Analiză

UPDATE: Statul promite că va face din 2011 anul pieţei de capital şi că va privatiza într-un an cât în ultimul deceniu

Autor: Roxana Pricop

23.02.2011, 23:48 56

După 15 de ani de la redeschidere, Bursa de la Bucureşti esteîncă un jucător minor pe pieţele din Europa Centrală şi de Est dincauza lipsei de lichiditate, de emitenţi şi de investitori decalibru. Listarea Fondului Proprietatea a reuşit să scoată piaţadin amorţeală doar pentru puţin timp, lichiditatea revenind lanivelurile anterioare.

În acest context, sprijinul statului prin listarea unor companiila care deţine controlul ar putea scoate Bursa de la Bucureşti dinimpasul în care se află, au fost de acord participanţii laseminarul "Anul pieţei de capital" organizat de Ziarul Financiar înparteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, AsociaţiaAdministratorilor de Fonduri şi SAI Muntenia Invest.

"2011 are şansele să fie unul dintre cei mai buni ani pentruBursă pentru că există un număr mare de proiecte în lucru şi care,odată demarate, vor îmbunătăţi vizibil eficienţa pieţei locale decapital. Aşteptăm ca în acest an să aibă loc listările pachetelorminoritare de acţiuni deţinute de statul român la Petrom, Transgazşi Transelectrica. În luna martie se va lista la Bucureşti ocompanie privată care va avea o capitalizare de 200 milioane deeuro. Tot în acest an, vrem să diversificăm gama de instrumenteaflate la tranzacţionare şi să listăm la Bucureşti primele ExchangeTrade Fund şi Trusturile de Investiţii Imobiliare", a declaratValentin Ionescu, directorul general al Bursei de ValoriBucureşti.

Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şiPrivatizării în Industrie, a dat asigurări că statul se va ţine decuvânt şi că în 2011 vor fi vândute prin Bursă pachete minoritarede acţiuni, aflate în prezent în deţinerea statului, la Petrom,Transgaz şi Transelectrica. Listarea Romgaz a fost amânată pentruanul viitor.

"Cu siguranţă vom vinde 9,84% din participaţia statului laPetrom în 2011, noi sperăm până la jumătatea anului. Preţurileactuale din piaţă nu sunt relevante pentru oferta de acţiuni laPetrom, statul vrea să obţină cel mai bun preţ pentru acţiunilePetrom. Preţul din oferta de acţiuni Petrom va fi supus aprobăriiGuvernului înainte de a ieşi în piaţă. Eu mă aştept la osuprasubscriere a ofertei", a declarat Cazana. Ieri acţiunilePetrom au închis la preţul de 0,379 lei, la care capitalizareacompaniei este de 5,08 mld. euro, iar statul ar putea încasa circa500 mil. euro pentru pachetul de 9,84% pe care vrea să-l vândă.Austriecii de la OMV, acţionarul majoritar al Petrom, suntinteresaţi să-şi crească participaţia (care este în prezent de 51%)prin preluarea acestui pachet.

"OMV deja şi-a anunţat intenţia de a prelua acest pachet.Trebuie însă să vedem dacă vor fi condiţii de piaţă favorabile", adeclarat ieri Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, cu ocazia publicăriirezultatelor financiare preliminare ale companiei.

"Statul nu este dispus să negocieze cu niciun investitorstrategic pentru participaţia deţinută la Petrom, acţiunile vor afi scoase la vânzare prin ofertă, iar dacă OMV va da cel mai bunpreţ, statul va vinde la acel preţ în cadrul ofertei. Însă alocareaacţiunilor se va face în funcţie de gradul de subscriere", a spusşeful OPSPI. La mijlocul lunii martie va fi ales intermediarul careva plasa pachetul de acţiuni pe Bursă.

Şeful OPSPI a adăugat că în prezent iese din discuţieprivatizarea prin Bursă a unor pachete majoritare de acţiuni lacompanii din sectorul energetic, precum Nuclearelectrica şiHidroelectrica. "În prima etapă vom face o privatizare de probăprin piaţa de capital şi vom lista pachete minoritare, pentru camai târziu, nu ştiu să vă spun când, să aibă loc şi privatizareastrategică", a afirmat Cazana.

Dragoş Neacşu, vicepreşedintele Asociaţiei Administratorilor deFonduri şi preşedintele Erste Asset Management, cel mai mareadministrator de fonduri mutuale, a atras însă atenţia asupraconcurenţei pentru banii din privatizări existente între pieţele decapital din regiune.

"Pe plan european sunt semnale pozitive care indică că existăapetit pentru investiţiile în acţiuni, având în vedere că doar îndecembrie 2010 au intrat 19 miliarde de euro în fondurile europenede acţiuni. Trebuie însă adăugat că concurenţa pentru banii dinprivatizări este reală în regiune, iar ultima intrată în competiţieeste Turcia. Nu trebuie însă să rămânem la mâna statului pentru adezvolta piaţa de capital şi mi-aş dori ca la sfârşitul acestui ansă văd mai mulţi brokeri devenind bancheri de investiţii şi care săaducă pe piaţă mai multe emisiuni de obligaţiuni corporative şilistări de companii private", a explicat Neacşu.

Din listarea companiilor de stat vor avea de câştigat şiviitorii pensionari, având în vedere că structura actuală a pieţeilocale de capital nu oferă prea multe posibilităţi de diversificarea portofoliului fondurilor de pensii private cu active în gestiunede peste un miliard de euro.

"Credem în acţiuni în 2011 şi suntem interesaţi să investim pepiaţa locală. O problemă de care ne lovim este însă slabareprezentare sectorială a Bursei de la Bucureşti care ne creeazădificultăţi în diversificarea portofoliului. Am investit pe pieţelede acţiuni din regiune în sectoare de activitate absente laBucureşti, precum telecomunicaţiile, dar am încercat ca acestecompanii străine să fie apropiate de România. Avem nevoie deacţiuni pentru a obţine randamente pe termen lung, astfel că oricenou emitent pe Bursă va deveni interesant pentru fondurile depensii", a conchis Marius Popescu, directorul executiv al INGPensii, cel mai mare jucător din piaţa pensiilor private, cu activede 1,76 mld. lei (414 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO