Ziarul de Duminică

Timpul regasit

14.04.2006, 00:00 14

Numele Mariei Pillat Brates a fost multa vreme uitat sau a stat in umbra sotului ei, poetul Ion Pillat. Expozitia deschisa in luna martie la Primaria Sectorului 2 este in acest sens o "Restituire", prilejuind intalnirea cu o pictura delicata, feminina, cu virtuti decorative.

Pentru Maria Pillat Brates arta a fost intotdeauna un sprijin, izvorand cu sinceritate din suflet. Pictura in acuarela a dat consistenta lumii sale chiar si atunci cand aceasta a fost in deriva. Solara, expansiv interiorizata, sfioasa si totodata incercand cu o privire respectuoasa sa surprinda secretele firii, artista este in elementul ei printre flori, pe care le simte intuitiv si le reda cu siguranta. Ea nu doreste sa rastoarne lumea, ci da masura propriei sensibilitati, in tablouri ce pot provoca nostalgie, tocmai pentru ca sunt intimiste, clipe colorate ce au parfumul trecerii, dar si al unei memorii eterne. Acuarele ei sunt ordonate dupa legile uleiurilor, echilibrate si calme, au o anume rigoare didactica, la cumpana spontaneitatii.

Maria Pillat a semnat primele sale incercari artistice cu pseudonimul I. Brates, imprumutat de la o comuna din nordul Moldovei, unde mosia natala de la Havarna urma sa-i aduca la venirea comunistilor inchisoarea si domiciliul fortat.

antr-o epoca in care arta cunostea rasunatoare transformari, Maria Pillat prefera poezia lucrurilor simple. Sarguincioasa, talentata, fara incrancenarea cautarilor, este vizibila placerea cu care pictorita traieste bucuria momentului artistic. Ceea ce o caracterizeaza este seninatatea. Privirea deschisa care a insotit-o si in anii grei ai represiunii comuniste, atunci cand reusea sa impresioneze zbirii cu darul desenului.

Are o linie supla a la Illustration, o cromatica senzuala, culoarea vie este tinuta in fraul formei prin contur, acesta delimiteaza cu eleganta, cu emotie retinuta, siluete vegetale, arhitectonice sau umane, cu un anume simbolism psihologic. Se simte o oarecare influenta a artei vazute in calatoriile in strainatate, fov fara salbaticie, constructie a volumelor pastrand transparenta planurilor. Este o expozitie care nu agreseaza vizitatorul, ci il incita la o privire atenta, placut impresionata de aspiratia la frumusete intr-un secol ce s-a jucat de atatea ori cu estetica uratului.

Exista in lucrarile ei o apetenta proustiana a memoriei. Aranjate in compozitii lejere, naturile ei statice seduc. La prima vedere poti spune... ah, niste flori... peisaje... cateva portrete. S-ar putea inconjura lumea cu cate flori s-au pictat de-a lungul timpului. Ce o deosebeste pe Maria Pillat de doamnele de familie buna care pictau si ele delicat motive asemanatoare ca pictorite de duminica? Atu-ul ei este, printre altele, calmul ce-i induce privitorului o stare de liniste, soaptele nenumarate, poetice ce-i insotesc lucrarile, atingand in fiecare o coarda romantica si meditativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO