Ziarul de Duminică

Viata sexuala a lui T.S. Eliot

11.10.2002, 00:00 28

E.M. Forster scrisese deja trei romane inainte de a-si fi asumat prima experienta erotica. O experienta pe care, altminteri, Henry James nu a avut-o niciodata. Iar T.S. Eliot, ei bine, T.S. Eliot s-a ascuns de prima nevasta aproape douazeci de ani!

Din fericire pentru el, ea nu l-a gasit decat o singura data. La un targ de carte, unde era multa lume in jur. Asa ca nu i-a putut face nimic...
In 1915, Eliot avea 26 de ani si era inca virgin. Unul destul de frustrat, ne asigura Louis Menand, autorul unei recente biografii recenzate de The New Yorker (la care am ajuns, ca de obicei, prin intermediul site-ului Arts&Letters). Nu stiu ce i-o fi venit ca s-a insurat, cu Vivienne Haigh-Wood (Viv din filmul "Tom and Viv").
Ea era o femeie cat se poate de vivace, chiar daca suferea de diverse boli si afectiuni (migrene, tulburari de menstruatie, nevralgii, atacuri de panica) si era dependenta de unele medicamente. El era un barbat rezervat, un gentleman distins, potolit (chiar prea potolit!).
Evident, din aceasta ciocnire a contrariilor nu a iesit nimic, cei doi avand dormitoare separate, iar el ajungand in situatia ca, in 1928, sa depuna un juramant de castitate in fata Bisericii (Anglicane - congregatie care interzice divortul).
Intre intimii tinerilor insuratei se numara si Bertrand Russell, care si-a notat in jurnal: "Ea afirma ca s-a maritat cu el ca sa-l stimuleze, ceea ce pare imposibil. Evident ca el s-a insurat tocmai pentru a fi stimulat. Cred ca ea se va plictisi in curand". In realitate, Russell a ajutat-o pe Viv sa se plictiseasca, cei doi devenind amanti, relatie ori incurajata tacit de catre cel astfel incornorat, ori ignorata cu o crasa obtuzitate.
Cand nu a mai gasit alta solutie pentru a scapa de insistentele sotiei, Eliot a plecat in America, pentru a preda la facultate si a sustine conferinte. De acolo, si-a instruit avocatii sa ii comunice lui Vivienne ca solicita separarea.
Cum ea nu a fost de acord, la intoarcerea poetului in Anglia, acesta nu a mai acceptat sa revina la domiciliul conjugal. Mai mult, pentru ca Viv sa nu-l gaseasca, a inceput sa-si schimbe domiciliul frecvent, iar secretara sa de la editura a fost rugata sa nu permita accesul Doamnei la locul de munca al Domnului.
Viv a luat-o razna, s-a inscris in Uniunea Britanica a Fascistilor si, imbracata in uniforma cu zvastica, l-a asediat pe Tom la finalul unei conferinte. Fara succes. Dupa care a fost internata la ospiciu si, in 1947, a murit singura si neconsolata.
Cu englezoaica Emily Hale si americanca Mary Trevelyan, Eliot se pare ca s-a marginit la lungi amicitii (desi cea de-a doua l-a cerut de trei ori de barbat). In fine, prin 1957, fara nici un preaviz dat celor doua admiratoare (dintre care Emily avea sa sufere o depresie severa), Eliot s-a insurat cu infirmiera sa de doar 30 de ani Valerie Fletcher.
El avea 68 si suferea de emfizem, insa Valerie sustine ca Tom era perfect echipat sexual (si chiar practica!). Valerie traieste inca si este o femeie foarte bogata, majoritatea banilor venind din drepturile de autor pentru mult-montata si ecranizata "Cats".
Ce s-o fi intamplat cu adevarat in budoarul poetului nu prea se stie. Seymour-Jones, alt biograf, sustine ca Eliot era, de fapt, homosexual, primul sau iubit fiind Jean Verdenal, cunoscut de poet la Paris in 1910 si mort in razboi in 1915... Daca ma gandesc bine, T.S. Eliot a avut o viata extreeeem de plicticoassssaaaaa!



Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO