multe picturi de Tudor Patrascu din ciclul Tratat fabulatoriu si sculpturi de Dragos Patrascu: doua manechine traforate, intitulate Gemenele si un nud cu un corn englezesc drept cap, intitulat Puscas marin. In mod special ne-a atras atentia o suita de lucrari, in creion, semnate de Alexandru Radvan si intitulate Desene cu perdea (fiind acoperite de cate o textura transparenta care, insa, nu putea masca o savuroasa copulatiune, de factura Georg Grosz, ce se desfasura in spatele ei), precum si compozitia executata in laviu, acuarela si creioane colorate ce avea drept suport o lunga fasie de hartie ce amintea de codex-urile precolumbiene sau de tapiseria de la Bayeux a reginei Matilda, chiar daca subiectul era legat de istoria mondiala moderna ce l-a avut drept actor pe Rasputin. Pe un umeras era agatata o rochie din stamba vernil, cu floricele, etichetata drept Colectia Du Jardin, opera a colegei dr. Ruxandra Dreptu, ce avea drept ornamente trufandale de sezon: frunze de varza pe umeri, frunze de loboda la decolteu, pandantive din ceapa verde, leustean, urzici si siraguri de boabe de porumb. Abia asteptam sa o vedem pe Reli invesmantata cu ea, pentru un tablou vivant inspirat de Primavera lui Sandro Botticelli!
La o asa aniversare originala, plina de fast si opulenta ca la o curte de boier velit, trebuie sa ne inclinam in fata jubila(n)tei si, ca in vremurile fanariote, sa-i uram : "Aferim, Reli! Halal sa-ti fie!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO