Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Lebedele salbatice – istoria unei tari prin istoria unor generatii

TRADUCERI/ Lebedele salbatice – istoria unei tari prin istoria unor generatii
08.04.2010, 15:33 71
Daca vreti sa aflati istoriamare si mica a unei tari imense, cat un continent, prin destinele atrei generatii de femei, incumetati-va sa cititi o carte absolutincantatoare aparuta de curand la Editura Curtea Veche*. Sunt cincisute de pagini scrise, din pacate, destul de marunt, dar extrem deemotionante si instructive in acelasi timp.
E ca si cum ai citi un manualamanuntit de istorie, in care aproape un secol din istoria Chineise desfasoara in fata ochilor, nu numai prin faptele aride aleliderilor politici, razboaie, invazii, foamete, marsuri s.a.m.d.,ci prin viata de zi cu zi a unor oameni ale caror vieti sunt tragicinfluentate de "istoria mare". O lume exotica si stranie totodata.E povestea familiei autoarei, incepand cu viata bunicii, care atrait in vremea in care fetelor li se bandajau foarte strans labelepicioarelor, de fapt li se zdrobeau oasele, impiedicate sa se maidezvolte, in ideea, veche de o mie de ani in China, ca o femeie emult mai atragatoare, mai gratioasa, mai delicata, daca mersul eieste sovaielnic. O poveste care sfarseste cu nepoata care, ajunsaprintr-un noroc incredibil la studii la Londra, hotaraste sa ramanaacolo, se marita si scrie imensa autobiografie.
Toate evenimentele majore aleChinei ultimului secol se gasesc in aceasta carte: razboiul civildintre comunisti si nationalisti, dupa caderea imperiului, invaziajaponeza, imperiul marioneta din Maciuria, marsul cel lung al luiMao, luptele dintre comunisti si guomindanisti si victoriaprimilor, campaniile nenumarate ale lui Mao, revolutia culturalaetc. Eroii sunt fortati de istorie sa strabata in lung si-n latChina, din Manciuria in zonele tropicale si in Himalaya, peripluriin care cunosc clima, peisaje, obiceiuri, mentalitati diferite.Apar in carte tipuri foarte bine conturate de oameni, careindiferent de aderenta lor politica, au metehnele pe care le-auavut dintotdeauna oamenii de pretutindeni. Cruzimea, eroismul,invidia, parvenitismul se remarca la fel de bine lacolaborationisti, la guomindanisti ori la comunisti.
Cartea a castigat NCR Book Awardsi British Book of the Year Award. Yung Chang s-a nascut la Yibin,in provincia Sichuan, din China, in 1952. A facut parte pentruscurta vreme din «Garzile rosii», la varsta de 14 ani. A lucrat inagricultura, apoi ca "doctor descult", ca otelar si electrician,inainte de a deveni studenta la engleza si mai tarziu asistenta lafacultatea din Sichuan. A plecat din China in 1978, cu o bursa. Aobtinut o diploma in lingvistica, a fost prima persoana din Chinacare a obtinut un doctorat intr-o universitate britanica. Impreunacu sotul ei, Jon Halliday, a scris o biografie a lui Mao Tze Duncare a aparut in 2004.
Cartea de fata s-a bucurat de oprimire elogioasa. "Cartea starneste toate emotiile, de la mila sigroaza pe care imensa tragedie era de asteptat sa le trezeasca,pana la un amestec complex de admiratie, deznadejde si incantare,fata de luminoasa inteligenta indreptata spre inima intunericului."(Minette Marrin, in Sunday Telegraph). "O carte pur si simpluexceptionala. Yung Chang este povestitorul clasic, care descrie peun ton masurat aproape incredibilul." (Michael Ignatieff, in TimesLiterary Supplement) "O poveste extraordinara, o istoriepopulara. Justetea ei in a inregistra micile bucurii ale vietii casi cruntele ei orori nu este doar un indiciu al onestitatii siseninatatii de spirit a autoarei, ci este partial si ceea ce face«Lebedele salbatice» atat de fascinante. Sa compari cartea cu acelesaga care completeaza lista bestsellerurilor poate sa para cavulgarizeaza reala si extraordinara seriozitate a subiectului, darcartea ofera mult din placerea bunelor fictiuni istorice." (LucyHugues-Hallet, in Independent)
Putine carti au avut impactulinternational al "Lebedelor salbatice". De la prima sa aparitie, afost tradusa in treizeci de limbi si s-au vandut mai mult de zecemilioane de exemplare.
____________

*) Jung Chang - "Lebedelesalbatice. Trei fiice ale Chinei". Traducere din limba engleza deSanda Pop. Editura Curtea Veche

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO