Ziarul de Duminică

Un roman seducător al unui premiant Nobel – o carte recomandată de Ziarul de duminică

Un roman seducător al unui premiant Nobel – o carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Gabriel Biţună, Ziarul de Duminica

31.01.2012, 15:16 257

Naghib Mahfuz, "Rhadopis din Nubia", Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei

Volumul face parte dintr-o serie de trei romane istorice, cu un cadru comun: Egiptul antic; această triadă reprezintă doar prima etapă a unei lungi călătorii ce-l va duce pe Naghib Mahfuz în rândul laureaţilor Premiului Nobel pentru literatură, în anul 1988.

Cartea a rămas inedită în România până la această dată, când traducerea sa, datorată arabistei Irina Vainovski-Mihai, a văzut lumina zilei.

Publicat în arabă în 1943, romanul Rhadopis din Nubia (în arabă doar Rhadopis) se înscrie în preocupările lui Naghib Mahfuz de a pune în lumină măreţia unui Egipt din alte vremuri, îmbătătorul şi incitantul Egipt antic, în care tânărul faraon Merenra II, proaspăt urcat la tron, alături de sora (şi soţia) sa, Nitocris, este fatalmente subjugat de taina iubirii ţesute între el şi tânăra curtezană Rhadopis, a cărei frumuseţe îi supune pe toţi cei care doar se uită la ea:

În pofida atenţiei adoratorilor fermecaţi de frumuseţea lui Rhadopis, inima acesteia rămâne de gheaţă, fără iubire, până ce destinul hotărăşte să i-l aducă pe Faraon în cale, dar nu oricum, ci printr-un şoim care îi aruncă acestuia în poală una din sandalele curtezanei. Încântat de poveştile pe care le aude despre frumoasa dansatoare, el decide să îi returneze încălţarea personal.

De la această întâlnire, va porni un şuvoi de întâmplări învăluite într-o pasiune de o mare intensitate, care se termină însă în mod tragic. În timp ce iubirea creşte, cuplul se vede înconjurat de greutăţile încercate de un Egipt sfâşiat de uneltiri pentru ajungerea la putere şi la bogăţie. Dar, va fi acest sentiment suficient pentru a-i proteja pe Faraon şi pe Rhadopis, cea care s-a jucat cu minţile şi sufletele bărbaţilor din jurul ei?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO