Ziarul de Duminică

Un rasism al varstei

09.06.2004, 00:00 28



Convingerea, apriorica, a multor tineri este ca ei au valoare, pentru ca sunt tineri, si ca batranii nu au valoare, pentru ca sunt batrani.



La fel de zgomotoasa devine lupta dintre generatii, desfasurata multa vreme intr-un regim de izolare fonica. Este ca si cum o comedie muta ar incepe dintr-o data sa aiba sonor. Cei mai agresivi sunt deocamdata reprezentantii generatiei '80, care, grupati in jurul revistei Contrapunct, infiintata imediat dupa 1989, incearca in sfarsit sa-si ia revansa pentru presupusa maginalizare a lor din perioada anterioara. Liderul de opinie al gruparii este nu redactorul-sef al revistei, poetul Ioan Stoiciu, ci criticul literar Ion Bogdan Lefter care, superprofesionalizat, energic si elocvent, dar mereu tendentios, se transforma intr-un avocat al generatiei lui. Tot el va fi acela care, dupa disparitia publicatiei in adancul turbulentelor create de ea insasi, va infiinta un nou saptamanal, Observator cultural, in anul 2000, ducand in continuare aceeasi campanie, de data aceasta insa de pe pozitia unui pro-occidental intrigat de autohtonismul unora dintre scriitorii in varsta.



Varsta reprezinta un criteriu de maxima importanta - utilizat agresiv - in evaluarea scriitorilor de catre scriitorii tineri. Situatia este comica, intrucat acesti "scriitori tineri" se apropie, in marea lor majoritate, dupa 1989, de varsta de cincizeci de ani. Cu picioarele slabite de reumatism bagate in blugi si in adidasi, cu putinul par din jurul cheliei lasat lung, ca sa semene cu niste plete, ei au, in virtutea inertiei, un ton revendicativ, de adolescenti razvratiti impotriva autoritatii paterne.



Comedia devine insa macabra in momentul in care se ajunge la un fel de rasism al varstei. Ziarul Tineretul liber are un timp ca slogan publicitar mentiunea ca se adreseaza celor "fara casa, fara masina, fara cont in banca". In felul acesta tinerii sunt pur si simplu instigati impotriva batranilor, considerati indezirabili, indiferent de valoarea lor. Convingerea, apriorica, a multor tineri este ca ei au valoare, pentru ca sunt tineri, si ca batranii nu au valoare, pentru ca sunt batrani.



Afrodita care se naste din spuma murdara a obrazniciei revarsate in viata literara este revista Fracturi, inventie a poetului Marius Ianus si a colegilor lui de generatie (de data aceasta fiind vorba chiar de generatia tanara). Pe frontispiciul primului ei numar - din ianuarie 2002 - sta scris cu litere mari: "Tinerii fac dragoste, batranii fac gesturi obscene." Iar in cuprinsul revistei ideea este ilustrata cu scene de dragoste neobscena, descrise de studenta-prozatoare Ioana Baetica:



"...an seara asta l-am rugat sa ma lase sa-i tin penisul cand da drumul la jetul de urina. Si tot in seara asta (ce seara!) mi-a daruit bolul lui alimentar indelung amestecat (cred ca la origine era vorba despre niste paine cu margarina) pe care l-am strans putin intre cerul gurii si limba ca sa-i obtin saliva, dupa care am inghitit totul cu o pofta nebuna. Altadata ii inghiteam sperma."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO