Ziarul de Duminică

Sinucigaşul trebuie să-şi iubească supravieţuitorii / de Stelian Ţurlea

Sinucigaşul trebuie să-şi iubească supravieţuitorii / de Stelian Ţurlea

Sinucigaşul trebuie să-şi iubească supravieţuitorii / de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

08.07.2011, 00:05 113

Pablo Neruda

Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec dedisperare

1923-1924

Veinte poemas de amor y una cancion desesperada

Editura Vellant

Traducere din limba spaniolă de Dan Muntean Colan. Ilustraţii deNura El-Sayed. Publicat când poetul 19 ani, volumul rămâne cea maicunoscută şi mai citită scriere a poetului chilian. "Un amestecdulce-amar - spune editura - de exuberanţă, pasiune, senzualitateşi dezolare, cartea i-a adus poetului recunoaşterea internaţională,situându-l printre cei mai apreciaţi scriitori ai continentuluisud-american."

Gabriel Garcia Marquez

N-am venit să ţin un discurs

Editura RAO

Traducere din limba spaniolă şi note de Tudora Şandru Mehedinţi.Este ultima carte a celebrului scriitor columbian, apărută lasfârşitul anului trecut, simultan în Spania şi America Latină.Reuneşte 22 de texte, majoritatea inedite, destinate a fi cititepublic, pe care auitorul le-a scris de-a lungul vieţii sale.Primul, cel care dă şi titlul cărţii, a fost ţinut la 17 ani, laabsolvirea liceului, ultimul, din 2007, a fost citit în faţaAcademiei Regale a Spaniei şi a Academiilor Hispanoamericane. Întretexte se găseşte şi discursul intitulat "Singurătatea AmericiiLatine", rostit la 8 decembrie 1982, în faţa Academiei Suedeze, laprimirea Premului Nobel pentru literatură.

Shafique Keshavjee

Regele, Înţeleptul şi Bufonul

Marele turnir al religiilor

Editura Nemira

Traducere din limba franceză de Florentina Dan. Aparent un romande dragoste cu intrigă poliţistă, în fapt un veritabil tratat deistorie a religiilor. În urma unui straniu vis, Regele unui ţinutîndepărtat hotărăşte să convoace întregul regat la Marele Turnir alReligiilor. Asistat de Înţeleptul şi de Bufonul său, Regele propuneo dezbatere la care să participe reprezentanţii de seamă ai tuturorreligiilor lumii, dintre care una va fi pe placul tuturor şi vareda poporului său sensul primordial al vieţii. "Care anume?întrebă Bufonul cu un aer prefăcut. Cea iudaică, cea creştină saucea musulmană? Religia hindusă sau cea budistă? Şintoistă, taoistăsau confucianistă? Sau poate toate la un loc? Sau nici una dintreele? Ah! Am o idee. Dacă am inventa una nouă?"

Leonid Dragomir

Bucuria de a fi răsăritean

Convorbiri cu Dan Ciachir

Editura Timpul

"Din întâlnirea mea cu scriitorul şi omul Dan Ciachir s-aunăscut atât întrebări şi răspunsuri, cât şi o stare de spirit, pecare aş defini-o ca fiind una a cceptării de sine, într-o lume, mărefer la cea românească actuală, înclinată mai degrabă să se negepe sine. Alături de Dan Ciachir te simţi bine că eşti român,răsăritean şi ortodox, fiindcă începi să înţelegi câte ceva dincondiţia de om trăitor în acest spaţiu dintre Orient şi Occident."Cei doi discută despre credinţa în Dumnezeu, cultură, ideologii,comunism, creştinism şi ortodoxie şi multe altele. Autorul estedoctor în filosofie şi a publciat câteva cărţi pe temefilosofice.

VianuMureşan

Pavese, omul jignit

Editura Limes

Un eseu incitant, apărut în colecţia coordonată de StefanBorbely. "Pavese a fost un sinucigaş estet - spune autorul.Jonglând cu perspectiva inaccesibilă a postumităţii, clientulmorţii voluntare desfăşoară un plan secret de cucerire ainteresului celorlalţi pe care îl repetă în sine antum, cu careîntreţine imaginar un vast program de relaţii şi reflexe. Pe scurt,se dă în spectacol pentru a dirija emoţiile publice în direcţiaunui efect de care se bucură anticipat. El, sinucigaşul, trebuiesă-şi iubească supravieţuitorii pentru că regretele lor îlmăgulesc, lacrimile lor îi încălzesc masca mortuară."

Bogdan Coşa

Poker

Editura Cartea românească

"Acest roman - mărturiseşte autorul - a fost scris dinprima seară în care am intrat la masa de poker - îmi amintescperfect camera plină de fum şi sentimentul vag că fac ceva ilegal.Ştiam că aici se va ajunge. Au urmat rescrieri, noapte după noapte,în ochii jucătorilor, în sunetul de jetoane aruncate pe masă, treiani la rând. Apoi m-am retras şi, astă vară, l-am pus pe hârtie în13 nopţi albe." Bogdan Coşa s-a născut pe 24 ianuarie 1989,la Codlea, judeţul Braşov. Absolvent al Facultăţii de Litere(Universitatea Transilvania din Braşov), specializarea Limbăşi Literatură Română - Limbă şi Literatură Engleză, promoţia2007-2010, în prezent este masterand al Facultăţii de Litere(Universitatea din Bucureşti), secţia Teoria Literaturii şiLiteratură Comparată. A câştigat cu romanul "Poker" concursul dedebut al Editurii Cartea românească, ediţia 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO