Ziarul de Duminică

„Ziua recoltei” la literatura română

„Ziua recoltei” la literatura română

Autor: Stelian Turlea

09.09.2010, 23:47 29

Constantin Stan
Gde Buharest
Editura Charmides

Un roman din care Ziarul de Duminică a prezentat ample fragmenteanul trecut, cu o tramă stranie pentru literatura noastră şiinfluenţe mari ale unor clasici ruşi. A apărut deocamdată doarprimul volum. Războiul, spune autorul, nu lasă în urma lui numaicimitire ale eroilor, ci şi viaţă şi întamplări ca aceasta. Eroulcărţii, convins că lumea e bine tocmită în simetria ei perfectă,mai e convins şi de ideea că undeva se află un frate aidoma lui,născut din tatăl care i-a dat şi lui viaţă. Aşa că pleacă încăutarea lui în ţara străină în care există un oraş pe numeBuharest... Dar până atunci, viaţa lui de activist e viaţa plină demuzică şi votcă a oricărui rus.

Florin Toma
Oraşul jumătăţilor de înger
Editura Cartea Românească

"Sprebucuria şi petrecania dumneavoastră, aflaţi că Oraşul jumătăţilorde înger este iconul şi coconul de umbră al aproximării în caretrăim. Totodată, ca distribuitor de fantasme, atrag atenţia tuturorbeneficiarilor că, în ciuda avizului de expediţie în regulă, eleajung la destinaţie schilodite. Ca îngerii spintecaţi de unparlagiu fără chef. Explicaţia constă poate în faptul că niciocomunicare nu se face corect dacât dacă se pierde o parte dinmesaj. Dacă disperaţi, vă salvează totuşi, întru chietudine,reciproca: Orice mesaj poate fi citit regulamentar doar atunci cândcomunicarea este relativă." (Florin Toma)

Maxim Crocer
Amo(u)r
Editura Humanitas

MaximCrocer a debutat în 2008 cu micro-romanul "Cavitatea" aparut încolecţia Bilioteca erotică a Editurii Indigo, din Cluj-Napoca.Aceasta este a doua sa carte, în acelaşi registru. Este povesteacăutării străbunicii (a "reconstrucţiei" ei), Aline de Jassy, ofranţuzoaică opulentă, trăită la începutul secolului XX pe Coastade Azur, dar şi în Romania, prostituată de lux, care a murit putredde bogată şi lipsită de voluptate, şi al cărei nepot (povestitorul)găseşte un fel de jurnal erotic pe care îl transcrie. Cu ilustraţiide Felix Aftene.


George Eliot
Middlemarch (vol I-IV)
Editura Allfa

Estecapodopera lui George Eliot (pseudonimul literar al lui Mary AnnEvans, 1819-1880), apărut în 1871-1872, deopotrivă un roman clasicşi modern, o frescă a Angliei din prima jumătate a secolului alXIX-lea. Eroina este o femeie care face un mariaj dezastruos dincauza unui idealism exagerat, iar soţul, considerat un omdeosbebit, se dovedeşte a fi un mediocru. A doua căsătorie aeroinei pare mai fericită, dar ea nu-şi va putea pune în practicăvisele de reformă socială. "Unul dintre puţinele romane englezescrise într-adevăr pentru adulţi", aprecia Virginia Woolf.Traducere şi tabel cronologic de Eugen B. Marian.


Andra Rotaru
Ţinuturile sudului
Poezii
Editura Paralela 45

Carteaapare în colecţia Avanpost, coordonată de Călin Vlasie, la cinciani de la apariţia volumul său de debut, "Într-un pat sub cearşafulalb". "Am vrut - spunea poeta într-un interviu - ca aceste ţinuturisă fie precum poveştile pe care ni le citeau adulţii în copilărie,un spaţiu în care intrând, simţi că se poate întâmpla aproapetotul, că bucuria există nestingherită de nimic, că persoaneledispărute pot fi vii, că <<nefericirea doare>>, că poţiarunca doar cu o privire, precum în <<ZabriskiePoint>>, casele în aer. Şi nu eşti sigur de ceea ce seîntâmplă în aceste spaţii, siguranţa nu este punctul forte înţinuturi, până în momentul în care te simţi iar dependent destările pe care le-ai avut trecând prin ele. Şi nu-ţi mai pasă detine, vrei cu orice preţ să mai guşti exact din lucrurile de careţi-e teamă, pe care te fereşti să le întâlneşti în viaţă." Unlirism autentic conturează o poetă cu profunzime.


Claudiu Simion
Să iubeşti un înger
Editura Tritonic fantasy

Autorul,născut în Romania în 1964, trăieşte în Danemarca, unde face partedin echipa centrală de management a unei companii daneze majore detransport maritim. Mama sa l-a iniţiat în practicile Reiki şi defoarte tanar a fost fascinat de fenomenele paranormale. "Cartea defaţă nu îşi propune să dea explicaţii ştiinţifice despre fenomenelefizice studiate de mecanica cuantică. Oferă numai o interpretare lanivel conceptual a unor fenomene dovedite ştiinţific, dar puţinintelese (e.g. noduri de eneregie ale pămantului,multidimensionalitatea spaţiului, legătura dintre materie şienergie), precum şi a unor fenomene paranormale cunoscute (corpulastral, chakrele, vibraţia corpului omenesc, sau transmitereacunoaşterii către cei aleşi). Intriga se situează la limita dintrenormal şi paranormal."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO