Ziarul de Duminică

UN ALBUM REGAL

UN ALBUM REGAL
06.06.2008, 19:29 44

E pentru prima oara cand este abordat un asemenea subiect. Au mai aparut carti despre ctitoriile din vremea regelui Carol I, cand Romania s-a modernizat, dar niciodata povestea edificiului respectiv n-a fost asociata cu actul de fundare.
Actul de fundare era intocmit in trei exemplare - unul zidit in fundatie, al doilea trimis la arhivele statului, iar al treilea pastrat in arhivele institutiei, daca existau. In o suta si mai bine de ani, multe din aceste acte s-au deteriorat sau chiar s-au pierdut, asa incat, pentru destule edificii, autorul a fost nevoit sa recurga la medalii comemorative. Caligrafiate, de regula, si ornate cu desene si inflorituri, actele de fundare ofera o bogatie de informatii asupra guvernelor momentului (toti membrii cabinetelor participau si semnau alaturi de suveran), intentiilor autoritatilor si stadiului limbii. In al doilea rand, albumul este plin de informatii si imagini de epoca si actuale de o surprinzatoare prospetime. In al treilea rand, apare in conditii grafice de exceptie.
O asemenea carte nu putea fi conceputa si nu putea aparea fara daruirea grupului condus de profesorul Nicolae St. Noica, despre care admirabil spune guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in Cuvantul Inainte, ca este ?un descoperitor, care a stiut sa caute si a gasit: in biblioteci, in arhive, in dosarele unor prieteni?, reusind sa contureze o carte frumoasa, fascinanta, care merita citita.
Albumul prezinta 22 de lucrari publice din Bucuresti si din tara de pe vremea lui Carol I, grupate in lucrari de arta, edificii publice, scoli si lacasuri de cult. Cercetand documentele din arhive, autorul a tinut sa scoata in evidenta profesionalismul, seriozitatea si responsabilitatea cu care inaintasii nostri au inteles sa realizeze constructiile trainice cu care ne mandrim si astazi.
Aproape la tot pasul, el insista asupra capacitatii acelor arhitecti, ingineri si constructori de a crea reguli, norme si proceduri pentru lucrul cel mai corect cu putinta si asupra grijii lor pentru cheltuirea corecta a banului public - elemente in lipsa carora toate acele lucrari publice care au adus tara in modernitate n-ar fi existat si n-ar fi rezistat mai bine de o suta de ani. Prin aceasta, albumul e si un prilej de meditatie si poate un indemn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO