Ziarul de Duminică

WSVl 72 - supremaţia autoportretului/ de Stelian Ţurlea

Fotografie de Marius Caraman

WSVl 72 - supremaţia autoportretului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.03.2011, 23:12 79

Wanda Sachelarie Vladimirescu, una dintre marile noastrepictoriţe, a trăit aproape cât secolul, între 1916 şi 2008. Apictat enorm. Pictura ei este explozivă. Ultima expoziţie în viaţăi-a fost organizată la Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2 dinBucureşti, unde curator este neobosita doamnă RuxandraGarofeanu.

Wanda Sachelarie Vladimirescu i-a avut, printre mulţiiprieteni, şi pe Florin Colonaş, care, potrivit unei expresii foartenimerite, i-a făcut "curte de colecţionar" mai multe decenii.Adică, astăzi, este posesorul multor tablouri ale pictoriţei, maiales autoportrete. Acestea fac obiectul unei valoroase expoziţiideschise săptămâna trecută, tot la Galeria Dialog.

72 de autoportrete. Primul datează din 1936, ultimul - din 2008.Toate se află în colecţia Forin Colonaş. Ideea unei expoziţii deautoportrete i-a venit acestuia la începutul anilor 2000, darartista s-a împotrivit total. "Nu-ţi dau voie să faci o asemeneaexpoziţie! - susţine Colonaş că ar fi spus artista. Atâta timp câttrăiesc, nu sunt de acord cu o expoziţie de autoportrete! N-aidecât s-o realizezi după ce n-oi mai fi eu!".

După trei ani de la trecerea Wandei Sachelarie Vladimirescu lacele veşnice, expoziţia s-a realizat şi ar trebui să fie un triumf.Din mai multe motive. În primul rând, se pare că, până acum, nu s-amai făcut vreo expoziţie numai de autoportrete. În al doilea rând,pentru că niciun alt pictor nu are un număr atât de mare deautoportrete. În al treilea rând, pentru că autoportetul a însemnatpentru Wanda Sachelarie Vladimirescu tot atât de mult pe cât aînsemnat pentru celebra Frida Kahlo.

Pictoriţadovedeşte şi în aceste teme că era un personaj extraordinar,dominat de tumult lăuntric. N-a recurs atât de mult la autoportretepentru că nu şi-ar fi putut plăti modele, ci dintr-o nevoielăuntrică. "Ceea ce mă interesează în pictură, spunea WandaSachelarie Vladimirescu, este să stârnesc interesul privitorului.Mă preocupă mişcarea şi rezolvarea ei în cele două dimensiuni aletabloului. Încerc să regăsesc caracterul şi sensul profund alemişcării în spaţiu. Acuz ceea ce este mai pregnant în motivul redatpentru a spune cu maximum de forţă ce am de exprimat."

La vremea precedentei expoziţii a Wandei SachelarieVvladimirescu de la Galeria Dialog, din iunie-iulie 1999,neobositul prieten din ultimele decenii de viaţă, Florin Colonaş, atipărit - evident cu sprijinul unor sponsori - o "publicaţie deultimă oră şi de întâia oară" intitulată "Wanda". Era o foaievolantă în negru şi albastru, cu texte despre pictoriţă semnate deDan Hăulică, Teodor Dan, Florin Colonaş şi Ruxandra Garofeanu şicâteva imagini. La vernisajul expoziţiei "Autoportretele Wandei",acelaşi Florin Colonaş ne-a regalat cu o nouă "Wanda", "publicaţiede ultimă oră şi de-a doua oară", de astă dată în roşu şi negru, cutexte de Pavel Şuşară, Ruxandra Garofeanu şi Florin Colonaş şi, dinnou, câteva imagini.

Întextul său, Ruxandra Garofeanu scrie: "Doamna Wanda este singurulei critic, îşi ajunge sieşi. (...) Ce observăm privindu-iautoportretele? Că era extrem de exigentă, în pofida boemiei cucare amăgea privitorii. (…) Autobiografice, toate lucrările expuseîn prezent la Galeria Dialog nu devoalează mai nimic din biografiaartistei decât eroziounea marcată în timp, pentru că într-adevărmai întotdeauna i-a stat în apropiere o oglindă."

O expoziţie care merită văzută. Rămâne deschisă până la 26aprilie.

Fotografiile au fost realizate de MariusCaraman

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO