Ziarul de Duminică

Un război în plină vară

Un război în plină vară
26.08.2010, 23:32 34

Râşnovul sub ocupaţie militară

În acest weekend (27-29 august), oraul Râşnov va fi ocupat detrupele aliate franco-belgo-britano-ceho-sloveno-bulgaro-române.Ele au fost invitate de oficialităţi să ia parte la FestivalulIstoric Academic "În numele trandafirului" aflat la a doua saediţie internaţională (foto 1-3). Nu vă temeţi de ei: oaspeţii suntdoar "ostaşi de duminică", dar foarte convinşi de misiunea lor de areconstitui momente glorioase din istorie. Aceasta pentru că suntceea ce, în engleză, se numesc re-enactors (reînscenatori), oamenicu ocupaţii foarte variate dar perfect cunoscători ai perioadeiistorice pe care o iubesc şi doresc să o reconstituie. Sunt douăfeluri de a da viaţă epocilor trecute: fie prin "expoziţii deistorie vie" (living history), fie prin înscenarea unor maribătălii (kriegspiel).
La Râşnov, cele două se vor împleti într-un inspirat şi atractivspectacol ce debutează în seara de vineri, 27 august, la orele 19,cu o revistă a trupelor, citirea unei proclamaţii, decorareaPrimarului şi a directorului festivalului cu medalia "TradiţieMilitară" şi cu un marş pe străzile principale ale oraşului. Nutrebuie uitat că 27 august este o importantă dată din istoriaRomâniei moderne: cu 94 de ani în urmă, în acea zi din torida varăa lui 1916, a fost declarat război Imperiului Austro-ungar şi ţaranoastră s-a alăturat Aliaţilor în Războiul cel Mare. (Dr.Adrian-Silvan Ionescu)


PrimaTabără de Street-Art din România

Copşa Mică găzduieşte de luni, 23 august, prima Tabără deStreet-Art din
România, intitulată Free Art - eveniment de creaţie vizuală la careparticipă 20 de
tineri artişti din România şi Franţa (foto 4). Tehnicile grafittivor intra în rezonanţă
cu cele ecologice de reciclare a unor suporturi. Astfel, bannereledin
Copşa Mică folosite în campaniile electorale şi prezidenţiale vordeveni un
suport artistic pe care vor lucra artiştii invitaţi la acesteveniment. Vechea
identitate propagandistică a bannerelor va fi înlocuită cuuna
artistică.
Artişti invitaţi: Gabriel Agu aka gabiagu (Bucureşti), Arno(Paris), George
Bodocan aka Bodo (Paris), Delia Călinescu aka Zoiţa (Bucureşti),Francisc
Chiuariu (Bucureşti), Claudiu Cobilanschi (Bucureşti), ETIC (AlbaIulia), Dani
Macovei aka Zanga (Paris), NAB (Alba Iulia), Christian HoraţiuPavelescu
(Timişoara), Dan Raul Pintea (Sibiu), Cătălin Precup (Cluj), GwenSamidoust
(Paris), Albert Tiberiu Sofian (Sibiu), Gina Ster (Bucureşti),Aurel TAR
(Bucureşti), Florin Tomescu aka Fully (Sibiu), Mihai Zgondoiu akaZgondy
(Bucureşti/Mediaş).
Invitaţi speciali: Cristina Radu - istoric de artă, curator(Paris), Dan Mircea
Cipariu - scriitor, producător de evenimente culturale(Bucureşti).
Tabăra de Street-Art durează până pe 29 august. Curatorul şi
iniţiatorul proiectului este artistul vizual Mihai Zgondoiu.Evenimentul e
organizat de Primăria Copşa Mică şi primarul Daniel TudorMihalache, în
pateneriat cu asociaţiile Euro CulturArt, Ştefan Ludwig Roth-Mediaşşi ATELIER
030202 - spaţiu de artă contemporană - Bucureşti.www.free-art-camp.blogspot.com


Antologiile revistei SINGUR
Grupul Media SINGUR îşi anunţă intenţia de a edita o antologie depoezie şi una de proză scurtă (sau fragmente de roman) aleautorilor români contemporani.
Condiţii de participare:
1. Se primesc numai materiale culese pe calculator, cu diacritice,font Times New Roman, corp literă 12, spaţiere între rânduri de1,5. Materialele nu vor depăşi 3 (trei) pagini format A4. Acesteavor fi trimise până la data de 31 octombrie 2010 pe mail:dorudancus@yahoo.com sau poştal, pe suport electronic (DC sau DVD)pe adresa: Editura SINGUR, O.P. 8, C.P. 19, loc. Târgovişte, jud.Dâmboviţa. Apariţia celor două antologii, inclusiv expediţiavolumelor către autori se va realiza (şi se va încheia) până ladata de 30 noiembrie 2010.
2. Se vor ataşa o fotografie scanată în format jpg şi un scurt CVliterar.
3. Autorii vor achita 100 lei în contul SC YEUDENI SRL, ale căreidate se găsesc mai jos. Suma finală încasată va fi folosită pentruachitarea tiparului. Serviciile de prepress, corectura, taxele deexpediţie poştală şi resursele necesare mediatizării vor fisuportate integral de Editura SINGUR, care editează acestelucrări.
4. Fiecare autor va primi gratuit câte 5 (cinci) exemplare dinantologia în care a apărut.
5. Antologiile vor beneficia de o intensă campanie de mediatizarepe mai multe site-uri culturale din ţară şi din străinătate, îndiverse publicaţii on line din ţară şi din străinătate şi îndiverse publicaţii tipărite. De asemenea, vor fi prezentatepublicului cu ocazia unor întruniri culturale, cenacluri, tabere decreaţie etc. Autorii vor fi ţinuţi la current în permanenţă custadiul mediatizării scrierilor lor.
6. Datele firmei în contul căreia se virează ori se depune taxa departicipare în valoare de 100 lei: SC YEUDENI SRL, Cont IBAN:RO10BTRL01601202T47115xx, C.U.I.: RO26372890, Nr. de Ord. în Reg.Com.: J15/3/2010, Loc. Târgovişte, Jud. Dâmboviţa
7. Informaţii suplimentare: dorudancus@yahoo.com; telefon:072-444.35.87


"Biblioteca scufundată" de la MNAC

Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC)găzduieşte expoziţia de fotografie "Biblioteca scufundată" aartistei Ileana Florescu (foto 5). Expoziţia, deschisă între 25august şi 17 septembrie la Sala Dalles, se află sub îngrijireacuratorului Diego Mormorio şi este sponsorizată de Enel România,sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti.
Mihai Oroveanu, directorul MNAC, consideră că: "Seria de fotografiipropuse de Ileana Florescu pentru prima sa expoziţie la Bucureştiva fi, fără doar şi poate, o oportunitate pentru interesantecomentarii. Fotografiile ei ating un obiect care a ajuns să fieprivit cu indiferenţă de mulţi dintre reprezentanţii speciei umane,dar care rămâne pentru alţii extrem de preţios, în aşa măsură încâto astfel de atingere este aproape un sacrilegiu."


Marile enigme ale Kabbalei creştine
Vreţi să aflaţi mai multe despre marile mistere pe care încearcă săle descifreze "Kabbala"? Despre mijlocitorul Primei Creaţii sauPrimul Adam? Despre fiinţele create şi scopul lor? Desprepreexistenţa sufletelor? Despre persoanele Divinităţii? Despre atreia stare de depravare sau despre căderea sufletelor? EdituraHerald a publicat recent "Kabbala creştină. O aplicare adoctrinelor kabaliştilor evrei la dogmele Noului Testament", deFranciscus Mercurius van Helmont, alchimist şi scriitor flamand dinsecolul al XVII-lea (foto 6) Cartea poate fi comandată la adresacomenzi@edituraherald.ro.
"Kabbala denudata", documentul cel mai important al intregiiliteraturi kabalistice creştine, începe cu o expunere sistematica adoctrinelor din "Zohar", cărora Knorr von Rosenroth le adaugăpasaje paralele din "Noul Testament". Aceeaşi tehnică este folosităşi in "Kabbala creştină" ("Adumbratio kabbalae christianae"),ultimul tratat din "Kabbala denudata", care a fost scris de vanHelmont şi publicat separat datorită importanţei sale deosebite înacţiunea de convertire a evreilor la creştinism.
Franciscus Mercurius van Helmont a trăit între 1614 şi 1699. Încăde la începuturile carierei sale ca fizician, van Helmont a devenitkabalist, asociindu-se cu Henry More, care făcea parte din grupulfilosofilor platonisti de la Cambridge. Împreună au adnotattraducerile textelor kabaliste ale lui Christian Knorr vonRosenroth. Împreună cu Rosenroth, a realizat cea mai completăcolecţie de texte ebraice reunite pentru prima oară în "Kabbaladenudata" (vol.I în 1677, vol. II în1684). Colecţia aceasta includeşi lucrarea "Kabbala creştină" a lui Van Helmont, cunoscută şi subdenumirea de "Dialoguri intre un kabalist si un filosofcrestin".


Tatuaţi din toate zările, uimiţi-vă!

Prima Convenţie Internaţională dedicată artei tatuajelor, bodypiercing-ului şi body painting-ului (foto 7) va avea loc la SalaPalatului din Bucureşti în perioada 27-29 august. Peste 30 deartişti din ţară şi de peste hotare îşi vor arăta măiestria pe"pielea" publicului bucureştean. În plus, în cadrul evenimentului,pasionaţii de tatuaje vor avea ocazia să admire şi să cumpereaccesorii, haine şi alte lucruri ce ţin de cultura din jurultatuajelor. Atmosfera, colorată în timpul zilei de ace şi vopsea,va fi încinsă seara de artişti cunoscuţi din România. Patru trupeîşi dau întâlnire cu publicul în cele trei zile dedicate "BodyArt"-ului.
Seria concertelor va fi deschisă vineri, 27 august, de ACT -"Tribute to Motorhead" - şi 9.7 Richter, va continua sâmbătă cuParaziţii şi se va încheia duminică cu Rareş Totu Blues Experience.În toate cele trei zile, publicul va petrecere la afterparty-uloficial din clubul Fire.
Convenţia Internaţională de Tatuaje se adresează în mod specialpublicului avizat, care îşi poate rezerva în condiţii speciale unloc pe scaunul unuia dintre renumiţii artişti invitaţi.
Biletele sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanosşi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro. Valoarea lor estede 23 de lei pentru fiecare dintre cele trei zile, iar cea aabonamentelor pentru toată perioada convenţiei este de 57 delei.


Dai carte, ai parte!

In reteaua librariilor Diverta se desfasoara, pana la sfarsitullunii octombrie, campania "Dai carte, ai parte!". In schimbul uneicarti vechi primesti un cupon de reducere de 20% din pretulrecomandat de editura, pentru o carte noua.
Cartile colectate se vor dona si urmeaza sa fie directionate catrebibliotecile unor scoli din orasele in care se desfasoara campania,cat si catre centre de copii si batrani.
Editurile care participa la campanie sunt: Grup Editorial Corint,House of Guides, Trei, Humanitas, Curtea Veche, Nemira, Art,Pandora M, Injoy Books.


Un regal cinematografic

Succesul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional deFilm Bucureşti (B-EST IFF), care a avut loc în aprilie anul curent,i-a determinat pe organizatori să se gândească la un nou răsfăţpentru iubitorii filmului de calitate: retrospectiva The Best ofB-EST IFF 2010.
În cadrul acestei retrospective, filme premiate sau nominalizate lacele mai importante gale cinematografice - Oscar, Cannes, Bafta -şi prezentate în exclusivitate la Festivalul International de FilmBucureşti (B-EST IFF), vor putea fi văzute pentru a doua şi ultimadată în România (aceste filme nu au distribuitor şi, în consecinţă,nu vor rula în cinematografele din România).
Este, aşadar, un prilej unic pentru cinefilii din România săvizioneze, într-un singur week-end, opt filme de excepţie:
"In the Loop", în regia lui Armando Iannuci, Cel mai bun scenariula British Independent Film Awards 2009 şi nominalizat, la aceeaşicategorie, la BAFTA şi Oscar 2010; câştigător al Trofeului B-ESTIFF 2010;
"El secreto de sus ojos" (regia Juan Jos Campanella), premiul Oscar2010 pentru Cel mai bun film străin;
"Samson & Delilah", regia Warwick Thornton, Camera d'Or laCannes 2009;
"Gigante", în regia lui Adrian Biniez, premiat la B-EST IFF 2010 cupremiul de regie şi cel de scenariu;
"Vincere", în regia lui Marco Bellochio, prezentat in selectiaoficiala a Festivalului de la Cannes 2009, este povesteacutremurătoare a amantei lui Benito Mussolini, eliminată dinbiografia oficială a dictatorului;
"Gloss", regia Andrei Konchalovsky, spune povestea unei tinereprovinciale de condiţie modestă care visează să ajungă model desucces. Semnatarul memorabilului "Zboară cocorii" se ridică din noula înălţimea aşteptărilor;
"A Single Man", debutul în regie al celebrului designer Tom Ford, afost nominalizat la Oscar 2010 şi a înregistrat un uriaş succes debox-office;
"A Serious Man" este cel mai recent succes al fraţilor Ethan &Joel Coen.

"The Best of B-EST IFF 2010" este găzduit de Noul Cinematografal
Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român dinBucureşti, Str. Monetăriei nr. 3, şi se desfăşoară în perioada 27 -29 august 2010.

Vecinii te invită la film şi prietenii lajoacă!

"Ecranul Comunitar", eveniment de artă comunitară aflat laediţia a doua, aduce în parcul Tineretului, între 27 şi 29 august,dela 17.00 la 22.00, filme, ateliere, spectacole de jonglerie,prezentare de proiecte şi... hărţi subiective ale Bucureştiului(foto 8).
Proiectul "Ecranul comunitar" se desfăşoară în cadrul programuluide Implicare socială prin artă derulat de Fundaţia Raţiu România şiare ca şi obiective prezentarea unor probleme sociale către membriicomunităţii, împuternicirea acestora pentru rezolvarea problemelorsi crearea unui eveniment cultural şi educativ destinat înprincipal comunităţii sectorului 4.
Probleme sociale alese pentru ediţia acestui an sunt: Deşeurile,Violenţa în şcoli şi Vârstnicii.
Filmele proiectate în cele trei zile vor fi scurt-metraje,documentare, artistice sau de animaţie. Proiecţia va avea locoutdoor, pe un ecran de mari dimensiuni.
Artişti şi educatori sunt invitaţi să susţină ateliere prin care săîi înveţe pe copii şi adolescenţi (segmentul de vârstă 5 - 16 ani)să exprime opinii şi să propună soluţii la problemele enunţate,folosind drept instrument de exprimare un anumit tip de artă.
Pe lângă acestea, un mic târg de organizaţii neguvernamentale vaprezenta proiecte pe temele de implicare socială prin artă,educaţie şi activism social şi urban. De asemenea spectacole dejonglerie, susţinute de copii cu situaţii familiale speciale, şiactivitate de creare a unei hărţi subiective a oraşului de cătrepropriii locuitori vor completa evenimentul.

Program:
Vineri
17.00 - 22.00 Bucureştiul cu legendă
17.00 - 20.00 Ateliere artistice şi târg
21.00 - 22.00 Proiecţii de film
Sâmbătă
20.00 - 20.15 Spectacol de jonglerie
Trupă de 9 copii din cadrul proiectului "Juggling for SocialInclusion" organizat de Fundaţia Raţiu România
Duminică
21.30 - 22.00 Spectacol jonglerie cu foc


Urban Dance Jam

Pe 3 septembrie, la ora 19.00, cu ocazia premierei filmului"Step Up 3D" (foto 9, 10, 11), Trupa Simplu te provoaca la unconcurs de zile mari la Movieplex: Urban Dance Jam (foto 12). Celemai bune trupe se vor « bate » in miscari spectaculoase de streetdance, doar una fiind declarata castigatoare.
Concursul, prezentat de CRBL si jurizat de Omu Negru, Piticu siFrancezu, va fi urmat de proiectia celui de-al treilea film dinfranciza de succes "Step Up", primul dance movie filmat vreodata in3D. Daca pana acum, filmele "Step Up" te faceau sa simti caprivesti cea mai tare petrecere, in care toata lumea danseaza,acum, gratie tehnologiei digitale 3D, vei simti ca esti parte dinactiune.
La eveniment vor participa nume sonore din lumea mondena aBucurestiului, dar invitat special vei fi chiar tu.
Soliştii Orchestrelor şi Corurilor Radio au revenit la EXPO 2010Shanghai

Alexandru Tomescu (vioară), Horia Mihail (pian) şi Răzvan Suma(violoncel), solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio(foto 13) concertează în perioada 19 - 30 august pe scena în aerliber a Pavilionului României la Expo 2010 de la Shanghai.
Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail revin laExpoziţia Mondială după ce au evoluat ca solişti ai OrchestreiNaţionale Radio dirijată de Tiberiu Soare în data de 29 iulie laRed Hall, în faţa a peste 2.000 de spectatori.
Concertele Romanian Piano Trio - aşa cum este cunoscut grupulcameral al celor trei muzicieni - sunt organizate de PrimăriaMunicipiului Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Externe. RomanianPiano Trio a luat fiinţă în 2004, membrii formaţiei fiindreprezentanţi ai unei noi orientări în rândul tinerilor cu studiiîn străinătate, prin alegerea de a fructifica în Româniacunoştinţele şi experienţa dobândite peste hotare.
Violonistul Alexandru Tomescu este deţinătorul celebrei vioriStradivarius - Elder - Voicu, dobândind o solidă experienţă subîndrumarea lui Tibor Varga în Elveţia şi la Dallas, Texas.
Pianistul Horia Mihail a revenit în România ca solist concertist alFilarmonicii din Braşov după ce între anii 1999 şi 2002 a fostmembru al catedrei de pian de la renumita universitate americanădin Boston.
Violoncelistul Răzvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzicădin Bucureşti, a obţinut în anul 2002 diploma de masterat de laLongy School of Music în Cambridge, Massachussets şi este cadrudidactic la Universitatea de Muzică din Bucureşti.
Cei trei artişti sunt în prezent solişti concertişti aiOrchestrelor şi Corurilor Radio.
În paralel cu cariera concertistică, membrii trio-ului susţin şi obogată activitate pedagogică, dobândind titlul de profesoriasociaţi la Universitatea Transilvania din Braşov şi susţinând înmod curent cursuri de perfecţionare atât în România, cât şi laprestigioase universităţi din Statele Unite, Filipine, Germania,Japonia, Franţa sau Italia.
Cei trei artişti români vor interpreta în fiecare seară, până pe 30august, pe scena Pavilionului României de la Expo 2010, capodopereale compozitorilor celebri clasico-romantici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO